Kudarcba fulladt az Országgyűlés Költségvetési bizottságának szerdai ülése: mivel a költségvetési bizottság nem volt határozatképes, nem tárgyalt a gyermekek otthongondozási díjáról és a letelepedési kötvényről.

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülése, amelyen a gyermekek otthongondozási díjáról és a letelepedési kötvényprogramról tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők.

A költségvetési bizottság a meghirdetett napirendi pont szerint szerdai ülésen tájékoztatót hallgatott volna meg a gyermekek otthongondozási díjának bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról, annak költségvetési hatásairól, valamint a letelepedési államkötvényről, a nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerzett befektetők, illetve családtagjaik számáról, a program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről, és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról.

A bizottsági ülésre meghívást kapott, de nem ment el Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója, és Balogh László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. igazgatóságának elnöke.

Az ülésen Varjú László (DK), a bizottság elnöke felolvasta Szűcs Lajosnak (Fidesz), a testület alelnökének levelét, amelyben jelezte, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők nem kívánnak részt venni.

Szűcs Lajos a levélben azzal vádolta az ellenzéki képviselőket, hogy politikai haszonszerzésre használják fel fogyatékossággal élők ügyét.

A fideszes politikus jelezte azt is, hogy a kormány az idén januártól új kategóriaként bevezette a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyereküket otthon ápolók számára a gyermekek otthongondozási díját (gyod).

Ennek havi összege 2019-ben bruttó 100 ezer forint, és 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, amíg el nem éri az akkori minimálbér szintjét.

A levélben a bizottság alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adatai szerint a jogosultak száma 17 ezer fő, az első folyósítások február 5-én megtörténtek, a fenti két szám szorzata megadja a választ arra, hogy milyen a gyod költségvetési hatása.

A felolvasott levélben szerepelt, hogy a bizottság alelnökének a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos álláspontja továbbra is változatlan, a közvetítő vállalkozások részére a jóváhagyást az Országgyűlés gazdasági bizottsága adta ki. A törvény szerint a bizottság által jóváhagyott vállalkozásokkal az ÁKK Zrt. köteles volt szerződést kötni a kötvények forgalomba hozatalára, erre vonatkozóan mérlegelési jogköre nem volt.

Varjú László a bizottsági ülésen elmondta, azért tartja fontosnak a gyodról tájékoztatót meghallgatni, mert az érintettek levélben jelezték, hogy az igénylés szempontrendszert diszkriminatívnak tartják.

A testület DK-s elnöke a határozatképtelenség megállapítása után a bizottság ellenzéki tagjaival közös sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz-KDNP-t és a kormányt, amiért nem jelentek meg az ülésen.

Mesterházy Attila (MSZP) bejelentette: az ellenzéki képviselők egy közös határozati javaslatot nyújtanak majd be, amelyben arra köteleznék a kormányt, hogy a napi gyakorlathoz és az igényekhez igazítsa az ápolási díj rendszerét. A letelepedési kötvények ügyével kapcsolatban hangsúlyozta: ez a téma már több mint két éve szerepel a bizottság napirendjén, és mindig ugyanazokat a személyeket hívják meg, akik azonban még csak válaszra sem méltatják a bizottság elnökét.

Bősz Anett (Liberálisok) úgy vélte: nem véletlen, hogy a kormánypárti képviselők nem biztosították a határozatképességet, hiszen "kivételesen kínos" a letelepedési kötvények ügye a kormánynak.

Ha nem lenne így, akkor a belügyminiszter bátran kiállhatna a nyilvánosság elé, és elmondhatná, hogy semmi gond nincs az így betelepült közel 20 ezer új magyar állampolgárral – jegyezte meg a képviselő, aki szerint közel 30 milliárd forintos kárt okozott az adófizetőknek a program.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy kötvényprogramban részt vevő offshore cégek "lenyelhetik" a magyar állam által visszafizetett kötvény névértékeket, majd "eltűnhetnek, felszívódhatnak".

"És elmondhatjuk, hogy a mű befejeződött, Rogán Antal jól gondolta, ő és a körei elképesztő mennyiségű pénzeket kereshettek" – fogalmazott.

Ungár Péter (LMP) – aki meghívottként vett részt az ülésen – arról beszélt, hogy az otthonápolás ügyében a politikai hisztériakeltés nem az ellenzéki képviselők, hanem éppen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Fülöp Attila államtitkár részéről zajlik.

Jelezte: a gyod pontozási rendszerére vonatkozó adatok kiadását tízéves titkosítás miatt megtagadta tőle a minisztérium.

Bősz Anett és Varga-Damm Andrea az LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatáról szóló kérdésre válaszolva a kormányt azzal vádolta, hogy "hadjáratot", "hajtóvadászatot" folytat a képviselőnő ellen, azért, mert kényes kérdéseket tett fel.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a kormány minden melldöngetése ellenére nem teljesítette a civilek követeléseit: nem ismerte el foglalkoztatási jogviszonynak az ápolást, helyette a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthon gondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó százezer forint. Ez a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. A gyod 2022-ig folyamatosan emelkedik, a kormány ígérete szerint ekkorra eléri a minimálbér szintjét. Hogy minden keresztény és családbarát legyen, ebből a körből eleve is kihagyták azokat, akik nem a gyereküket, hanem mondjuk a házastársukat, szüleiket, vagy más családtagjukat gondozzák. Kurvára fideszes görénység, de ez nem minden: azok sem dőlhetnek hátra, akiknek január elsejétől elkezdték folyósítani a gyodot, ugyanis nyártól elindul az a felülvizsgálat, amely alapján megállapítják, hogy az otthon ápolt gyermek valóban képtelen-e az önellátásra. Hogy ez a felülvizsgálat milyen elme roggyant, szakmaiatlan, dilettáns szempontok szerint áll össze, és hogy ez alapján mennyien lesznek azok, akiket megfosztanak a havi 100 ezres támogatástól, abba belegondolni is fájdalmas. Szarrá szívatják a legkiszolgáltatottabbakat, ebben verhetetlenek.Mióta tudjuk, hogy Magyarországon a korrupció nem bűncselekmény, hanem a Fidesz legfőbb politikája – és nem telt meg a Kossuth tér – és mióta azt is megtudhattuk az Orbán nevű embertől, hogy a korrupciógyanú megerősíti a posztján az ő bizalmas embereit, azóta nincs ok a csodálkozásra. Rogán Antal, aki mellett a miniszterek elnöke hitet tett és bejelentette ország-világ előtt, hogy azt csinálhat, amit csak akar mindaddig, ameddig hűséges hozzá, bármikor és bármekkorát hazudhat. Következmények nélkül. Egyetlen egy emberen múlik az ő felelősségrevonásának valószínűsége, az egyszemélyi vezető pedig ívesen lesajnálja a komplett országot és egyáltalán nem érdekli, hány embert dühít az ő ölbéli kedvence.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Ezek "választott" képviselők? Tulajdonképpen kit képviselnek? Felszólitom a parlament elnökét- hogy vonja meg ezen képviselők bizottsági pótlékát,és egy napi tiszteletdijukat- mert nem jelentek meg a munkahelyükön, nem végezték el a munkájukat! Kövér lászló erről is számoljon be a választópolgároknak, ne csak az ellenzéki képviselők megbüntetéséről.
Desischado
Normális, demokratikus országban ez nem fordulhatna elő. De itt abszurdisztán van. Az biztos, hogy nem mertek elmenni az űlésre, mert fehéren feketén kiderülne, hogy ez a két téma nekik nagyon kellemetlen. Majd kiváncsian várom, mekkora ajvékolás lesz itt, azok között, akik örvendeztek a gyodnak, amiből mindenki ki lett hagyva, aki nem a gyerekét ápolja. Mocskos dolog, de a fidesztől ne is várjunk mást.
papa.49
A viceházmester vonja meg a ,,tisztelet díjuk,, egy részét mivel nem jelentek meg !!!
lusta
Ha valaki még nem tudná, ez a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk és személyesen a felcsúti kis tolvaj zsebcézár O1G csalaádbarát politikája.
Nessy
Ja, ez nem illeszkedik bele a fene nagy gyermekvállalás támogatásba, amit most előadott O.V.
Aki Én
Kereszténydemokrata, családbarát, igazmagyar kormány.

Megalófasz...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok