Az Időfonal című színpadi produkció beregszászi bemutatójával a kárpátaljai magyar alkotóerő előtt tisztelgünk, azt az alkotóerőt ünnepeljük, amely elpusztíthatatlan – jelentette ki Kövér László pénteken Beregszászon, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban tartott premieren.

Kövér László: tisztelet illeti az elpusztíthatatlan kárpátaljai magyar alkotóerőt
Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőt mond az Időfonal című színpadi produkció bemutatóján a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban Beregszászon 2019. február 8-án. A Hrivnák Tünde divattervező népművészeti mintákkal díszített alkotásait bemutató produkciót Vidnyánszky Attila állította színpadra. MTI/Nemes János

Köszöntőjében az Országgyűlés elnöke a többi között hangsúlyozta:

"a formabontó produkció bemutatójával azt az alkotóerőt ünnepeljük, amely elpusztíthatatlan, mert hármas szellemi gyökérzetével mélyen fonódik a szülőföldbe, a magyar kultúrába és az európai hagyományba."

Hozzátette, azt gondoljuk, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a 21. század az emberi lélekből fakadó önazonosság, az identitás évszázada lesz. Az előttünk álló évszázadban az emberek csak akkor maradhatnak szabadok, csak akkor nem fognak az általuk teremtett technológiák és gépek rabszolgáivá válni, ha megőrzik önmagukban azt, ami a gépeknek nincs – a lelküket.

A házelnök szerint

az Európa előtt tornyosuló megoldandó feladatok sorából kiemelkedik a közösségi identitások kezelésének az ügye.

Jellemezve az e tekintetben körvonalazódó három – nyugati, keleti és közép-európai – szemléletet és gyakorlatot, részletesen kitért a szerinte az utóbbi években Közép-Európában meghonosodni látszó, reménykeltő identitásszemléletre és a nyomában kialakuló, állami együttműködésre való képességre, "amelyet mi, magyarok jó szívvel ajánlhatunk Európa nyugati és keleti részének egyaránt, különös tekintettel a nemzetépítés útjára lépett ukrán szomszédainknak." Mint mondta, e közép-európai szemlélet lényege egy történelmi tapasztalás, amely szerint "mások identitásának a korlátozása vagy felszámolása nem erősebbé vagy stabilabbá, hanem bizonytalanabbá, végső soron gyengébbé teszi a korlátozók vagy felszámolók identitását is."

Kövér László elmondta, a 20. század közös közép-európai tapasztalata egy olyan térség tapasztalata, amelyben minden államalkotó többségi nemzetnek élnek kisebbségi sorban más országokban nemzeti közösségei.

Ezen a tapasztalaton és felismerésen alapulnak ma Magyarország nemzetpolitikai kapcsolatai Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Ausztriával; ebben maradéktalanul egyetértünk Lengyelországgal, ebbe az irányba indultunk el Szlovákiával, és van esély rá, hogy talán Románia is csatlakozik.

"Ez az út térségünkben a regionális béke, stabilitás, biztonság, fejlődés és jólét egyetlen járható útja, ezen az úton várjuk Ukrajnát is, bízunk benne és teszünk érte, hogy az ukrán politika is felismerje: a mások nemzeti önazonosságukban való sanyargatása csak feszültséghez, hanyatláshoz és szegénységhez vezet" – mondta az Országgyűlés elnöke.

Az Időfonal című színpadi produkció rendezője, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a beregszászi színház alapító rendezője az ősbemutató után az MTI-nek elmondta, a produkció megrendezésére Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Magyar Népfőiskolai Egyesület elnöke kérte fel, aki jelezte, hogy létezik Kárpátalján egy érdekes, főként női ruhákból, jelmezekből álló kollekció, Hrivnák Tünde divattervező alkotásai, és ezeket kellene megismertetni a szélesebb közönséggel művészi eszközök alkalmazásával. A ruhadarabok jellegzetessége az, hogy tervezőjük belopta a beregi szőttes részleteit és a nagydobronyi keresztöltést az abszolút mának szóló ruhakölteményeibe.

"Filozófiáját tekintve a kollekció a mi kis beregszászi színházunk gondolatiságához kötődik, nevezetesen, hogy valamit átmentsünk a múltból a mának nem muzeális módon, nem konzerváló szándékkal, hanem újrafogalmazva a hagyományokat úgy, hogy megkeressük a kötődési pontokat a mához. Meg kellett néznünk, hogyan élnek bennünk, akár foszlányokban, azok a hagyományok, amelyek meghatározzák a mi Beregszászunk és vidéke történetét, s ezeket hogyan lehet megszólaltatni a mában, mai létünk viszonyrendszerében. Tehát nagyon komoly keresgélő munka eredményeként jött létre színpadi produkcióként ez a valóban formabontó +divatbemutató+" – mondta el Vidnyánszky Attila.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Huuu, bakker, hat mit talaltak fel azok a derek karpataljai magyarok? Az ezereves beulos szovoszeket? Ilyenem nekem is volt, 90 centinel szelesebb dolgot nem lehetett rajta szoni, de ez nem karpataljai magyar talalmany, te faszkalap! Nem tudtal volna valami kis technikai kutyut, vagy valamilyen mezogazdasagi innovaciot magad melle rakni, mialatt nyalod a karpataljai szavazok segget?
Vazze, te olyan sotet vagy, amilyennek mutatod magad,... Ha nem sotetebb...:o(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Hogy hála legyen a Jóistennek, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója sem maradt parlagon: Szijjártoporzék haverja, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Puskin-érmet adott át neki az orosz nemzeti egység napján. Nem egyébért, hanem a népek közötti barátság és együttműködés erősítéséért. Az oroszok nagyra értékelik, hogy Vidnyánszky népszerűsíti az orosz irodalmat, Oroszország kulturális örökségeit, és hogy sokat tesz a magyar és az oroszországi színházak együttműködéséért. Ebben speciel nem találok (majdnem) semmi kivetnivalót, már ami az orosz kultúrát illeti. Minden egyéb, ami Oroszország politikai vezetésével kapcsolatos, attól a hideg csicseriborsó leves futkározik a hátamon. A népek közötti barátság szókapcsolat meg… á, hagyjuk is.A dolog tiszta és világos: a pöffeszkedő hatalom enyves keze mindenhova betette a lábát és nem tűr ellentmondást. Ezer ember tiltakozása nem téma, kétezeré sem lenne az. A színházi szakma valami balliberális, olcsó, bolsevik trükk, az lesz, amit mi akarunk. Mert csak a fidesz, csak a nemzet, csak a pusztítás. Jönnek a fehérvári huszárok, a Dörnerek, a Nemcsákok, a Vidnyánszkyk és a haza fényre derül.
Igen kártékony dolog manapság a kultúra! Még képes egykét embert gondolkodásra késztetni! Pfujj! Ja! És színházban nem lehet szotyizni!
Grafix69
Éljenek a kárpátaljai , a felvidéki az Ausztrál az Argentin az amerikai és úgy általában a külhonban élő magyarok , magyar diaszpórák . A felülmúlhatatlan találmányokkal , hisz jól tudjuk , hogy mindent ami létezik az univerzumban csak magyar találhatott illetve talált is fel , mostanság a külhoni nagy Űber magyarok . Komolyan ezt a telebaszott vadállatot miért kell kiküldeni ? Az ilyet el kell dugni vagy inkább elásni . A posztkommunista ,kommunista , szocialista ,illiberális fasiszta hazudozó szélhámos tolvaj geci anyjukat .
papa.49
@karma1: Tudod ezt a széket úgy 1953,54. körül csinálta az Apósom aki lakatos ember volt, de mindent megtudott csinálni egyet a vill. szerelést kivéve, attól félt, meg volt minden hozzá a ,,felvetéshez használt orsók is, amikre kézi furógéppel hajtották fel régen a fonalat, majd mikor már azt nem lehett kapni akkor a műanyag fólia csíkot... A sógorom hozott nekik egy vill. kézifurógépet ' 75 az NDK. mikor hazajött 3 év után, attól kezdve azzal csévéltek...
Az Anyósom által szőtt szőnyegekből is lehetett volna kiállítást csinálni, mert állítom Martfűn nem volt olyan ház ahol ne lett volna belőle, sőt még a környékbeli településeken is volt belölük bőven...
Az Anyósom erről volt ismert, meg a gy
papa.49
@karma1: Elugrott !!! Tehát az Anyósom erről volt ismert, meg a gyönyörű virágairól amiket szintén árult ...
kereső
@papa.49: anno, valamikor nagyon régen, az Édesanyám is szőtt ilyen szövő géppel- roncsan kapták, Édesapám és a nagybátyám hozták rendbe,tették működőképessé.
Soha nem éltünk Kárpát-alján, hanem a nagy Alföldön.
papa.49
@kereső: Mint láthatod az Apósomék is itt éltek, az Após endrődi volt az Anyósom meg öcsödi, aztán itt építkeztek Martfűn ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.