A Századvég Alapítvány szerint politikai alapon elfogult éves jelentést tett közzé a Freedom House.

A Századvég közleményében azt írta: a dokumentum Európával foglalkozó részeit áttekintve, a washingtoni székhelyű nonprofit kutatóintézet szinte kizárólag a bevándorlásellenes közép-európai és egyes balkáni országokról tesz negatív megállapításokat, így többek között erős kritikát fogalmaz meg Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és különösen Magyarország vonatkozásában.

Úgy fogalmaztak,

"a megkérdezett szakértők kapcsán kijelenthető, hogy a jelentés olyan, mintha Soros saj át magát kérdezné meg az anyagban, hiszen a Soros-egyetem és a Nyílt Társadalom Alapítvány szakemberei válaszolnak a szintén Soroshoz köthető Freedom House kérdéseire".

A beszámoló szakmai hátterét a Századvég szerint megkérdőjelezi az a tény is, hogy általában hasonló – több esetben megegyező – anyagi támogatási háttérrel bíró szervezetek és intézmények szakértőit, illetve a Freedom House-zal azonos politikai irányvonalat képviselő kutatók közreműködését kérik csak a riportok elkészítéséhez. Ez – írták – az elmúlt évek általánosan megfigyelhető gyakorlata a kutatóintézet jelentéskészítő tevékenysége kapcsán.

A Századvég szerint a Freedom House jelentésének szubsztanciális tartalma és végkövetkeztetései világosan megerősítik azt a szakmai és politikai álláspontot, hogy a nyitott társadalom ideológiája iránt intézményesen elkötelezett szervezet csak azokat az országokat bírálja, illetve támadja több esetben szakmailag is alaptalanul jelentéseiben és közzétett állásfoglalásaiban, amely országokban az általa képviselt ideológiával ellentétes nézetrendszert és értékrendet megjelenítő pártok gyakorolják a végrehajtó hatalmat.

Példaként említik a Freedom House 2007-es Magyarországról szóló jelentését: akkor a szabadság osztályozásánál Magyarország a legjobb értékelést kapta, miközben a 2006-os "rendőrterror" által kísért zavargásokban 167 ember sérült meg.

A 2007-es jelentés sajátos módon tesz hangsúlyokat, és a kormányzat kritikája helyett inkább a "nacionalista" és "populista" Fideszt illeti bírálattal. A 2006-os választási győzelem "tisztességességének vitatható volta" és a kialakult "morális-demokratikus válság" sem került szóba a "súlyosan sérelmes" jelentésben – írták a közleményben.

A Freedom House szerint Magyarország már csak "részben szabad"

A washingtoni központú Freedom House múlt kedden adta ki A szabadság foka a világban című éves jelentését. 

A jelentés szerint Magyarország már csak "részben szabad". 

Már korábban is kapott súlyos kritikákat a magyar jogállamiság helyzete, de most egy év alatt tovább romlott a megítélésünk, hiszen a korábbi, „szabad” besorolásunkat most először „részben szabadra” rontotta a nemzetközi jogvédő szervezetet. Magyarország az idén már csak 70 pontot kapott, kettővel kevesebbet, mint tavaly – tovább romlott ezzel a demokratikus intézmények állapota hazánkban a jelentés szerint. 

A Századvég szerint "elfogult" a Freedom House jelentése, amely szerint Magyarország már csak "részben szabad"

Grafika: freedomhouse.org

A világjelentés egy bekezdése külön is említi Magyarországot, úgy magyarázva a besorolás rontását, hogy "Orbán Viktor és a Fidesz kormánya hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket, méghozzá az ellenzék, a média, a vallási csoportok, a civil társadalom korlátozásával, illetve totális ellenőrzésével". A Freedom House szerint "2010 óta sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, továbbá a magánszektor és a menedékkérők jogai is."

Forrás: MTI, Index, freedomhouse.org

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mondja az elfogulatlan Századvég! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""... a Századvég szerint...""
No comment.
rokker33
@Shikari: Nem nincs igazad!Az embereknek nem a rizsa kell a századvégtől meg a mediántól aminek milliókba kerül a fenntartási költsége és semmit mondó véleményt és statisztikát tol az emberek arcába!
Rockxy
@rokker33: "...2010 óta romlott a demokrácia és ezt csakis a fidesznek köszönhető!! "
Hogyan romolhat el valami, ami nem volt, nincs, és nem is lesz?
Bővebben:
http://toxikologia.blogspot.com/2019/02/a-sik...
Lepényleső
Szerintem is túlzás,a rész kihangsúlyozás.
Shikari
@rokker33: Igazad van. Nem liberálfasiszta vartyogás kell hanem tények. Ezek pedig csak uszítani képesek és hazudozni mint minden liberális tetű.
evacica
Hát igen , őket nem Orbán pénzeli mint a Századvéget! Fagylaltozás felsőfokon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.