Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelő csütörtöki számában megjelent, főként külpolitikai kérdéseket érintő interjúban, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása után készített a lap a kormányfővel.

Orbán: a nagyhatalmak legyenek érdekeltek hazánk sikerében
Fotó: Szecsődi Balázs/MTI

Arra a kérdésre, hogy miért állt érdekében épp most Magyarországra látogatni Mike Pompeónak, amikor hét és fél éve nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor úgy válaszolt: "mert szövetségesei vagyunk egymásnak". A miniszterelnök szerint

míg az Obama-adminisztráció gondolkodásában Közép-Európa jelentősen leértékelődött, az új amerikai elnök, Donald Trump érkezésével a térség újra fontossá vált az Egyesült Államok számára.

Orbán Viktor arra is figyelmeztetett: ha a NATO keretein túli együttműködés lehetőségeit keressük, akkor "mindig észben kell tartani, hogy az amerikai külpolitikában Közép-Európára nézve nincs tartós politikai elem".

"A magyar szuverenitás érintetlen marad"

A kormányfő beszámolója szerint Mike Pompeóval ő politikai megbeszélést folytatott, a miniszterek egyeztettek a szakpolitikai kérdésekről. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette: megállapodtak az Egyesült Államokkal arról a szerződésről, amelynek elődje a 90-es években köttetett, és azt rendezi, hogy a Magyarországon tartózkodó amerikai katonák hogyan mozoghatnak az országon belül, illetve az országból kifelé.

"Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad"

- jelentette ki, jelezve, hogy a megállapodás ratifikálásához nincsen szükség az alaptörvény módosítására. Felidézte: személyes élményei vannak arról, hogy milyen jelentősége van egy ilyen szerződésnek, ugyanis 1999-ben a szuverenitási jog alapján hárította el Magyarország az amerikaiaknak azt a kérdését, hogy nyisson meg egy frontot a déli határnál Szerbia felé, ezzel segítve a NATO Szerbiával szembeni szárazföldi akcióit.

"Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén"

- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elavult a légvédelmi rendszerünk

Az Egyesült Államokkal kötött másik, a közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerről szóló megállapodást Orbán Viktor azzal indokolta: minden országnak szüksége van arra, hogy területének stratégiai pontjait megvédje, és a levegőből fenyegető katonai veszélyeket képes legyen elhárítani. Magyarországnak ez a képessége elavult – mondta a kormányfő. Jelezte,

még nem tartunk ott, hogy konkrét fegyvervásárlásról beszéljünk, egyelőre arról volt szó, hogy Magyarországnak szüksége van egy ilyen közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerre.

Hangsúlyozta: ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba, amelynek a végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni.

"Azok közé tartozom, akik fontosnak tartják a NATO-t, de nem gondolom, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni, képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is"

- fogalmazott.


"A rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának"

Arról, hogy ehhez mit szól majd Oroszország, a miniszterelnök azt mondta: az orosz-magyar viszony fontos, de Magyarország katonai biztonsága az első. A jó oroszpolitika két pillérének a saját biztonságát amerikai segítség nélkül garantálni képes Európát, és az Oroszországgal való élénk gazdasági kapcsolatot jelölte meg.

A kormányfő az energiabiztonságról szólva beszélt az orosz-német gázvezeték fontosságáról, és a fekete-tengeri vezeték építéséről is, a horvát LNG terminál ügyét pedig – amelybe amerikai cseppfolyós gázt táraznának be – úgy kommentálta: "magyarok vagyunk, nem balekok". Mint mondta, szívesen együttműködnek, de nem fognak senkitől semmilyen érv vagy nyomás hatására jóval a piaci ár felett vásárolni energiát. A miniszterelnök szerint ezért jó hír, hogy az Olaszországból Szlovénián át Magyarországra érkező gázvezetéket sikerült felvetetni a fontos EU-s projektek listájára. "Meg fogjuk építeni azt is, így hozzáférünk majd az olasz LNG-terminálhoz" – tette hozzá.

Kijelentette:

az ellátásbiztonság és a rezsicsökkentés stabil pontja a magyar energiapolitikának, és ezen nem fognak változtatni.

Kínából is várjuk a befektetőket

A Kína felé történő nyitásról szóló kérdésre válaszolva Orbán Viktor komolytalannak nevezte azokat a külpolitikai elemzéseket, amelyek szerint az amerikai külügyminiszter szemében bármilyen súlya is lenne a magyar-kínai kapcsolatnak, hiszen az EU-Kína kereskedelemnek Magyarország az 1,2 százalékát adja.

"Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében, és mi ezért Kínából is várjuk a befektetőket"

- jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor a Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén szerdán arról beszélt: a magyar-amerikai kapcsolatok jó irányba mennek, a kormány számára fontos, hogy a Trump-adminisztráció maradjon.

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
...majd szóljatok nekik,ha véletlanül beüt a siker!Lehet hogy az alkohol okozta "siker"-ről van szó?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Csak nehogy így végződjön:a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fwww.newmediasolutions.tv%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F09%2FDead-Peacock-300x200.jpg&key=C2uqwhN-mblp6Kh_Srt1TA&w=600&h=200
Pávatánc és szteppelés egyszerre! Orbán is hazudik, Szíjjártó is.Mindketten az EU-t és a NATO-t bomlasztják "megbízhatatlan szövetségesként" magyarul árulóként. Putyint szolgálják ki és Közép -Európa destabilizálására törekednek. Akadályozzák Ukrajna NATO tagságát olyan indokkal, aminek semmi köze a szövetségesi politikához. Ugyanakkor a választásokon Ukrajnától tömegesen "könyveltek el" hamis szavazatokat áttelepülős csalásukkal. Az sem igaz, amit kérdeznek. Az Európai Néppárt is felébredhetne már, hogy egy bazi kövér ( zsírdisznó) kakukkfiókát, hitlerpalántát pátyolgatnak.
kokopelli
...majd szóljatok nekik,ha véletlanül beüt a siker!Lehet hogy az alkohol okozta "siker"-ről van szó?
kokopelli
@balos: honnan a francból!Az olympiával kapcsolatban írtam a rendezést leszavazó Ham-
burról,hogy a GDP-je magasabb,mint M.o.-é ! Miben legyen akkor érdekelt az egész Németor-
szág?...sok "hamburgnagyságú" város van ám arrafelé,sőt még "hamburgabb" is!
Ébren ne álmodj csórika!...
DR Eric CARTMEN
Megint hazudozik a püffedt pávatáncos. Gondolom már a Moszkvából érkező főnökének szól a magyarázkodás.
Eladott Ország
Szóval nekem ne jöjjön senki azzal, hogy Magyarország nem Moszkva külvárosa és az orosz titkosszolgálat műveleti területe, ahol az oroszok építenek atomerőművet, a kínaiak meg vasutat. Mindennél beszédesebb, hogy kurvára nem ment át a kétharmados fideszes parlamenten az az amerikai védelmi együttműködést célzó törvényjavaslat, amelyben szerepelt, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. Hogy a fenébe ment volna át, amikor két évvel ezelőtt Washington helyett Moszkvának adták ki azt a két orosz fegyverkereskedőt, akiket egy amerikai fedett akció keretében vettek őrizetbe Magyarországon? És miközben tolják a baromságot, hogy ők olyan országot akarnak mint Ausztria, azaz katonailag semlegeset (amely nem NATO-tagország), Orbán a NATO-n belül szórakozik és bomlaszt. Akárcsak az EU-ban. A klub tagjaként harcol az EU ellen a szuverenitásra hivatkozva, miközben pincsiként gazsulál Moszkvának és Pekingnek. Ja, és azok ott még csak most jöttek rá (pedig a CEU-t már megszopatta), hogy talán ezekben mégsem lehet megbízni. Hát jó reggelt! Orbánban megbízni? Viccesek ezek az amerikai fiúk. Orbánban, aki volt már minden, és mindennek az ellenkezője, aki nettó hazugság- és gyűlöletkampányokat zúdít választástól választásig az országra, aki Brüsszelben egyet mond, Budapesten meg tök mást, aki odáig jutott, hogy mocsári trollok szintjén kommunikálva kormányoz?
kokopelli
@balos: a 14:46-os "ébren ne álmodj csórika."
nem neked,hanem a tisztelt "országveszejtőnek" szólt! (;-)
tudode
Sztoj, stop, állj!
,
Mintha nem egyezne ennek a TÖRTÉNELMI TALÁLKOZÓNAK a rezuméja:
.
----- Pompeo eladott egy rakétarendszert, és Orbán nyakára tette a kést
.
nepszava.us/pompeo-eladott-egy-raketarendszert-es-orban-nyakara-tette-a-kest/
.
Valami olyan, lehet az iGAZSÁG: Ha rajtavesztünk, nem lesz több estünk, nem lesz több CSOK-os akármink a szárnyaszegett pávácsKÁVAL!
libellle
Az USA külügymiiszter azt mondta, hogy igen hibát követett el Amerika mert komolyabban kellett volna figyelni orbán tevékenykedését és már regen az orrára kellett volna ütni.
justhpeter
O1G megint mert nagyot álmodni. Most az akarja elhitetni az 1 bites híveivel, hogy ő bármilyen szinten partner lehet a nagyhatalmakkal. Arról most nem beszél, hogy gratulált-e már Putyin az amerikai rakétarendszer sikeres megvásárlásához ?
RonaGyuri
röhögnöm kell, ez a dagadt retardált törpe azt képzeli, hogy a nagyhatalmaknál bárkit is érdekel, hogy ő mit szeretne??? =))
papa.49
Nézzük névértékén a magyar gazdaságot, a pontos számok ismerete nélkül is ki lehet jelenteni, hogy az Uniós viszonylatban az utolsó előtti helyen ,,szárnyaló,, magyar gazdaság NEM SZÁMOTTEVŐ ERŐ, tehát a világ meg pont nem foglalkozik ezzel a féleszű majommal !!!
A világ vezető hatalmaihoz meg már csak egy, egy város szintjén lehet hasonlítani a magyar gazdaságot, egy amerikai, vagy akár egy kínai nagyvároshoz !!!
Addig amíg pl. a krumplit Lengyelországból, a hagymát Hollandiából hozzák be mert nálunk nem terem elég NINCS MIRŐL ÁGÁLNIA A CSUTI BALFASZNAK !!!
silber13
Viktor viktorovics! Amíg ilyen bunkó módon, zsebre vágott kézzel akarsz tárgyali egy nagyhatalom képviselőjével,ne eőlködj, mert
a bizoyvénypdat e maad ,saját önnön magadrl márrégen kiállítottad ahok -2 megmnérettél és konnyűnek aláltattál"
Lepényleső
Attól hogy a bolha köhög,az elefánt legfeljebb egy jót röhög?
Desischado
@Eladott Ország: Ennél pontosabban nem is fogalmazhattál volna. Nem is értem, van még bárki is, aki megbízik ebben a parazitában? Volt már ez minden, csak még akasztott lény nem!
kokopelli
@fideszes gyökér: ...mond ki nyíltan,hogy ő a "szegény emberek "Adonisz"-a,
mert "szegényember vízzel főz és madzag a húzója",és a lusta macska is inkább
átugorja mint megkerüli?!
magyarbakancs
Önnek sikeres ,és a haveroknak a NER-ben.
Loptak már annyit ,
kokopelli
@fideszes gyökér: ...lassan alábbhagysz?!! A "multik" varázsszó is mindent visz!Amennyiben a
csuti-szentcsalád belemarkol a csengettyűs-perselybe,akkor jönnek elő a szólamok!Azok a multik
is amelyek több mint száz éve (vagy a háború után a semmiből) indultak el! Mi lenne,ha kirúgnák
őket? Jogukban áll,de fo,sem az írschnak? Higgy nekem,hogy a Bécsi út másik végén az "O1G e-
táárs" nem ismerős sem a néptudatban,sem az ált. európai "mondákban"! ...futottak még...(;-))!
advocat
Rezsicsökkentés? Egy kicsit drágább az ár, mint a világpiaci, de ezt mi - és Szilárdka - csinálta. A mienk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.