A Magyar Suzuki Zrt. álláspontja szerint a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum.

Megszólalt a Suzuki a kirúgott szakszervezeti titkár ügyében
Fotó: Kovács Attila/MTI

A vállalat az MTI megkeresésére hétfőn közölte:

a munkavállalók által megválasztott tagokból álló üzemi tanáccsal egyeztet a dolgozókat érintő kérdésekről, beleértve a munkakörülményeket, a bérezést, és a különböző juttatásokat.

Folyamatban vannak az egyeztetések az idei béremelésről, valamint a juttatási csomag egyéb elemeiről – emelték ki közleményükben. A Magyar Suzuki Zrt. közleményével arra a hírre reagált, hogy

pénteken azonnali hatállyal elbocsátották az üzemből azt a dolgozót, aki csütörtökön elvállalta a gyár területén működő Vasas szakszervezet alapszervezetének vezetését.

A társaság közölte, hogy munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos információkat harmadik félnek a személyiségi jogok védelme és a vállalat etikai normái miatt nem adnak, találgatásokat nem kommentálnak.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, a Suzuki gyár parkolójában csütörtökön alakult meg a szakszervezet alapszervezete, a jelenléti ívet 42 ember írta alá. Az alakuló ülésen megválasztották a tisztségviselőket, köztük az alapszervezet titkárát.

Mielőtt azonban a gyár vezetésének elküldték volna az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, a titkárnak választott férfit pénteken reggel azonnali hatállyal elbocsátották, munkájának minőségére hivatkozva – idézte fel.

László Zoltán emlékeztetett arra, hogy a titkár 14 és fél éve dolgozott a Suzukinál, ezalatt szalag melletti dolgozóból több ember munkájáért felelős részlegvezetővé léptették elő. Elkötelezettségét mutatja, hogy egy napot nem volt sem volt betegszabadságon, munkájára soha nem érkezett panasz.

A Vasas alelnöke jelezte:

a rendkívüli felmondáshoz arra van szükség, hogy az érintett foglalkoztatásból adódó kötelezettségét súlyosan megszegje. "Ebben az esetben erről nem lehet szó, ezért az ügy a munkaügyi bíróságon folytatódhat"

- fogalmazott László Zoltán. Hozzátette, hogy az eset óta folyamatosan érkeznek új tagok a szakszervezetbe.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nagyon durva történet azt kirúgni, akit a tagok kiválasztottak maguk közül!
.
Egyáltalán, ha van még "független" MUNKAÜGYI BÍRÓSÁG!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sveikukac
@Csizmás Kond: Próbálj utánanézni, mit ír ezekről a kérdésekről a TÖRVÉNY!
Mert azt látom, hogy AZ sem téged nem érdeke túlzottan, sem a Suzuki vezetőségét.
Szóval, egy valódi jogállamban nem az számít, milyen fajta érdekképviseletet tart alkalmasnak és megfelelőnek egy cég, hanem az érvényben lévő törvényeket kell elfogadni és követni.
Csizmás Kond
@sveikukac: ...jogállam...azt sem tudod mi az...
...megváltozott a világ. ma már egy munkahely nem az amit pl 15 éve ismertek. ma nincs kötelező karbantartó nimcs kötelező szolgálatos villanyszerelő, nincs állandó munkavédelmis stb...mindenki úgy oldja meg ahogy akarja persze a törvényes keretek között ..tehát az ami a tegnap törvény volt ma már nem az.
papa.49
Nem véletlen a japcsik pont úgy gondolkoznak a melósokról mint a csuti , BIOROBOTOK majd ők megszabják, hogy milyen keretek között működhet az ,,üzemi tanács,, !!!
fekete
Ez a nyugati rablo Demokracia! A melos csak egy raka's ---ar!
balos
@Csizmás Kond: Tass-lit kapsz,mondta a Huba!
sokanvagyunk
Az üzemi tanácsok - véleményezési jog, tájékoztatási jog a munkáltató illetve munkavállalói oldalról; konzultálási és tárgyalási jog - lájtos jogai mellett sztrájkszervezési és -lebonyolítási joga nincs, azt törvényesen csak szakszervezet végezhet, ezért „fáznak“ tőlük a munkáltatók.
Nem egyedi eset: a rendszerváltásnak nevezett akármikor több, szocialista kitüntetéssel rendelkező céget privatizált egy még több kitüntetéssel - és spórolt pénzzel - rendelkező jó elvtárs, aki már mint tulajdonos úr hallani sem akart arról a szóról, hogy szakszervezet. Pedig akkoriban nem kellett volna annyira tartania tőle, szétverését - mivel ott is volt vagyon tehát volt miért - megtették a szakszervezeti vezetők maguk.
Se nyugati, se távol-keleti származásról nem tudok ezekkel az elvtársurakkal kapcsolatban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.