Nem csökken a nyugdíjak értéke, amíg polgári kormány van Magyarországon, az idősek továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re, amely szavakban és tettekben is megbecsüli őket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári: az idősek továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára és Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a kormányzat nyugdíjasokat érintő intézkedéseiről, aktualitásokról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 8-án. Rétvári Bence közölte, hogy nem csökken a nyugdíjak értéke, amíg polgári kormány van Magyarországon. MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence azt mondta, 2010-ben nem volt biztató sem a nyugdíjasok, sem a nyugdíjkassza helyzete, akkor ugyanis körülbelül 400 milliárd forintos lyuk volt a nyugdíjkasszában.

A nyugdíjasoknak meg kellett érniük, hogy az előző időszakban egy havi nyugdíjat elvettek tőlük, ugyanis a Gyurcsány-kormány 2008-ban 8 százalékkal, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. Emellett mind a Horn-, mind a Gyurcsány-kabinet kísérletet tett a nyugdíjak megadóztatására egy összevont adóztatással

- sorolta az államtitkár.

2010 óta azonban 33 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, vásárlóértékük pedig 10 százalékkal nőtt – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette,

idén 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ez az átlagnyugdíj esetén átlagosan havonta 3500, éves szinten pedig 42 ezer forint többletet jelent.

Emlékeztetett, a kormány év elején az infláció mértékével számolva határozza meg a nyugdíjemelés összegét. Ha az infláció a tervezett érték alatt van, akkor a különbözet a nyugdíjasoknál marad és a következő évtől beleépül a nyugdíjakba, ha viszont az infláció magasabb lesz, akkor novemberben kompenzációban részesülnek.

Ebben a rendszerben tehát a nyugdíjasok rosszul nem járhatnak, a nyugdíjak értéke nem csökkenhet – jelentette ki Rétvári Bence.

Megjegyezte, ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor idén is várható prémium.

A nyugdíjasokat érintő egyéb intézkedések között említette, hogy már három alkalommal osztottak tízezer forintos Erzsébet-utalványt, ebben 2,7 millió ember részesült összesen 81 milliárd forint értékben.

Már kétszer adtak nyugdíjprémiumot is, 2017-ben 24 milliárd forint, 2018-ban pedig 41 milliárd forintot szántak erre. A prémium egy átlagnyugdíj esetében 2017-ben 12 ezer, tavaly pedig 18 ezer forintot pluszt jelentett

- közölte az államtitkár.

Rétvári Bence kitért a Nők 40 programra is, amely 40 év szolgálati idő után, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetővé teszi a nők nyugdíjba vonulását. Ezzel a lehetőséggel eddig 243 ezer nő élt, ők átlagosan 4,5 évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba tudtak menni – monda el az államtitkár.

További segítséget jelent a nyugdíjasoknak a rezsicsökkentés, amelynek köszönhetően éves szinten több 10 ezer forintot tudnak megspórolni, valamint az Erzsébet-programon keresztül megvalósuló kedvezményes üdülési vagy fürdőjegy lehetősége, amelyet 2012 óta 260 ezer nyugdíjas vett igénybe

- mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy az elmúlt évek döntéseit minden esetben az motiválta, hogy megbecsülést és tiszteletet élvezzenek az idősek, akik "egy életet dolgoztak le, és egy élet munkájával építették fel ezt az országot".

Hozzátette, hogy a kormány minden fontos döntés előtt kikéri az Idősek Tanácsának véleményét is. Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja elmondta, a testület feladata, hogy az időseket közvetlenül érintő javaslatokat megtárgyalja, a felkért tagok pedig a szakmai tudásukkal egészítsék ki az időseket érintő kormányzati javaslatokat, hogy megvalósulhasson az idősek megbecsülése, érdekeik érvényesülése.

Elmondta azt is, hogy három munkacsoportjuk van, az egyik kulturális és sporttevékenységeket szervez, hogy az idősek minél tovább aktívan és egészségesen élhessenek, egy másik azon dolgozik, hogy az idősekhez minél több információ jusson el a médián keresztül, a harmadik pedig a már rosszabb egészségi állapotban lévők megfelelő színvonalú ellátása érdekében tevékenykedik.

(MTI)

Nagyvilág - 2019. July 23., 19:19
A britek nem örülnek Boris Johnsonnak
Nagyvilág - 2019. July 23., 21:08
Trump büntetővámokkal zsarolja Guatemalát

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RedEye
Számítok rátok, fijug!
Még rosszabb lesz, mint eddig, mert ti FOLYTATJÁTOK az országrombolást. Elloptatok párezer milliárdocskát innen-onnan, manyupból, adóból, tönkrevágtátok a nyugdíjak indexálását, a világ legmagasabb áfája itt nő, az MNB saját tanulmánya szerint is rohadt drága európai viszonylatban a magyarországi bankolás, már mindenen szektoradó van, vizes versenyekre méregdrága mobiltornyokat húztok fel, aztán ugyanannyiért lebontjátok, hogy újra fel lehessen építeni, drágakő-árban építitek a kátyús utakat, a Maccabi 32x többe fog minimum kerülni, mint a berlini, beengedtek rengeteg mindenféle alakot jópénzért, szarér-hugyér (már bocs!) vesztegetitek az állampolgárságot, ja meg veszitek kilóra a határontúli szavazatokat, csaltok, loptok, hazudtok. Háborúztok mindenkivel - Ja Fehéroroszország, Oroszország és a türkök, kínaiak kivételetek. Fölösleges Paks2, belgrádi vasútvonal, ez mind TI vagytok.
Szóval számítok rátok. A vádlottak padján, mikor ültök szépen egymás mellett, strómanostól, anyucistól, o1G-stől!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
@Desischado: Ne csak ő, a többi hazug gyár is.Most olvastam az új tolvajok fejedelme ,Orbán lett.aki elfelejti a szegények között szét osztani a pénzt.A fidesz pedig a tolvajok pártja.
justhpeter
Nahát ! Kóristalány arccal ekkorát hazudni !
desiro
A baloldali kormányok idején volt olyan év is amikor 8%-t emeltek . Nálatok 2.7%.
Inkább nem számítok rátok mert még ezt is ellopjátok.
Horizont
Ilyen nyugdíjasok annyira számítanak rájuk.
Találtam:
"Weninger Rózsa Azért nincs határsértő ment kerítés van , Télen nem kisvasutazik senki, majd jó időben. A jó meccseken vannak nézők is.Az ország lakóinak többsége jól van. ."
Ez egy szavazó...banya. Egyszerű faék. És buta. És tájékozatlan.
magyarbakancs
"Nem csökken a nyugdíjak értéke, amíg polgári kormány van Magyarországon,"
De nem is növekszik.
Tömény hazugság az idős emberek nagy hányada a nyugdíjának gyógyszerre megy el.
Ök ruhát ,tartós árú cikket nem vásárolnak.
Az élelmiszer,gyümölcs,zöldség meg az egekben van.
nevemnick
Münchausen báró mivel ekkora lóditások, mellébeszélések soha az életben nem jutott eszébe, tökön szúrná magát a biszbasz kormány ,,receptjéért".
Brenciki, ti a Lucifert fogjátok boldogítani a pokolban, de amint bekerültök azonnal ti lesztek a soros-ak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok