Kritikus hangvételű kommentárt fogalmazott meg Európáról Soros György a Project Syndicate nevű véleményoldalra – szúrta ki a 24.hu és az Index. Ebben Soros az európai parlamenti választásról is írt, súlyos kritikát fogalmazott meg az Európai Néppártról, és Orbán Viktort külön is megemlítette dolgozatában. A legnagyobb törésvonal ma az Európa-párti és az Európa-ellenes erők között áll fenn Soros György véleménye szerint. A magyar származású amerikai milliárdos úgy véli, ha Európa nem ébred fel, úgy jár, mint a Szovjetunió.

Orbán Viktort külön is megemlíti kritikus hangvételű friss írásában Soros

Fotó: YouTube/Open Society Foundations

Európa alvajáróként tart a semmi felé, az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne

– így kezdi kommentárját a magyar származású amerikai üzletember, a Project Syndicate oldalán, hozzátéve:

ha nem így lesz, az EU úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben.

"Az első lépés ahhoz, hogy megvédjük Európát a külső és belső ellenségeitől az, hogy felismerjük a fenyegetésük súlyosságát. A második, hogy felrázzuk az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsuk, hogy védjék meg az értékeket, amelyekre az Európai Unió épül" – írja Soros György.

Az írás szerint Európa éppen alvajáróként gyalogol a feledésbe, és ha nem ébred fel, akkor a Szovjetunió sorsára fog jutni. Soros azt állítja, hogy sem a vezetők, sem az átlagember nem érti meg, hogy forradalmi pillanatokat élünk, a lehetőségek nagyon sokfélék, a dolgok kimenetele pedig emiatt nagyon bizonytalan.

Mint írja:

A legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez nem feltétlenül van így. Hosszú és eseménydús életemben az általam radikális egyensúlytalanságnak nevezett időszak több periódusát is átéltem. Ma is egy ilyen periódusban élünk. A következő mérföldkő a 2019 májusi EP-választás lesz. Sajnos az Európa-ellenes erők versenyelőnyt élveznek

Ennek meglátása szerint több oka is van. Kiemeli az elavult tagállami pártrendszereket – ez akadályozza azokat, akik meg akarják őrizni azokat az értékeket, amelyekre az uniót alapították, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális dologgal –, illetve az EU fegyelmező eszközeinek hiányát.

A Néppárt Soros szerint sutba dobta az értékeit

Az Európai Néppártról kifejezetten rossz véleménnyel van Soros a dolgozatában, az EPP ugyanis szerinte elveszítette azokat az elveket, amelyeket korábban magáénak mondott, "bizonyítja ezt az is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még mindig a Néppárt tagja" – írja. 

"Mindezt azért, hogy megőrizzék a többségüket" – teszi hozzá Soros

Összehasonlításul Soros azt írja, az Európa-ellenes erőknek legalább vannak elveik, még ha azok szörnyűek is szerinte.

Az üzletember szerint az EU megvédéshez meg kell reformálni azt:

Ahhoz, hogy megvédhessük Európát külső és belső ellenségeitől, első lépésként fel kell ismerni a jelenlegi fenyegetés nagyságát. A második lépés, hogy felébresszék az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsák őket azon értékek védelmében, amelyekre az EU-t alapították.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává – írja Soros.

A teljes írás a Project Syndicate oldalán olvasható. 

Reagált a kormány Soros írására

A kormányszóvivő szerint Soros György legújabb írásában újra Magyarországot támadja, azért, mert a magyar emberek döntöttek arról, hogy nem akarnak bevándorlóországot csinálni a saját hazájukból.

Hollik István keddi sajtótájékoztatóján azt mondta:

Soros György Európa, ébredj fel! címmel megjelent véleménycikkében meghirdette a bevándorláspárti erők összefogását, "tehát Soros-listát akar mindenhol Európában, így Magyarországon is".

A kormányszóvivő szerint ebből is látszik, hogy Soros György célja változatlan: "továbbra is azt szeretné, hogy rá tudja erőltetni, rá tudja kényszeríteni Európára és magyar emberekre az akaratát, és így Európába és Magyarországra is be akarja telepíteni a bevándorlókat".

Soros György számára erről fog szólni az európai parlamenti választás, számunkra pedig arról, hogy ennek a bevándorláspárti nyomásnak ne engedjünk – jelentette ki Hollik István.

Forrás: Index, 24.hu, HVG, Blikk, Project Syndicate, MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Pegero: Nem értem?!
Eddig minden illiberális média azt hangoztatta, hogy orbán (alias orsós) viktor a bevándorlás ellen harcol, erre mik derülnek ki?
Ide eddig csakis ő hozott idegeneket.
Ráadásul már kiderült (ami IQ 30 felett eddig is világos volt), hogy a Soros-kampány egy hazug kitaláció.
Hmmm...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Sámannus: Gondolod,hogy egy 88 éves vén faßibácsi még kampányol ?
A fidesz csak azért sorosozik még mindíg,mert a kovács zoli ,a gulyás gergö, na meg a hunlik ...,még nem jegyezte meg a következö,aktuális ellenség nevét!
Sámannus
@csak úgy...: Nekik az árnyéka is jó lesz tudom.
magyarbakancs
@Pegero: "Mossál lábat, mert rohadt büdös jön a szakadt, szaros bakancsodból."
Mosok,mosok a fogad között a bakancsommal.
Csak előtte fogsor igazítás lesz.
tudode
Megteheti a tiszteletre méltó Soros György, hiszen ki tudja hány milliót, milliárdot feccölt bele ebbe a LINKÓCI társaságba!
.
Aki az időseket NEM TISZTELI, saját magát KÖPI SZEMBE!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok