Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelő csütörtöki számában megjelent, főként külpolitikai kérdéseket érintő interjúban, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása után készített a lap a kormányfővel.

Orbán: a nagyhatalmak legyenek érdekeltek hazánk sikerében
Fotó: Szecsődi Balázs/MTI

Arra a kérdésre, hogy miért állt érdekében épp most Magyarországra látogatni Mike Pompeónak, amikor hét és fél éve nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor úgy válaszolt: "mert szövetségesei vagyunk egymásnak". A miniszterelnök szerint

míg az Obama-adminisztráció gondolkodásában Közép-Európa jelentősen leértékelődött, az új amerikai elnök, Donald Trump érkezésével a térség újra fontossá vált az Egyesült Államok számára.

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett: ha a NATO keretein túli együttműködés lehetőségeit keressük, akkor "mindig észben kell tartani, hogy az amerikai külpolitikában Közép-Európára nézve nincs tartós politikai elem".

"A magyar szuverenitás érintetlen marad"

A kormányfő beszámolója szerint Mike Pompeóval ő politikai megbeszélést folytatott, a miniszterek egyeztettek a szakpolitikai kérdésekről. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette: megállapodtak az Egyesült Államokkal arról a szerződésről, amelynek elődje a 90-es években köttetett, és azt rendezi, hogy a Magyarországon tartózkodó amerikai katonák hogyan mozoghatnak az országon belül, illetve az országból kifelé.

"Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad"

- jelentette ki, jelezve, hogy a megállapodás ratifikálásához nincsen szükség az alaptörvény módosítására. Felidézte: személyes élményei vannak arról, hogy milyen jelentősége van egy ilyen szerződésnek, ugyanis 1999-ben a szuverenitási jog alapján hárította el Magyarország az amerikaiaknak azt a kérdését, hogy nyisson meg egy frontot a déli határnál Szerbia felé, ezzel segítve a NATO Szerbiával szembeni szárazföldi akcióit.

"Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén"

- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elavult a légvédelmi rendszerünk

Az Egyesült Államokkal kötött másik, a közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerről szóló megállapodást Orbán Viktor azzal indokolta: minden országnak szüksége van arra, hogy területének stratégiai pontjait megvédje, és a levegőből fenyegető katonai veszélyeket képes legyen elhárítani. Magyarországnak ez a képessége elavult – mondta a kormányfő. Jelezte,

még nem tartunk ott, hogy konkrét fegyvervásárlásról beszéljünk, egyelőre arról volt szó, hogy Magyarországnak szüksége van egy ilyen közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerre.

Hangsúlyozta: ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba, amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni.

"Azok közé tartozom, akik fontosnak tartják a NATO-t, de nem gondolom, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni, képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is"

- fogalmazott.


"A rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának"

Arról, hogy ehhez mit szól majd Oroszország, a miniszterelnök azt mondta: az orosz-magyar viszony fontos, de Magyarország katonai biztonsága az első. A jó oroszpolitika két pillérének a saját biztonságát amerikai segítség nélkül garantálni képes Európát, és az Oroszországgal való élénk gazdasági kapcsolatot jelölte meg.

A kormányfő az energiabiztonságról szólva beszélt az orosz-német gázvezeték fontosságáról, és a fekete-tengeri vezeték építéséről is, a horvát LNG terminál ügyét pedig – amelybe amerikai cseppfolyós gázt táraznának be – úgy kommentálta: "magyarok vagyunk, nem balekok". Mint mondta, szívesen együttműködnek, de nem fognak senkitől semmilyen érv vagy nyomás hatására jóval a piaci ár felett vásárolni energiát. A miniszterelnök szerint ezért jó hír, hogy az Olaszországból Szlovénián át Magyarországra érkező gázvezetéket sikerült felvetetni a fontos EU-s projektek listájára. "Meg fogjuk építeni azt is, így hozzáférünk majd az olasz LNG-terminálhoz" – tette hozzá.

Kijelentette:

az ellátásbiztonság és a rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának, és ezen nem fognak változtatni.

Kínából is várjuk a befektetőket

A Kína felé történő nyitásról szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor komolytalannak nevezte azokat a külpolitikai elemzéseket, amelyek szerint az amerikai külügyminiszter szemében bármilyen súlya is lenne a magyar-kínai kapcsolatnak, hiszen az EU-Kína kereskedelemnek Magyarország az 1,2 százalékát adja.

"Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében, és mi ezért Kínából is várjuk a befektetőket"

- jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor a Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén szerdán arról beszélt: a magyar-amerikai kapcsolatok jó irányba mennek, a kormány számára fontos, hogy a Trump-adminisztráció maradjon.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
...majd szóljatok nekik,ha véletlanül beüt a siker!Lehet hogy az alkohol okozta "siker"-ről van szó?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fideszes gyökér
Nagyhatalmak, haha!
Orbán Viktort leszopni!

Trump már leszopta, most a Putyin következik!
A kínai elnök is vágyakozik, mert a mi miniszterelnökünk teste annyira szépre sikerült, hogy a nemesítéséről gondolkodnak a kínaiak is.
Szaporítanák.
:)
kokopelli
@fideszes gyökér: ...mond ki nyíltan,hogy ő a "szegény emberek "Adonisz"-a,
mert "szegényember vízzel főz és madzag a húzója",és a lusta macska is inkább
átugorja mint megkerüli?!
magyarbakancs
Önnek sikeres ,és a haveroknak a NER-ben.
Loptak már annyit ,
fideszes gyökér
@kokopelli: sőt!
Ő egymagában Mátyás király és Jézus egy személyben.
(tudod az volt az a faszi, akit végül kiszögeltek egy keresztre, mert az anyja egy kurva volt, az apja meg egy balfasz.
De ez akkora közfelháborodást keltett, hogy végül kitalálták azt a szuper történetet, amivel már kétezer éve szopatják az emberiség egy jelentős hányadát)

SOROS! MIGRÁNCS!
(ezt hozzá kellett tennem, hogy kompatibilis legyek az Kárpátok Imádott Főmaffiózójának csodálatos elméjével)
kokopelli
@fideszes gyökér: ...lassan alábbhagysz?!! A "multik" varázsszó is mindent visz!Amennyiben a
csuti-szentcsalád belemarkol a csengettyűs-perselybe,akkor jönnek elő a szólamok!Azok a multik
is amelyek több mint száz éve (vagy a háború után a semmiből) indultak el! Mi lenne,ha kirúgnák
őket? Jogukban áll,de fo,sem az írschnak? Higgy nekem,hogy a Bécsi út másik végén az "O1G e-
táárs" nem ismerős sem a néptudatban,sem az ált. európai "mondákban"! ...futottak még...(;-))!
advocat
Rezsicsökkentés? Egy kicsit drágább az ár, mint a világpiaci, de ezt mi - és Szilárdka - csinálta. A mienk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok