Budapesten kezdi közép-európai körútját az amerikai külügyminiszter. A kormánynak kényes témákat is hoz.

Február 11. és 15. között Michael R. Pompeo Budapestre, Pozsonyba, Varsóba, majd Brüsszelbe és Reykjavikba utazik – közölte az amerikai külügyminiszter hivatalos programját a State Department.

Így már teljesen biztos, hogy Pompeo február 11-én érkezik Budapestre, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is. A hivatalos közlés szerint azért látogat Magyarországra, hogy megvitassa a kormányfővel és kíséretével az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok számos kérdését, köztük a védelmi együttműködést, energia és regionális biztonsági ügyeket, Ukrajna támogatását, valamint azt, hogy milyen módon lehet szembeszállni az orosz és a kínai befolyással, és hogyan lehet erősíteni a nyugati szövetséget.

Ezután, ahogy arról már beszámoltunk, az amerikai külügyminiszter a civil társadalom képviselőivel is találkozik.

Hétfőn jön Budapestre Pompeo, az orosz és kínai befolyásról is tárgyalna

Fotó: AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter a látogatásról korábban azt mondta, hogy Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak, és ennek jele a mostani látogatás is. Az Orbán-Pompeo találkozó diplomáciai jelentőségéről és hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.

Pompeo ugyanakkor nem marad sokáig Budapesten, február 12-én Pozsonyba érkezik, ahol Kiska elnökkel, Pellegrini miniszterelnökkel és Lajcak külügyminiszterrel tárgyal az amerikai-szlovák biztonsági kapcsolatokról, Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként betöltött szerepéről, valamint regionális és globális kérdésekről.

Pompeo még aznap Varsóba utazik, ahol az Egyesült Államok és Lengyelország közötti erős kapcsolatok alapján Czaputowicz külügyminiszterrel biztonsági és energiaügyekről tárgyal. Varsóban az Egyesült Államok Lengyelországgal közösen házigazdája lesz a “Közel-Kelet békés és biztonságos jövőjének elősegítésére” című miniszteri találkozónak.

(Index)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez a szőnyegszéle a csutipatkánynak !!!
tudode
Majd elpanaszolja, hogy a VILÁG LEGSZEBB HÁZÁBÓL kolostorba vonult!
simmering73
Jó lenne már kicsit rövidebb pórázra fogni ezeket a csahos ebeket. Szájkosár se ártana a habzó pofájukra.
justhpeter
Érdekes meccs lesz. A Kárpátok új géniusza áll ki Amerika ellen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.