Kamatostul kell visszafizetni a 10 milliót, ha öt éven belül nem születik gyermeke. Az addig kedvezményesen kamatozó kölcsönből piaci kamatozású hitel lesz, és a kamattámogatást is vissza kell fizetni – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Novák Katalin államtitkár.

A kormány új családvédelmi akciótervét Orbán Viktor a szokásos évértékelőjében, vasárnap jelentette be. 

Orbán azt mondta:

Bevezetjük a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztjük, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztjük, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedjük.

Ezzel kapcsolatban merült fel kérdésként, hogy vajon milyen következményei vannak annak, ha valaki nem szül időben gyereket, vagy hogy fel lehet-e venni egyáltalán előre a hitelt.

Novák Katalin államtitkár az ATV-nek elmondta, hogy

5 éven belül kell a vállalt gyereket megszülni, egyébként a hitelt kamatostul kell visszafizetni.

Szerda reggel pedig a 24.hu cikke szerint az InfoRádióban is megerősítette ezt Novák Katalin.

A családügyi államtitkár a rádiónak úgy fogalmazott:

Nem várjuk azt, hogy nyilatkozzanak a fiatalok arról, hogy hány gyermeket szeretnének.

A házaspár felveszi a tízmillió forintot, és elkezdik törleszteni az ötvenezres részleteket.

Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, a törlesztést három évre felfüggesztik. A második gyermek után szintén hároméves visszafizetési szünet következik, és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek után a teljes maradék tartozást már nem kell visszafizetni.

Hangsúlyozta ugyanakkor:

ha öt éven belül nem születik meg az első gyermek, akkor a kölcsön piaci kamatozású lesz, és vissza kell fizetni a kamattámogatást is.

Ez a Portfolio számítása szerint ez 5%-os kamattámogatás és 20 éves futamidő mellett 2,2 millió forint lenne. Fontos hír az érintetteknek, hogy aki már várja a 3. babáját, és július 1-je után születik meg, az a 10 millió forintot szinte azonnal, végleg megkapja. Ennek analógiájára a 2. gyermeket várók (akik július 1. után szülnek) 3 millió forintot kaphatnak így vissza nem térítendő támogatásként.

A hitelt olyan házaspárok vehetik igénybe, ahol a nő 18 és 40 év közötti, első házasságát köti, és 3 éves munkaviszony kell hozzá. 

Ez történik, ha valaki felveszi az új 10 milliós hitelt, de mégsem jön a baba 5 éven belül

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Portfolio.hu az államtitkár nyilatkozata alapján azt valószínűsíti, hogy a hitel nem alanyi jogon fog járni, hanem banki hitelbírálat kell hozzá.

A támogatást a kereskedelmi bankokon keresztül lehet majd igénybe venni, az ügyfélköltségeket finanszírozni fogja a kormány, hamarosan megjelennek a technikai részletekkel kapcsolatos jogszabályok

- írja a Portfolio. 

A négy gyermeket vállaló nők adómentességéről Novák Katalin a műsorban elmondta, az intézkedés 2020 januárjától lesz érvényben.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy ugyan vannak olyan apák, akik egyedül nevelik gyermekeiket, az adómentességet csak anyákra terjesztik ki, mert „az a tapasztalat, hogy jellemzően ők maradnak egyedül szülőként a gyermekekkel”.

Forrás: 24.hu, Index, Blikk, ATVPortfolio

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Jól hangzik ez az “elengedésre kerül” – nem nyelvtanilag, mert úgy rosszul hangzik -, lényegében azt jelenti, hogy amennyiben egy nő szül három gyereket, kap ajándékba 10 millió forintot. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy az államnak nincs pénze (miután sajnálatos módon nincsen az országnak olyan jelentős ásványkincse, melynek kitermelése állami monopólium), az állampolgárok befizetett és elvont adói és járulékai adják azt az összeget, amivel a kormány gazdálkodik. Valamint a felvett hitelek (az államkötvény is egyfajta hitel, azt is vissza kell fizetni és arra is kell kamatot fizetni), melyeket szintén mi, állampolgárok fizetünk vissza. Kamatokkal együtt. De mi fizetjük vissza a paksi hitelt is és a letelepedési kötvények veszteségét is mi álljuk. Csak szólok. Tehát mi fogjuk visszafizetni azt a 10 millió forintot is a harmadik gyermek születése után, mi fogjuk törleszteni a gyermekenként “elengedett” egymillió forint jelzáloghitelt, mi fogjuk fizetni továbbá a háromgyerekes családok új, hétszemélyes autójának a 2,5 millió forintos támogatását is. Mi, akik már felneveltük a gyermekeinket és azok, akik még nem tudnak gyermeket vállalni, vagy egyáltalán nem akarnak vállalni, esetleg valamilyen okból nem lehet gyermekük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@Eladott Ország: Sajnos ezt mi nem csak tudjuk, de előre is láttuk. Az egybites 300 forintos budiforradalmárok nem veszik észre, hogy bizony ők is fizetik a cehhet. Mindent. A ˝családtámogatá
st˝ is. Volt pofája Nováknak azt mondani, hogy a nemzethy inzultáció során a matyarok kijelentették, hogy nem kérnek a családi pótlék emelésből. Lehetne sorolni, de csak bégetés van a másik oldalon ahelyet, hogy egy szívlapáttal pofán b@sznák az ilyeneket.
Shikari
Tényleg szörnyű, hogy nem lehet azt a tíz millát csak úgy megtartani! Igazi diktatúra, mocskos önkényuralom! :-))))))))))))))))))))))
Idióták!
Eladott Ország
@Shikari: Az egész pénzcunami, csak a tróger bűnöző fideszbanda uralmát igyekszik konzerválni. Az egész egy nesze picsám lás csodát néphülyítési program. Olyan országban ahol a dolgozói szegénység dobogós helyen van, és Európa második legszegényebb országa ott az egész csak egy nagy parasztvakítás semmi több.
Shikari
@Eladott Ország: Ismét a liberálfasiszta demagógia. Konkrét segítség a dolgozó szülőknek, de itt csak fikázásra futja, meg a megélhetési gyerekgyártók sajnáltatására! Szellemi pöcegödör a liberalizmus!
Lepényleső
Hihettem volna,hogy az államtitkár mutat jó példát,s kisegíti a párt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok