Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

Orbán: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte:

az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is "a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel" jellemzett.

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai,

a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja

- vélekedett.

Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy "nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt". Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. Hozzátette: ha demokratikus EU-t akarunk – "és mi azt akarunk" –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette:

"lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény" –, de az biztos, hogy "a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni".

"Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk" – fogalmazott. Hozzáfűzte: ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert "a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit". Márpedig itt "méretes" történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.

Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte.

Ugyancsak kérdésre elmondta:

a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért "semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni".

Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, "katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden". Különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor "Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében – magyarázta. Hozzáfűzte: "Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak".

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ajaj! Fekete leves a választás után!
Európa "magállamai"? Elefánt és kisegér a hídon!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Ajaj! Fekete leves a választás után!
Európa "magállamai"? Elefánt és kisegér a hídon!
Gauntlet
A V4-et fel kéne oszlatni ! felesleges !
tudode
Angela Merkel minden tiszteletet megérdemel, mivel POLITIKUSKÉNT sem romlott a SZEMÉLYISÉGE!
.
csak úgy....
@Shikari: te alig várod ,hogy a gest apód legyen a führer? az árgyélus királyfi ? hibbant vagy te tibi.
36
@Shikari: Úgy legyen. Én pesszimista vagyok. (Legfeljebb nem lesz igazam).
justhpeter
@Shikari: Ha minden náci le fog bukni végleg, hova fogsz menekülni Viktoroddal ?
Commenter
Nagyon biztosnak tűnik abban, hogy megnyerik, azaz elcsalják az EP választást is.
justhpeter
Végre megtudtam, hogy Európa egyik magállama vagyunk. Tökéletesen igaz, hogy Nyugat-Európa egy pofa bagót sem ér, hiszen még azt sem képes felismerni, hogy már Kelet-Európában vannak a magállamok. A helyükben Orbánt, azt a zseniális gazdasági szakembert, aki például Magyarországból 8 év alatt magállamot csinált, magas európai pozícióba választanám meg, hogy egész Európát tegye naggyá. Annak lenne értelme. Vagy az Unió vezetése, vagy a bolondokháza.
lampa laz
@Horizont: Félek, h lesz neki sok-sok 5000 Ft-ja, amivel szavazatokat tud vásárolni, mind a két választásra. És megint ezek a szerencsétlenek idióták fogják eldönteni a jövőnket.
SystemError
Hát nem mindegy, mert az egyik esetben menekülni fog Lölővel, a másik esetben bedrótozza Putyinnak Európát..
SystemError
@Horizont: Rég voltak háboruk, az olcsó és önző populizmus azért nem ördögtől való dolog. Állati ösztönök munkálkodnak ilyenkor, nem véletlen, hogy a birkák imádják őt és itt is. Nem kell ahhoz sok bölcsesség, hogy ennek mi lesz a vége világszerte..:) A mátrix-ban is benne volt, hogy nem a békére vagyunk programozva...
libellle
Tja, most nem gonoszkodni akarok, de amennyiben a V4-ek Az EU magállamai akkor itt a világvege. Mert Absolut jelentéktelenek.
kereső
" ha demokratikus EU-t akarunk – "és mi azt akarunk" –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el."-nos megmondta. Európában is az és olyan lesz a demokrácia ,amilyet ő akar.
papa.49
Mi ,,magállam,, vagyunk )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Azanyját ki hitte volna )))))))))))))))))))))))))))))))))
Szerintem meg HÁTULRÓL A MÁSODIKAK, EZ NEM AZ A FIGYELEMRE MÉLTÓ POZICIÓ !!!
De a csuti már megint nem szedi a gyógyszereit !!!
Ebből a pojácából legfeljebb egy ordító cigány lesz májusban !!!
Desischado
Ha el tudja csalni ezt a választást is, akkor feltétlenül. Sajnos.
kereső
@tudode: 16:36 Igy igaz.Viszont történelmi felelőssége van abban, hogy orbán -és csicskásai elszabadult hajóágyúként viselkednek most már az únióban is, nem csak itthon.És történelmi felelőssége van, hogy az Únió közepén létrejött orbán diktatúrája,a jogállam lebontásával.Ebben osztozik az EB-vel,az EPP-vel, hiszen ők finanszirozták/finanszirozzák azt.
És kiifogásnak lanyha kifogás, hogy az országot nem akarták/akarják büntetni, hiszen az ország profitált a legkevessebbet
az ide beáramlott több ezer milliárd euróból. Mert a java orbán újburzsuázia családjának zsebében van.Köszönnet ezért mindannyiójuknak-,mert látták,tudják-és hagyják.
Commenter
@kereső: hagyják, várnak, holott az eljárást már rég meg kellett volna indítani. Fontosabb az olcsó munkaerő és a látszat, mint egy kis ország szabadsága, megy az időhúzás:
nepszava.hu/3024663_ujra-targyalnak-a-hetedik-cikkelyrol
kereső
@Commenter: Igen várnak,és finnyásan félre forditják a fejüket,és esetleg befogják az orrukat.Csak erre rámegy az ország-és a saját sirjukat is ássák.Orbánt ismerve-,hogy nincsenek vissztartó erők számára simán bele fog avatkozni más országok kampányába- azzal a mocsokkal ahogy itthon teszi. Későn fognak ébredni az urak-és hölgyek.Orbánt nem szabadna engedni "kampányolni"!- vagy a németeknek tetszik,ahogy már megtámadta a Weber ellenlábast? Az Európai Bizottság avatkozzon be az EP választás kampányába, természetesen Weber-és orbán oldalán.És kérem szó nélkül hagyják. Hányinger!!
Commenter
@kereső: ezt a már korábban is megmondták az EP-ben is, hogy orbán Magyarországának már nem lenne helye az EU-ban. Brexit után Huxit? Ha nem dobják ki orbánt, akkor idővel úgyis ki fog bennünket vezetni az EU-ból. Egy EU-s tagországnak ilyen különutas politikája nem lehet.
tudode
@kereső: .
Ha jól emlékszem az EU "is" várakozással tekintett a 18'-as választásra. Se lenyelni, se kiköpni nem tudják ezt a gátlástalan mukit, mivel "demokratikusan" választotta meg a nép talán 1/4-e.
.
Azon kívül valóban nem KÉPESEK VELE mit kezdeni, mivel az EU kezdeménye, azaz
.
"""Az Európai Unió gyökerei a hat állam által 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségig, illetve az 1957-es Római szerződésig nyúlnak vissza."""
.
nem volt példa arra, hogy a "király" tőkig meztelen, mert KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN a baksisuk 2012 óta az EU is tudja, hogy NEM MINISZTERELNÖK
.
www.youtube.com/watch?v=k5ILmQY_DGk
.
Minden EP jegyzőkönyvet elküldenek számomra, amelyből arra következtetek, hogy TÚL DEMOKRATIKUSAN működik az EU azzal, hogy képes egy "ilyen" tagország megvétózni bármely fontos intézkedést!
.
Előfordulhat, hogy a Néppárt tart tóle ha eltanácsolják, alakít egy HOZZÁ HASONLÓ FRAKCIÓT, és előadja a mártirKÁT!
.
Ennyire tellett az ORSZÁGTÓL!
.
Borzalmas!
kereső
@Commenter: nem fogják ! A tőke-és főleg a német tőke nem demokrácia érzékeny- kiszolgálták azok hitlert is anno. Végignéztem a másik portálon, hogy ki mindenki adott TAO pénzt a fociba. Vastagon benne vannak a "stratégiai" partnerek.
Biztosan igy tudják le a "társadalmi felelősségvállalás" programjukat.
Commenter
@kereső: Van gyakorlata megosztásban, bomlasztásban, ellehetetlenítésben, leszámolásban. Itthon már nagyon jól tapasztaljuk, hogyan. Megmondta, most ők jönnek, a Salvini és Farage félékkel. Félek, igaza lesz azoknak az elemzőknek, akik azt mondják, hogy nem lehet már megállítani.
csak úgy....
@papa.49: Magállam hát! Az ondót magnak is szokták nevezni,ezen má ne géczizzünk! ;)
papa.49
@csak úgy...: De abból is csak a vége, ami már akár húgy is lehet ))))))))))
Commenter
@kereső: pár stadion árából simán k ilehetne fizetni a jogtalanul megbirságolt ellenzéki pártok büntetését...
kereső
@Commenter: Én is azt mondom- már nem lehet megállitani. Informatikai segitséget megkapja putyintól, és beszáll steve bannon-aki trumpnak is segitett,főleg abban hogyan lehet ellehetetleniteni az ellenfelet. És ne feledjük, hogy habony révén a sajtója már ott van a környező országokban. Szóval én nem vagyok optimista egy cseppet sem. Itthon akkor lehetne minimalizálni a fidesz ep tagok számát, ha egy lista állna velük szemben.De az nem lesz. A dk tegnap nyilvánitotta ki,hogy külön indul.Gondolom a többi is. Hát akkor szavazzon az akinek két szülőanyja van.
Lepényleső
Miért is kapkodnának,2012-ben az új "választási" törvénnyel mindennek megalapoztak,
amit egy kicsit később még tovább kozmetikáztak,így itt a szavazatok többé már nem
számítanak,csak az amit ők maguk óhajtanak?
csak úgy....
Ha minden magyar állampolgár,csak annyit nevetne naponta,mint viktort kinevetik az eu. ban,akkor magyarország lenne a mosolyország! még, a szerinte szövetségesei sem veszik már komolyan.
Commenter
@kereső: két magyar háromfelé húz...ha nem lesz egységes lista, megint szétaprózódnak a szavazatok, ismételt rendszerszintű csalás esetén meg mindegy is.Pláne, ha a nemzetközi megfigyelők is fél évvel később szólalnak meg azzal kapcsolatban, hogy nem volt tisztességes a szavazás menete.
SystemError
@Shikari: 16:20 Végre elmegy ez a sok SS és jönnek szegény elnyomott tündérpónik..:)
kereső
@csak úgy...: ölég baj az.Komolyan kéne venni. Mi sem vettünk komolyan sok-sok mindent, pedig elmondott majd mindent előre.És lám hova jutottunk.Mindig az volt, hogy na ezt már csak nem! Aztán mégis, sőt megfejelve.Mint most az Akadémiával- palkovicsék ott tartanak, hogy a kutatóintézetek se maradnának az MTA-nál. Kell az az épület valakinek- Széchenyi ki kelhetne a sirjából,és rájuk ijeszthetne.
menekült
"a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött"

Ezzel arra gondolhatott, hogy amit ő és haverjai, családtagjai lenyúltak az úniós pénzekből, annak a 80%-át a többi úniós országban akarják elkölteni. A többit pedig a Seychelle szigeteken.
SystemError
@Horizont: 18:44 Szerintem mindig ugyanannyi jólelkű ember csak a férgek néha meghúzzák magukat. Most parádézhatnak, mert azt látják lehet. Azért az előző rendszernek is megvoltak a férgei...de abban igazad van, hogy ma elvtelen, egómán tolvajok vannak és semmi nem érdekli őket. Kommunista, náci, ha egy kicsit belegondolsz, akkor ugyan ezek szőrnyű idők voltak, de valami mentén következetesek voltak. Ma csak ócska szélhámosok vannak, akik bárkivé válnak. Itt a fórumon is azt veszem észre, hogy már arra sem figyelnek, hogy ugyanazon az oldalon ott van a poszt, ami lebuktatja, hogy hazudik, de mindegy, mintha nem is létezne...
papa.49
Ha mi is az Unió motorja vagyunk akkor csak ,, FARMOTOR,, lehetünk úgy az utolsó előtti helyen !!!)))))))))))))))))))))))))))))))
Aki meg ezt kitalálta az egy TÖKHÜLYE NEM EGYÉB !!!
terlasz
Orbán bízik abban, hogy majd férgese kerekedik fölénybe és irányító szerephez jut.
Commenter
@kereső: Bartus Lászlót sokan, sokáig egyfajta negatív Cassandraként tartották számon. Amit a már cseppet sem hibrid rendszerről három éve írt az mára valósággá vált. A karácsonyi cikkére is jól emlékszem az Kossuth téri vörösterroros emlékmű visszaállítására mondta azt, hogy orbán karácsonyi ajándéka Magyarországnak egy koporsó. Az ő hibrid rendszere alaposan merít a kádásrista-horthysta hagyományokból, és ezekhez rakta saját találmányát a NER-t. A független bíróságok kiiktatása, a tudományos élet ellehetetlenítése már az utolsó mozzanatok az ő "művében." Kerül még homokszem a gépezetbe ami megállíthatja,vagy kész a "nagy mű" és az alkotó végre hátradőlve szotyolázhat? orbán a saját maga/saját maguk által alkotott törvényeket is szembeköpi, az EU val sem csinál mást. A politikai szankciók leperegnének róla azokat kiröhögné ahogy Farage és a UKIP is csak röhögött és röhög mindenen. Az első 2/3 besöprése előtt orbán megmondta hogy ő itt minimum 25 évre tervez. Ekkor erre sokan nem figyeltek. Hát most itt van, és jóval továbbra tervez mint 2022. Ő örökös minden?
Commenter
@kereső: A fidelitas és a matricázó ífjú kdnp-sek előtt szép jövő áll. Ld. Cser Palkovics, Szijjártó.A Magyar Gárda és mikor fog újra előkerülni?
kereső
@Commenter: Én először 2011-ben olvastam Bartus Lászlótól "jóslatot" orbánnal/Magyarországgal kapcsolatban- az irás cime " Az Únió első fasiszta állama" volt. Kiakadtam rendesen rajta, túlzónak itéltem az ott leirtakat. Sajnos,ahogy haladt az idő-Bartus Lászlót igazolta, sőt azt kell mondjam, nem is irt le mindent,ami bekövetkezett. Igy aztán Bartus inkább Cassandra, mint forditott Cassandra lett./sajnos!!*/ Forditott Cassandra Lengyel László lett,akinek "jóslatai",következtetései rendre nem jöttek be.
kereső
@kereső: Orbánt, csak orbán állithatja már meg.Senki-és semmi más! Elszabadult a hajóágyú-és kiépült a teljes gépezet.Még nem működik önállóan-hiszen finomitani még kell rajta- még be kell darálni az MTA-t, és van még nagy pénz-nem csak az eu-s pénzek, hanem gondolj bele- Egészséügy(szőröstül-bőröstül), a turizmus még csak most kezd pénzt termelni nekik,takarékszövetkezeti vagyon bveintegrálása a szuper bankba ( MKB,Bb,Takarékban)...és bizonyára azután jön a kkv-k "integrálása"! Na csak ennyi.
Commenter
@kereső: Ha már Lengyel Lászlót említetted ott van Kéri László is, orbán egykori egyetemi tanára. Szerinte már csak egyfajta "digitális forradalom" állíthatja meg orbánt talán hisz a fidesz kommunikációja mindenestül elavult. Szép lassan mindent visszaállamosítottak, meglesz a szuperbank jöhet bizonyos sportok dicsőítése, pénzelése a foci mellett (lassan vizes nagyhatalom leszünk) miközben az emberekre ráhúzzák a vizes lepedőt. A narancsos gépezet végül majd önmagát is bedarálja-csak túléljük ezt is.
advocat
Európa tesz ránk! És ezt vegyük komolyan!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.