Magyarország és Ausztria egyetért a legmeghatározóbb külpolitikai kérdésekben, így a migráció vonatkozásában is – jelentette ki Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Budapesten.

A politikus Reinhold Lopatkával, az osztrák nemzeti tanács európai ügyek bizottsága elnökével tárgyalt, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón emlékeztetett: sem Magyarország, sem Ausztria nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját.

Kiemelte: mindkét ország fontosnak tartja egy olyan megközelítés meghonosítását Európában, amely nagy hangsúlyt helyez a külső határok védelmére, mert így meg tudjuk menteni a schengeni rendszert. Az EU Schengen nélkül "sokkal kevesebbet ér mindannyiunknak", ezért Schengen megmentése a közös célok közé tartozik – fogalmazott.

Németh Zsolt kitért rá: Ausztria és Magyarország is a Kelet- és Nyugat-Európa közötti összekötő kapocsként tekint magára. Az elkövetkező évek legfontosabb kihívása az EU bővítése, és a következő Európai Bizottságnak "ki kell nyújtania a kezét a Nyugat-Balkán felé", ez a követendő út Európa számára – vélekedett a politikus.

Reinhold Lopatka azt mondta, hogy az osztrák kormány megbízható és aktív partner az EU-ban, de fontos, hogy nagy hangsúlyt helyezzenek a szubszidiaritásra, a nemzetállamok bevonására.

Felidézte: az osztrák kormány az elmúlt időben azt a célt tűzte ki, hogy trendforduló következzen be a migráció uniós megítélésében, és ezt sikerült elérni, ma sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a külső határok megvédésére.

Az osztrák politikus arról is beszélt, hogy a bevándorlás sok kihívással jár, és az integráció megvalósításakor a demokratikus alapjogok, a szabadságjogok védelméből nem lehet engedni. Az osztrák kormány komolyan veszi a kihívásokat, és a lakosság támogatja a politikáját – mutatott rá.

Reinhold Lopatka hangsúlyozta: országa az EU-ban látja a jövőjét, de nem centralizált uniót szeretne, hanem olyat, ahol mérettől függetlenül minden nemzetállam érdekét figyelembe veszik, és ebben Magyarország fontos partnere.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.