Kedden kora délután elkezdődött a tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia épületénél. A 444.hu tudósítója szerint ezres nagyságrendű a tömeg. 

A Demokratikus Koalíció (DK) is részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen szervezett kedd délutáni demonstráción.

A DK budapesti sajtótájékoztatóján a DK frakcióvezető-helyettese indoklásként azt mondta, hogy a kormányzati műhelyekben olyan döntések születnek, amelyek semmibe veszik a Magyar Tudományos Akadémiát és az akadémiai dolgozókat.

Tudomány nélkül nincs sikeres ország, a tudomány az alapja a korszerű társadalomnak és az innovációnak

- jelentette ki Arató Gergely.

A politikus szerint az MTA tervezett kormányzati átalakítása egy "háborús csapással ér fel".

Az MTA az elmúlt években rengeteget tett annak érdekében, hogy visszacsábítsa a fiatal kutatókat, de a tudósok most ezrével fogják elhagyni az országot – tette hozzá.

Arató Gergely azt is nyilvánvalónak nevezte, hogy a kormány nem szakmai, hanem politikai okok miatt "haragszik" az MTA-ra és a tudományos életre.

A sajtótájékoztatón részt vett Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője is, aki azt mondta, hogy a tudományos életet és műhelyeket nemcsak "nyílt uszítással" lehet tönkretenni, hanem pénzelvonásokkal is.

A DK ezért arra kéri a költségvetési bizottság elnökét, hogy a testület vizsgálja meg a Magyar Tudományos Akadémia büdzséjével kapcsolatban felmerülő kérdéseket – jelentette be a politikus. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott:

Palkovics László önhatalmúlag felül akarja írni az MTA költségvetési számait, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az innovációs és technológiai miniszter törvénysértést követ el.

Élőlánccal tiltakoznak az MTA szétverése ellen

Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!

- ezzel a jelszóval szervezett kedd kora délutánra élőláncos demonstrációt a Magyar Tudományos Akadémia köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma.

Az Index élőben közvetíti a tüntetést a Facebook-oldalán:

Forrás: MTI, Index, 444.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.