Akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló életük megkezdésére segítségként az államtól a családvédelmi intézkedések nyomán – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Novák Katalin: 40 millió forint állami támogatást is kaphat egy fiatal pár, ha három gyermeket vállal és új lakást vesz

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin hangsúlyozta:

a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a gyermekvállalási támogatás nem zárja ki egymást, egyszerre igényelhető.

Elmondta: egy fiatal házaspár esetén az általuk igényelt kedvezményes, 10 millió forintos hitel három gyermek vállalása után teljes egészében támogatássá válik.

Ehhez új lakás esetén fel tudják venni a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt, amit nem kell visszafizetni, továbbá igényelhetnek egy 15 millió forintos kedvezményes csok-hitelt (akár használt ingatlan vásárlásához is)

- fűzte hozzá.

Ismertette: ha egy anyának diákhitele van, akkor azt lépésenként elengedik, sőt második gyerek esetén akár a csokhoz kapcsolódó hitelből is rögtön elengednek egymillió forintot. Harmadik gyerek esetén további négymillió forinttal kevesebbet kell visszafizetnie a családnak.

Mindemellett jelenleg az építkezéseknél az áfa is visszaigényelhető

- emlékeztetett.

A műsorban elhangzott, az idei második félévben 75 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintot szán a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv végrehajtására.

Már júliustól lehet igényelni az újfajta kedvezményes csok-hitelt, és ugyancsak júliustól kérhetik a gyereket vállaló nők a 10 millió forintos kamatmentes állami támogatást.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a családvédelmi akcióterv gyakorlatba ültetéséhez új kormányrendeletek, törvények szükségesek.

A tavaszi időszakban igyekeznek a lehető legtöbb szükséges törvényt megszavazni, de így is várhatóan csak 2020 januárjáról lép életbe a legalább négygyerekes nők szja-mentessége és nagyszülői gyed.

Forrás: MTI

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Novák Katalint se az eszéért szeretjük! Katalin ,kedves államtitkár asszony sziveskedjen már velem együtt ezt kiszámolni- és azután kiállni a mikrofon elé.
3 gyermekes családnak AD a kormány 35 milliót+ 2,5 milliót kocsira/,ha bevállalja a 4.gyermeket!/.
A 35 millióból 10 millió a vissza nem téritendő támogatás, a többi HITEL!!!- tehát banki adósbirálat után esetleg kap valamennyi hitelt-kamatkedvezménnyel. Na jó kapja meg,meg mind a 25 milliót. Mennyi annak a törlesztőrészlete 25 éves futamidő esetén, mondjuk 6,7 fix kamattal számolva? Az aki azt mondja, hogy ad a kormány, számolja ki, vesse össze azzal,hogy a magyar dolgozók 72%-a minimálbéres-és mondja meg, hogy miből élnek a hiteltörlesztés kifizetése után!Miből fogják nevelni a 3,vagy négy gyermeküket? A 149.000.-Ft-os minimálbér nettója:99.000.-Ft.
Tessék számolni. Mit adott a kormány?-és főleg KINEK?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadsanca
@division: Itt nem a kormány fogja, hanem az adó fizetők! Gondolj a "hátrányos helyzetű" keleti ország részén élőkre. Nekik a "talált" pénz fogja felpörgetni az "agyukat" és nem az, hogy mi lesz 10-, vagy 20év múlva. "Carpe Diem"
advocat
Keressünk annyit, és utána az állam elmehetne... Ne adjanak állami támogatást. Az a komenizmusra volt jellemző!!!
advocat
És egy szerény panel ma már majd 30 milla. Pesten. És...?
Sámannus
Én úgy látom, hogy a nyolc tíz gyermekes családok megfelelő ellátása jobban serkentené a szaporulatot, lévén, hogy azok már meg vannak, és csak -élesíteni kell őket a társadalomszámára értékes emberekké válhassanak. Ez egyébként is halmozottan hiányzik a társadalom érzéketlensége irányukban. Az ellenzéknek lennék nem totojáznák vele, milyen lehetőség van ebben a célban. Tudom orbán képtelen segíteni nekik, mert ők nem ukrán migránsok akik megfordítják a hazazi választási erőviszonyokat,de legalább valamennyire kiegyensúlyozza a keleti régiók szociális helyzetét.
Ahogy ezt most teszik vasvillával szórják ki a pénzt az ablakon.
Eladott Ország
@csetere: február 12. 18:46; Nagyon kevesek juthatnak hozzá, a csúti által meghirdetett pénz cunamihoz a pénzügy feltételek elemzése ( dolgozói szegénység, hitelképesség stb.) után. Az egész a megroggyant fidesz bűnbanda uralmát igyekszik konzerválni, illetve parasztvakítás az EP és az önkormányzati választások előtt. Bár a nagy hurráoptimizmus az önkormányzati választásokra már kifullad.
evacica
Szemfényvesztés az egész! Katika meg nem egy hiteles személy, ő is bort iszik és vizet prédikál nem kevés pénzért!Orbán fullajtár! Ő nem Soros bérenc, csak Orbán bérenc!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.