Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni.

Már csak néhány nap van hátra az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer éles indulásáig – olvasható a Deloitte közleményében. A nem kiadható gyógyszerekkel kapcsolatos riasztások kezelését szabályozó eljárásrend kidolgozása azonban még csak folyamatban van, de a gyakorlatban más kérdésekben is lehet még bizonytalanság.

A Világgzadaság szemléje szerint a

vényköteles gyógyszerazonosítási rendszer az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is február 9-től működik élesben.

A Deloitte adótanácsadási területének szenior menedzsere, Fábián Dorottya szerint az azonosítási célja, hogy ne kerüljön hamisított készítmény a gyógyszerellátás rendszerébe. A rendszer a rendelkezésre álló adatok alapján

mintegy 4600 gyártó-helyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

A csomagoláson elhelyezett egyedi azonosítót, a gyógyszergyártók, a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt kötelesek feltölteni egy központi adattárházba, amelyet később, a célországban történő azonosítást követően, a készítmény végfogyasztó részére történő átadásakor a patikusok deaktiválnak.

Átalakul hazai a gyógyszerazonosítási rendszer is

A magyar adattárházat üzemeltető HUMVO Nonprofit Zrt. szerint a bevezetés technikailag jól áll, a közforgalmú patikák, az intézeti gyógyszertárak, és a nagykereskedők túlnyomó része is sikeresen teljesítette az úgynevezett megfelelőségi tesztet. Az utolsó napokban a szerződések megkötésével azonban érdemes igyekezni, a rendszerhez való kapcsolódás feltétele ugyanis az érvényes megállapodás.

Kisebb-nagyobb változások a későbbiekben is várhatók a rendszerben. Fábián Dorottya úgy véli, az új szisztéma bevezetése várhatóan leszorítja a hamisított készítmények arányát a gyógyszerellátási rendszerben.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na akkor erre is ,,keresztet lehet vetni,, !!!
görbetükör
A rossz egészségügyi ellátást még lehet tetézni.
Most a gyógyszerek körül lesz káosz. Mert mi nem tudunk rendesen megtervezni, kivitelezni semmit. Ahhoz szakember kellene és nem pártkatona. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.