Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek Jan Olszewski egykori miniszterelnök halála miatt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán az MTI-vel.

Jan Olszewski nyolcvannyolc éves korában hunyt el Varsóban.

Orbán Viktor: " A közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el"

1991. december 21-én a kormányfővé választásával végződő varsói parlamenti ülésen készített kép Jan Olszewskiről. Az egykori lengyel miniszterelnök, kommunistaellenes aktivista, ügyvéd és publicista Olszewski 2019. február 7-én, 88 éves korában Varsóban elhunyt. Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A lengyel miniszterelnöki hivatal kedden bejelentette, hogy csütörtök éjféltől kétnapos nemzeti gyászt tartanak Lengyelországban.

Orbán Viktor kondoleáló levelében azt írta, szomorúan értesült a lengyel rendszerváltás és a Szolidaritás Mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Lengyelország egykori miniszterelnöke haláláról.

Fiatal rendszerváltóként magam is csodáltam az akkoriban ügyvédként harcoló Olszewski úr bátorságát, rendíthetetlen eltökéltségét és hazája iránti hűségét

- fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve:

személyében a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el, épp abban az évben, amikor nemzeteink 30 évvel ezelőtt visszanyert szabadságát ünnepeljük

Szellemisége továbbra is velünk él, hiszen az ő nyomdokaiban járva, Közép-Európa hangjaiként ismét emlékeztetnünk kell Nyugat-Európa országait: a függetlenség olyan kincs, amelyért érdemes küzdeni" – írta a miniszterelnök.

Jan Olszewskit szombaton helyezik végső nyugalomra a Powazki varsói katonai temetőben. Péntek reggel koporsóját a lengyel miniszterelnöki hivatal aulájában állítják ki, este gyászmisét mutatnak be emlékére, és gyászmenetben viszik át a belvároson.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
A lengyeleknél is megy a nagy megemlékezési hullám. Arról már senki sem beszélt, hogy egy nagyon gyenge miniszterelnök volt. 91 decemberében lett miniszterelnök, de már 92 júniusában a Sejm páros lábbal rügta ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.