Kritikus hangvételű kommentárt fogalmazott meg Európáról Soros György a Project Syndicate nevű véleményoldalra – szúrta ki a 24.hu és az Index. Ebben Soros az európai parlamenti választásról is írt, súlyos kritikát fogalmazott meg az Európai Néppártról, és Orbán Viktort külön is megemlítette dolgozatában. A legnagyobb törésvonal ma az Európa-párti és az Európa-ellenes erők között áll fenn Soros György véleménye szerint. A magyar származású amerikai milliárdos úgy véli, ha Európa nem ébred fel, úgy jár, mint a Szovjetunió.

Orbán Viktort külön is megemlíti kritikus hangvételű friss írásában Soros

Fotó: YouTube/Open Society Foundations

Európa alvajáróként tart a semmi felé, az európaiaknak fel kell ébredniük, mielőtt túl késő lenne

– így kezdi kommentárját a magyar származású amerikai üzletember, a Project Syndicate oldalán, hozzátéve:

ha nem így lesz, az EU úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben.

"Az első lépés ahhoz, hogy megvédjük Európát a külső és belső ellenségeitől az, hogy felismerjük a fenyegetésük súlyosságát. A második, hogy felrázzuk az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsuk, hogy védjék meg az értékeket, amelyekre az Európai Unió épül" – írja Soros György.

Az írás szerint Európa éppen alvajáróként gyalogol a feledésbe, és ha nem ébred fel, akkor a Szovjetunió sorsára fog jutni. Soros azt állítja, hogy sem a vezetők, sem az átlagember nem érti meg, hogy forradalmi pillanatokat élünk, a lehetőségek nagyon sokfélék, a dolgok kimenetele pedig emiatt nagyon bizonytalan.

Mint írja:

A legtöbben azt feltételezik, hogy a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez nem feltétlenül van így. Hosszú és eseménydús életemben az általam radikális egyensúlytalanságnak nevezett időszak több periódusát is átéltem. Ma is egy ilyen periódusban élünk. A következő mérföldkő a 2019 májusi EP-választás lesz. Sajnos az Európa-ellenes erők versenyelőnyt élveznek

Ennek meglátása szerint több oka is van. Kiemeli az elavult tagállami pártrendszereket – ez akadályozza azokat, akik meg akarják őrizni azokat az értékeket, amelyekre az uniót alapították, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális dologgal –, illetve az EU fegyelmező eszközeinek hiányát.

A Néppárt Soros szerint sutba dobta az értékeit

Az Európai Néppártról kifejezetten rossz véleménnyel van Soros a dolgozatában, az EPP ugyanis szerinte elveszítette azokat az elveket, amelyeket korábban magáénak mondott, "bizonyítja ezt az is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még mindig a Néppárt tagja" – írja. 

"Mindezt azért, hogy megőrizzék a többségüket" – teszi hozzá Soros

Összehasonlításul Soros azt írja, az Európa-ellenes erőknek legalább vannak elveik, még ha azok szörnyűek is szerinte.

Az üzletember szerint az EU megvédéshez meg kell reformálni azt:

Ahhoz, hogy megvédhessük Európát külső és belső ellenségeitől, első lépésként fel kell ismerni a jelenlegi fenyegetés nagyságát. A második lépés, hogy felébresszék az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsák őket azon értékek védelmében, amelyekre az EU-t alapították.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává – írja Soros.

A teljes írás a Project Syndicate oldalán olvasható. 

Reagált a kormány Soros írására

A kormányszóvivő szerint Soros György legújabb írásában újra Magyarországot támadja, azért, mert a magyar emberek döntöttek arról, hogy nem akarnak bevándorlóországot csinálni a saját hazájukból.

Hollik István keddi sajtótájékoztatóján azt mondta:

Soros György Európa, ébredj fel! címmel megjelent véleménycikkében meghirdette a bevándorláspárti erők összefogását, "tehát Soros-listát akar mindenhol Európában, így Magyarországon is".

A kormányszóvivő szerint ebből is látszik, hogy Soros György célja változatlan: "továbbra is azt szeretné, hogy rá tudja erőltetni, rá tudja kényszeríteni Európára és magyar emberekre az akaratát, és így Európába és Magyarországra is be akarja telepíteni a bevándorlókat".

Soros György számára erről fog szólni az európai parlamenti választás, számunkra pedig arról, hogy ennek a bevándorláspárti nyomásnak ne engedjünk – jelentette ki Hollik István.

Forrás: Index, 24.hu, HVG, Blikk, Project Syndicate, MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Pegero: Nem értem?!
Eddig minden illiberális média azt hangoztatta, hogy orbán (alias orsós) viktor a bevándorlás ellen harcol, erre mik derülnek ki?
Ide eddig csakis ő hozott idegeneket.
Ráadásul már kiderült (ami IQ 30 felett eddig is világos volt), hogy a Soros-kampány egy hazug kitaláció.
Hmmm...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Olyan megható, hogy így aggódik ez a spekuláns Európáért!
Éppen ellenkezőjéről van szó, amit Soros leír, nem akarunk eggyé alakulni Európában, (hogy aztán majd felbomoljunk államokra). Nem úgy mint a Szovjetunió, ahol "nemzetközivé lett a világ", egybeforrott szabad köztársaságokká.
rokker33
@verőce21: "Éppen ellenkezőjéről van szó, amit Soros leír, nem akarunk eggyé alakulni Európában, " Nem tud eggyé válni !Soha nem lesz olyan mint az USA vagy a Szovjetunió volt túl nagy az eltérés az országok között nincs egyetértés sehol! Szerintem 10 15 éven belül felfog oszlani az EU vagy legalábbis változás biztos lesz csak az nem az országok és az emberek érdekeit fogja szolgálni!!!
nezelodo
@rokker33: A mi naaagy vezetőnk alma, ha felbomlik az EU, szertefoszlik, mert nem lehet a vezetője, amiért lényegében ma harcol, nem kímélve a magyar adófizetők pénzét. A pártcsaládjat pedig az önös érdekei miatt túszul ejtette.
kokopelli
Megkérdezhetné nyugatabbra is,hogy ők akarják-e? Megvígasztalhatom,hogy nem!
Melyik nyugati ország szeretne "leszállni" a magyar szintre?Ők nem hülyék,hanem
nyugati demokráciák,változó kormányokkal,és nem bebetonozva,mint a Zorbán agya!
Lepényleső
...szóra ha nem érdemes,a tinta hozzá nem túl nemes?
terlasz
@Pegero: Terv és vélemény között nagy különbség van. Tervet leinkább Orbán szövöget.
Yoda69
Sorosnak abszolút igaza van megint. Európára most leginkább a belső ellenségek jelentik a legnagyobb veszélyt. Olyanok mint orban vágy a lengyel allamfo. Elsö lépésben ezeket kellene hermetikusan elszigetelni. Politikailag és anyagilag egyaránt.
cirip
Ez a vénséges trottli ha kimúlik, mi lesz akkor vajon, hogy fordul a kocka?
bence
@cirip: ! Tegyük gyorsan tisztába a kívánságod ! Miért Sorosnak kellene kimúlnia , miért nem a bomlott elméjű orbánnak ?! Na akkor fordulna egy nagyot a kocka , mégpedig a népre nézve pozitív irányban !
Aki Én
@Pegero: Nem értem?!
Eddig minden illiberális média azt hangoztatta, hogy orbán (alias orsós) viktor a bevándorlás ellen harcol, erre mik derülnek ki?
Ide eddig csakis ő hozott idegeneket.
Ráadásul már kiderült (ami IQ 30 felett eddig is világos volt), hogy a Soros-kampány egy hazug kitaláció.
Hmmm...
Aki Én
@cirip: Sürgősen új ellenséget kell találniuk, mert anélkül fenntarthatatlan a rendszer.
magyarbakancs
Sorosnak nem kellene semmi dolgozatot írogatni.
Orbán meg ügy ahogy van agy hülye nacionalista senkiházi.
cirip
@bence: Nem kívánság volt, csak egy felmerült gondolat, kérdés,..Látva a Soros aggastyán képét, nem értem, mit kavar, mire akar még jutni?...Örüljön,hogy ,...Na, nem akarok vulgáris lenni az élettani funkciókra vonatkoztatva...Szóval, előbb-utóbb lekerül a színről és mi lesz akkor? Nyilván vannak követői, akik folytatják a "munkáját" ? A másik, orsós,...Hát igen, agytolulásos megjelenése nem sok jóra enged következtetni. Bár biztos, hogy orvosok hada INGYEN figyeli egészségi állapotát,..(ellentétben a nép egészségi állapotával..).Hogy UTÁNA mi történne, ami a népre nézve pozitív,..Nem tudom, egyrészt nem vagyok képben politika terén,...Szerinted? MI lenne az? Van elképzelésed? De komolyan kérdezem.
bence
@cirip: ! Feladtad a leckét ! A nép számára már az egy pozitívum , ha megszabadul ettől a beteg agyútól . Utána el lehetne kezdeni a rendrakást ! Természetesen erre meg kellene találni azt az embert , aki tiszta kezű és nem félős típus ! Aki merné vállalni az elrabolt javak visszaperlését , kobzását , akár államosítását ! Aki minden kellemetlenséggel szembe merne menni ! Véleményem szerint , egyetlen módon lehetne talpra állítani az országot ! Teljes elszámoltatással ! Az elrabolt vagyonok vissza szerzésével akár a fent említett módok valamelyikével ! Ha ezek vissza kerülnének a közösbe , az ország lélegzethez jutna ! A kérdés csak az , hogy ki lenne az ?! Olyan személy kellene , aki mögé felsorakozna a tömeg ! Én hiszem , hogy van ilyen !
juttka
@Pegero: Nem zagyvaság. Aki nem érti, a hiba annak a készülékében van.
csak úgy....
@Pegero: inkák? te nem lehetsz az inkák kincse, inkább a dinkáktól származhatsz,...persze,így ösmeretlenül a kedves szülédet és nemzö atyádat nem ítélhetem el,míg nem tudom,hogy a kettö közül melyik ejtett fejre!
juttka
@Pegero: Hát egy g betű kihagyása miatt nem kellene az inkákra asszociálni. Amennyi hiba van némelyik kommentben, sokx már fel sem tűnik ilyen kis baki.
csak úgy....
@Pegero: na nem kíváncsiságból,de fogadok ,hogy a keresztelödet egy rabbi celebrálta és a fityma szükület,azóta nálad kizárva...
simmering73
Szűkölnek az illiberális csótányok. Soros György beletaposott a mocskos lelkivilágukba.
csak úgy....
@Pegero: már alig várom a 4. kis @Pegerot ,hogy végre tiéd lehessen az a Dacia ...
csak úgy....
@Pegero: mondta már neked valaki,hogy prosztó vagy?
te,valami kátrányos helyzetü csalán gyaröke?
a fitymádat ,makkostu mindenestü ,kaptya bé az szecskavágó,ha
van hozzá gusztusa...
3dwhite
Gondolom Stalinhoz hasonlitotta legalább.
Sámannus
Ha Sorosnak lennék az unió ellen kampányolnák, Ezt a kecskebaszót megütné rögtön a guta.
csak úgy....
@Sámannus: Gondolod,hogy egy 88 éves vén faßibácsi még kampányol ?
A fidesz csak azért sorosozik még mindíg,mert a kovács zoli ,a gulyás gergö, na meg a hunlik ...,még nem jegyezte meg a következö,aktuális ellenség nevét!
Sámannus
@csak úgy...: Nekik az árnyéka is jó lesz tudom.
magyarbakancs
@Pegero: "Mossál lábat, mert rohadt büdös jön a szakadt, szaros bakancsodból."
Mosok,mosok a fogad között a bakancsommal.
Csak előtte fogsor igazítás lesz.
tudode
Megteheti a tiszteletre méltó Soros György, hiszen ki tudja hány milliót, milliárdot feccölt bele ebbe a LINKÓCI társaságba!
.
Aki az időseket NEM TISZTELI, saját magát KÖPI SZEMBE!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.