Biztonságiakkal kísérték ki a férfit az üzemből.

A Mérce cikke szerint azonnali hatállyal rúgtak ki egy munkást a Suzuki esztergomi gyárából, aki az ott alakuló szakszervezet alapszervezeti titkárának lett megválasztva.

Azonnal kirúgták a Suzuki esztergomi gyárából az alakuló szakszervezet titkárát

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója az új Suzuki Vitara gépjárművek sorozatgyártása miatt szervezett ünnepségen a Suzuki esztergomi gyárában 2015. március 5-én.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke elmondta, csütörtökön a gyár parkolójában alakult meg az első, a gyár területén működő szakszervezet, amely a Vasas alapszövetsége lesz. Ám mielőtt a jogászok és a helyiek megszövegezték volna a gyár vezetőségének a megalakulásukat jelző értesítést, a titkárnak választott férfit behívatták, és közölték vele, azonnali kirúgással válnak meg tőle. 

A Vasas Szakszervezetnél úgy tudják, a férfi 14 éve dolgozott az üzemben, egy nagyobb területért felelt, munkájára eddig sosem volt panasz. Épp ezért furcsa, hogy elbocsátásakor arra hivatkoztak, nem végezte jól a munkáját. 

A vonatkozó törvény értelmében a szakszervezeti tisztségviselő védett munkavállalónak számít, nem lehetett volna kirúgni. A Vasas Szakszervezetnél úgy sejtik, a gyár vezetősége tudhatott az alapszervezet megalakulásáról (melyet 1000 munkás sürgetett), a titkárnak választott férfi is beszámolt arról a feletteseinek, hogy indulni fog a posztért. 

László Zoltán a Mércének elmondta, mióta a titkárt biztonságiakkal vezették ki az üzemből, azóta egyre érkeznek a belépési nyilatkozatok a szakszervezetbe. 

A Vasas a történtek miatt a munkaügyi bírósághoz fordul. A gyár területén eddig nem működött szakszervezet, egyszer volt egy próbálkozás a megalakítására, de ez kudarcba fulladt – többek szerint a vezetés nyomást gyakorolt a dolgozókra, hogy ne jöjjön létre az érdekvédelmi szervezet. 

László Zoltán szerint "a vállalatoknak éppen hogy meg kellene becsülniük az érdekvédelemben tevékeny dolgozókat, ez ugyanis azt jelenti, ők elkötelezettek a munkahelyük mellett."

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Ott nem történhet meg az, ami az Audi-gyárban!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Esetleg kevesebb Suzukit kellene venni. És az európai piacon is elterjeszteni!!!
Fradigege
A japán kultúrában idegen a szakszervezet. Menjen buszsofőrnek. Ott hiány van.
Csizmás Kond
" A vonatkozó törvény értelmében a szakszervezeti tisztségviselő védett munkavállalónak számít, nem lehetett volna kirúgni."
de...
" Ám mielőtt a jogászok és a helyiek megszövegezték volna a gyár vezetőségének a megalakulásukat jelző értesítést, a titkárnak választott férfit behívatták, és közölték vele, azonnali kirúgással válnak meg tőle. "
...így nincs értelme perelni.
Eladott Ország
Ez arra is rámutat, milyen ellentmondások húzódnak a jelenlegi gazdasági kormányzat kijelentései között. A pár héttel ezelőtt tartott kormányinfón Orbán Viktor a rabszolgatörvény kapcsán arról beszélt, hogy a magyar munkavállalóknak kell kiállniuk és üzemi szinten érvényesíteniük az érdekeiket. A kormányfő azt is javasolta a munkavállalóknak, "hogy harcoljanak, ha nem fizetik ki hónap végén a bérüket." Ennyire hazug, álszent a fidesz bűnbanda gazdaságpolitikája is.Politikai és gazdasági értelemben is prostituáltak. Egzisztenciális és lelki megfélemlítésére, zsarolhatóságára építette fel a hatalmát a hatalom és a multik. Ha ez a félelem megroppan, ha az emberek megértik, hogy már nincsen hová hátrálni, akkor csúf idők jönnek. Ha az emberek megértik, hogy csak együtt lehet változtatni a dolgokon, egyenként eltapossa őket rendszer, együtt egyszerre kell kibújni a csigaházból, akkor lesz változás. Ha nem értik meg, akkor nem lesz. Ennyire egyszerű ez.
sokanvagyunk
Úgy látszik a ferde szem nem csak távol-keleti... - a kirúgók magyar vezetők.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Majd lesz értelme. Az elmúlt hónapokban rég nem látott szakszervezeti aktivitás tapasztalható az országban. A rabszolgatörvény elleni tüntetések kapcsán az ország egész területén szerveztek demonstrációkat szakszervezetek. Különösen igaz ez a gépiparra: a győri Audi dolgozóinak hat napos sztrájkkal sikerült kedvezőbb béreket és munkakörülményeket kiharcolni, a miskolci SEG Automotive gyárban csütörtökön tartottak figyelmeztető sztrájkot, és a hatvani Bosch gyárban is a múlt héten fogadta el a menedzsment a dolgozói követeléseket. Az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökhelyettese a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy a cseh VW-dolgozók 25%-kal, a szlovák munkások 28%-kal, a lengyel VW-munkavállalók 39%-kal keresnek többet a magyar társaiknál. Nemzetközi összehasonlításban a magyar bérek kifejezetten alacsonyak.
sokanvagyunk
Szerintem is van értelme perelni, mivel az azonnali kirúgás módja és szándéka egy már megválasztott és a bejegyzés megakadályozására irányuló vezető ellen indult.
simmering73
Munkaügyi bíróság, aztán ha nem megy, irány Strasbourg. Nagy pénzt fog kaszálni az illető, csak ez évekbe fog telni.
papa.49
iába a japánok ebben az élenjárnak !!!
Tovább kell lépni és bírósághoz fordulni, mert ez nyilvánvalóan megfélelítési akció volt !!!
1magyar
De hát a janpánoknál a halálig tartó munka és munkaidőben inkább bepelenkázzák magukat, hogy még wc-re se kelljen kimenni.
Itt is azt próbálják ráerőltetni a magyarokra.
kereső
Ezt jelenti a startégiai partnerség! Orbán eladta fillérekért a magyar munkásokat ezeknek a "partnereknek".
vadsanca
Hülyeséget csinált a cég! Van olyan multi M.o-on aki megegyezik a szakszervezettel, hogy a cég érdekét képviselje. -Volt szerencsém tapasztalni.- Így legalább el elehetne mondani, hogy kollektív szerződés van.
Borsodi
Ez a bosszú.Ezt a szokást követik a helyi városi polg.mesterek is ha valaki nem fideszes az ellenség, kivan rúgva nem számít hogy dolgozik.Ezért szavaznak félelemből az emberek.
r2d2
Ott nem történhet meg az, ami az Audi-gyárban!!!
Desischado
Helyes! Hadd feszüljön a húr, amíg el nem szakad!
solidedge
A szakszervezetek tudatos legyengítése 1990 óta van folyamatban.. A dolgozókból így büntetlenül csinálhat a munkáltató vásári majmot, munkanélkülit, kizsákmányoltat.Az oly sokat szidott külföldi multik mellett megjelentek a magyar multi (Garancsi, Mészéros) akik egy szállal sem különbek. A rabszolga törvény értük is szól.
Eladott Ország
@Pegero: tegnap;16:48; Írod: "Megint hőbörögni akartak az Audi sztrájktól vérszemet kapott Suzuki szerencsétlen felhergelt emberkéi." Akkor dolgozzál életed végéig balkáni béren. Mellesleg az Audi dolgozói a sztrájkkövetelések teljesítés után is 25-30 %-kal kevesebb bérért dolgoznak, mint szlovák, cseh és lengyel kollégái ugyanazon munkáért.
Lepényleső
A mi autónk,- készül a megfélemlítés eszközével,kormányunk hathatós segítségével?
Azonban a történelem olyat még nem látott,aki elbírt az idő haladó kerekével.
Eladott Ország
@Pegero: Munkaerő hiány azért van, mert 800 ezer -1 millió munkaerő eltávozott a Lajtán túlra. Azért is kellett bevezetni a rabszolgatörvényt, mert lassan már nem lesz aki dolgozzon. A munkabér meg olyan kurvára jól emelkedik, hogy már csak a bolgárok vannak mögöttünk, holott az EU csatlakozáskor, a csehek mögött álltunk. Elmehettek a büdös 3,14csába! Amíg ez a rohadt bűnöző és politikai prostituált banda uralkodik az országon, az elvándorlás csak nőni fog, már nem csak gazdasági, ha nem politikai okokból is!
kokopelli
@Eladott Ország
Egyébként Európa "kizsákmányoló részében", legtöbb helyen a munkáltató meg sem
tudja,hogy kik a szakszervezeti tagok a cégnél! A munkáltatónak semmi köze hozzá!
Van egy alkalmazott,aki védettséggel" rendelkezik,és annyi!A "tagsági díjat" is a cég
tudta nélkül,a bankkontójáról havonta "kapja" meg a Szakszervezet,ami kereset függő!!
emerencia
"a férfi 14 éve dolgozott az üzemben, egy nagyobb területért felelt, munkájára eddig sosem volt panasz. Épp ezért furcsa, hogy elbocsátásakor arra hivatkoztak, nem végezte jól a munkáját."

Hűűűűű de ismerős! Törvényesen végzett jogvédői éveim alatt kétszer fenyegettek meg a vezetőim elbocsátással a német multinál. Egyszer durván megfélemlítve elbocsátással riogattak rossz munkát hazudva, másodszor pedig a munkám elismerése mellett leépítéssel fenyegetve kényszerítettek egy számomra hátrányos munkaszerződés módosítás aláírására. Kiálltam magamért és az akkori kollégák is tettek értem gesztusokat melynek következményeként nem mertek kirúgni. Végül az el nem követett bűneimért cserébe sajnos több mint fél éven keresztül a szegénységi küszöb alatt kerestem, ezt nem tiltja a törvény. (Ekkor én is éppen 14 éve dolgoztam ennél a cégnél.) A mai napig ott dolgozom, a velem méltatlanul eljáró vezetők azóta is pozícióban vannak és mintha semmi nem történt volna, kedvesek és cukiságkampányt indítottak a teljes nagyvállalatnál. (A többségi tulajdonos később változott de nem szól bele az ilyen ügyekbe.)

Velem a kulisszák mögött szórakoztak a "kedves" vezetők, a Suzuki szakszervezeti titkárával viszont sokkal csúnyábban bántak el de a nyilvánosságot nem tudták kizárni.

Remélem, hogy mellé állnak a kollégák, valamint a közvélemény és professzionális jogászok segítségével győz az igazság. Mást nem tehetek, izgulok értük. Hajrá Suzukisok, nem szabad feladni!!!
Aki Én
@Pegero: ,,A jelenlegi kormánynak köszönhetően munkaerőhiány van!"

Hát erre nagyon ráéreztél. Miután a rezsim miatt kivándorolt közel 1 millió ember, így tényleg kialakult a munkaerőhiány.
Eladott Ország
@Pegero: Nem baj, majd eltartunk benneteket közpénzből a sitten. Sajnos nem az akasztófán végzitek, mert tilos a halálbüntetés az EU-ban, de azért közterületen egyedül ne nagyon kóricáljatok. Mint láttad a nemzet fő kapitalistája, fekete
nylon paravánnal takarta el magát már egy zabszem sem fér a szarházi bűnöző csuti seggébe, annyira plebejusi lett.
uploads.disquscdn.com/images/5e4679fd316f64a0bf346d6a30442c1e2acaca063aa05db876ba8c0f42c1b361.jpg?w=600&h=340
Itt nem lesz 300 forintból füstölt csülkös bablevest vagy 260 forintból egy somlói galuska, mint az orbáni Gundel menzán,
de így is sokba kerültök.
Eladott Ország
@Pegero: Először is elmész te a qrva anyádba fidesz f@szszopó seggfej. Több mint 42 év után öregségi nyugdíjas vagyok és megnyálazhatod a bőrös tökömet, szarházi. Ez a pökhendiség, ez az arrogancia valami vírus? Lehetetlen ép ésszel felfogni ! Ennyire mély lenne a mélység ? Ennyire sötét a sötétség ? Ez már a kognitív disszonancia jele .Te humanoid, trágyarakás, minden verbális megnyilvánulásoddal romba döntöd az evolúció elméletét, ugyanis ha te vagy végeredmény, akkor valami nagyon el lett baszva már a kezdet kezdetén…
i.pinimg.com/originals/f9/81/bb/f981bb9aa9082845144a96156a48b06f.jpg
i.pinimg.com/originals/8b/a0/b3/8ba0b32767ce541d2521e1894aff94ea.jpg
Eladott Ország
@Pegero: tegnap 15:22; Mire büszke ez a bűnöző és politikai prostituált banda, te fideszes agyhalott?!
Második legszegényebb Magyarország az EU-ban. Magyarország 2015-ben még 63 százalékkal szerepelt, 2016-ban pedig 62 százalékkal, ehhez képest stagnált az idén. Két évvel ezelőtt még Horvátországot és Romániát is megelőzte.
hu.euronews.com/2018/12/14/masodik-legszegenyebb-magyarorszag-az-eu-ban
kereső
Amúgy a suzuki volt az az egyik "multi", amely az "emmuttnyocévben" már ezzel az MT-vel (munka törvénykönyve),és 400 túlórával megkörnyékezte Gyurcsányt. Nos, az akkor nem jött össze- most meg, a plebejus kormány ,éppen csak seggüket ki nem nyalja.
emerencia
@Aki Én: Tudok olyan fehéren foglalkoztató szabolcsi cégről, ahol a meghirdetett állásokra több száz jelentkezés érkezett nemrég.
Más: A minap éppen egy ifjú hölgy panaszkodott, hogy nem tud elhelyezkedni normál bejelentett állásba, feketén vagy szürkén viszont nem szeretne dolgozni. Hiába van gyakorlata, a legutóbbi interjún azt mondták neki, hogy 28 évesen öreg. Elmehetne külföldre vagy Magyarország boldogabb vidékeire de ez a szülőhelye és itt szeretne boldogulni. Nem ő az egyetlen errefelé, aki hasonló gondokkal küszködik.
Eladott Ország
@Pegero: A fidesz nem jobboldali párt, hanem szekta, de erős maffia beütéssel. A fideszmaffia se nem jobboldali, se nem centrista, se nem baloldali, se nem liberális, se nem konzervatív hanem egyszerűen hatalom- és pénzéhes rablóbanda. John McCain mondta, hogy Orbán neofasiszta diktátor és ugye ő azért tudta, hogy mi hol van a politikai palettán. Ártunk és ormányunknak annyi köze van a jobboldali konzervatív eszmékhez, mint Rákosinak volt, vagy Ceaucescunak.
youtu.be/kQld6YVgmDs
m.blog.hu/sz/szeka/image/femina_hu.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.