Az elemzők szerint csak az biztos, hogy a piac tovább bővülhet.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a csok kedvezményes hitelének bővítése. A Duna House azt emelte Orbán Viktor vasárnapi bejelentései közül, hogy a legalább kétgyerekes családok használt lakások vásárlására is igénybe vehetik a csokot, így a két gyermeket vállaló házaspárok maximum 22 millió, a 3 gyereket vállalók 35 millió támogatást kaphatnak.

Az elemzés arra hívta fel a figyelmet: a tranzakciók jelentős része az egyre bővülő építkezések ellenére is a használtlakás-piacon zajlik. 2018 első három negyedévében például az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint. Ráadásul a használt lakásokhoz az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez.

Tovább drágulhatnak a lakások Orbán akcióterve miatt?

Fotó: Pixabay

A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban használt lakások esetében panellakásokat még találunk 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. A használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége szociális szempontból tehát sokat segíthet a gyerekes családok azon rétegén, akik eddig nem tudtak, mertek újépítésű lakás vásárlásába belefogni.

A Duna House adatai szerint 2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten ugyanez 34-35 millió forint körül mozgott. Az persze így is nagy kérdés, hogy mennyivel fognak drágulni a lakások a bejelentés után – a csokról az eddigi formájában az derült ki, hogy a felső középosztály és a gazdagok kivételével a legtöbben még rosszul is jártak vele, mivel jobban drágultak a lakások miatta, mint amekkora a csok összege.

(HVG)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a csókosainál nagy számban vannak eladatlan lakások! =))
Nessy
@RonaGyuri: Manapság is a lakásvásárlók jó része befektetési céllal vásárol lakást.
Aztán, ha emelkedik az magas áron ki lehet adni, vagy eladni.
Persze ezek nem a csóró fiatalok!
Eladott Ország
Nem kéne inkább olcsó bérlakásokat építeni, amiket netán ugródeszkának lehetne használni. Ráadásul ezek letörnék az irreális árakat is!!! Jó, akkor a Garancsi és a többi oligarcha nem nyerészkedhetne, csak az ország lakosai járnának jobban. Üveggyöngy a bennszülötteknek. Hallottuk mar pár nagyot szóló ígéretet, pl a modern városok programot épp most húzzák le a klotyón. Ha jól értem, akkor Lévai Anikónak többet nem kell adót fizetnie! Már, ha eddig is fizetett. Nekünk Magyarország az első ... ha lopni indulunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.