A munkáltató jószerivel ellehetetlenítette a sztrájkolni készülőket.

"Embertelen körülmények" között kénytelenek sztrájkolni egy miskolci gyár dolgozói
Fotó: Facebook/Starters E-Components Generators Automotive Hungary

Beszüntette a munkát szerda este hat órakor a miskolci SEGA (Starters E-Components Generators Automotive Hungary) Kft. dolgozói közül mintegy félszáz ember, az autóipari érdekeltségű társaság alkalmazottjai egyebek mellett

alapbér-emelést, lojalitási és karácsonyi bónuszt, öt év munkaidő esetén jubileumi jutalmat követelnek a kínai tulajdonú cég vezetésétől.

Őri Zoltán, az Életre Tervezett Munkavállalók Szövetsége (ÉTMosz) helyi titkára az MTI-nek elmondta:

a több mint 1600 dolgozót foglalkoztató társaság embereiből azért csak ennyien nem vették fel a munkát, mert a munkáltató jószerivel ellehetetlenítette a sztrájkolni készülőket, "embertelen körülmények" között, földön ülve, raklapokkal körülvéve kénytelenek tiltakozni.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés határozatlan ideig tart. Hozzátette, hogy az eddigi bértárgyalások nem vezettek eredményre, a munkáltató pedig legutóbbi, az egyes munkakörökre vonatkozó aránytalan ajánlatával alaposan megosztotta a dolgozókat, így többen azok közül, akik korábban a sztrájk mellett szavaztak, most visszaléptek.

Közölte, hogy

12,5 százalékos általános alapbér-emelést, havonta 2 ezer forint lojalitási bónuszt, a munkába járás 100 százalékos finanszírozását, 15 ezer forintos karácsonyi bónuszt követelnek.

Követeléseik közé tartozik még öt év munkaviszony után 15 ezer forint jubileumi jutalom, 15-20 év esetén arányosan emelkedő mértékben, továbbá karácsony előtt nettó 30 ezer forint feltöltés a Szép-kártyákra, nőnapi ajándék a női dolgozóknak és garancia családi nap megszervezésére.

Diószegi Anita, a kft. kommunikációs vezetője az MTI-hez eljuttatott reagálásában cáfolta, hogy a cég a kollektív munkaügyi vitától elzárkózott. Közölte, hogy a munkáltató több héten keresztül folytatott tárgyalásokat a két szakszervezettel (ÉTMOSz és Vasas), és hatszor ültek tárgyaló asztal mellé. Az egyeztetések során a társaság többször is, több lépésben is engedményeket tett, és előre mozdult a szakszervezetek követelései felé. A munkáltató jelenlegi ajánlata versenyképes, és méltányos juttatási elemeket tartalmaz – fogalmazott.

Közölte, hogy

a munkavállalók 98 százaléka elfogadta a vállalat ajánlatát, és aláírta a munkaszerződés módosítását.

A kommunikációs vezető tájékoztatott arról is, hogy egy órával a sztrájk kezdése után 43 munkavállaló csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Hozzátette, hogy a munkáltató a továbbiakban is biztosítja a sztrájk gyakorlásának feltételeit. A termelés zavartalanul folyik.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tavryni őrnagy
Ki ne hagyják a munkanélküliség esetén járó pénzt.
Nessy
A differenciált béremelés és egyéb juttatások remek eszköz a dolgozók megosztásához. Már évszázados hagyománya van.
lusta
Diószegi Anita, a kft. kommunikációs vezetője igazán elmondhatná mennyi is a mennyi. Igen kevés. Miskolc nem GYőr, azt mondjuk nagyon régóta tudjuk, de ez nem Németország, ahol igenis kelet és nyugat között vannak különbségek de nem ekkorák.
namihami
Nocsak, a sttrájk alatt az lenne köteles a dolgozóknak Hilton-szintű elhelyezést és ellátást biztosítani, aki ellen folyuk az egész? Reszkess munkáltatóm, holnap kezdem én is. Ilyen feltételek mellett csak a hülye dolgozik.
Kaja, pia, nők, kábítószer, céges költségre-mi kellhet még?
Bár, a korom miatt nem a fiatal, inkább már a türelmes csajokat kérném.
rokker33
Majd kib.sszák a pi..ába a naplopókat, mit képzelnek magukról?!!Ha nem tetszik a munka menjenek máshová dolgozni nem kötelező ott dolgozni!! Van helyettük 1000 ember aki dolgozni szeretne?!!
creativehun
@rokker33:Én ezt másként látom. Van 50 tökös fickó...meg 1000 beszari...akinek ugyan úgy nagy a pofája...csak épp nins elég vér a faszába,hogy kiálljon a saját igazáért! Üdvözöllek a nagy magyar igazságban ..kedves barátom..aki azért szurkolsz,hogy basszanak ki a azsvaiddal éve 50 olyan embert akikről fogalmad sincs...mint ahogy arról sem,hogy milyen helyzetben vannak! No...ezért mondom azt én,hogy mocsok egy ország lett ez...ahol nem egymásért hanem egymás ellen vannak az emberekl!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.