A magyar fiatal felnőttek közel fele szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) növeli az építési kedvet, azonban csupán a megkérdezettek 15 százaléka vágna bele az otthonteremtésbe a következő öt évben – derül ki a Berger Házak Zrt. és a Pulzus közvéleménykutató közös felméréséből.

A reprezentatív felmérést 25-45 éves magyar fiatalok körében, 1000 ember bevonásával végezték.

Felmérés: a fiatal felnőttek örülnek a csoknak, építkezni azonban nem akarnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A válaszadók a csok mellett az új lakások építéséhez adott másik állami ösztönzőt, az áfa-kedvezményt is pozitívumként értékelik – áll a közleményben. Felidézték, hogy a kormány tavalyi döntése értelmében 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Beregszászi Pál, a Berger Házak Zrt. ügyvezető igazgatója szerint a visszafogott építkezési kedv esetében nyomós ok lehet a túl szoros határidő, hiszen azok, akik tavaly novemberig nem rendelkeztek érvényes építési engedéllyel, a jelenlegi kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát már csak akkor vehetik igénybe, ha az építkezés teljes egésze befejeződik ez év végéig. Úgy vélte, egy most induló építkezés esetében erre a hagyományos technológiával már nincs esély.

Készházas technológiával ugyanakkor a teljes folyamat – tervezéssel és a banki ügyintézéssel együtt – 8-9 hónapot vesz csak igénybe – tette hozzá.

A Berger Házak Zrt.-nek – a cég honlapján található tájékoztatás szerint – az elődje a több mint tíz éves múltra visszatekintő Beregszászi-Trade Kft., amelynek a nevéhez gerendaházak építése köthető. A Berger Házak Zrt. készházelemek előállításával foglalkozik, a szerkezeti elemek (a falak és tetőelemek) a cég polgári gyártóüzemében készülnek el.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ugyan miből építkeznének a fiatal felnőttek, Európa egyik legszegényebb vásárlóerővel rendelkező földi paradicsomában.
Ugyan mi a megváltó Jóistenből lenne min. 20 % önerő és hitelképesség?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Itt ez a helyzet már bekövetkezett. A demokrácia csonkjain nincsen új hajtás, csak a közmunkások, minimálbéresek és egyéb rabszolgák rongyait lengeti a szél a fűtetlen lakások kitört ablakaiban. A kiló krumpliért felvásárolt szavazatok magasra repítették a szerény képességű hadurat. Ő már régen legyőzhetetlen félistennek hiszi magát, a körülötte hemzsegő tányérnyalók és bilihordozók pedig dülledt szemmel erőlködnek, hogy ez a hite meg ne inogjon valahogy. Hiszen a saját megélhetésük, családjaik egyre gyarapodó vagyona ettől az egyetlen embertől függ. Ki a francot érdekel a többi kilencmillió, amikor az ő gyereküknek már az oviból hazafelé is saját kastélyok, szőlőbirtokok mellett vezet az út, amikor a nyugdíjas szüleik, nagyszüleik az egész életen át tartó spórolásnak köszönhetően százmilliós földbirtokokat, vállalkozásokat, disznótelepeket, bányákat tudhatnak magukénak.
Ha én Viktor lennék,
jaha diha dajdl diga diga diha dajdl dum.
Éjjel-nappal, diga diga daj,
Tartana a nagy daj-daj.
Megvetném a munkát,
jaha diha dajdl diga diga diha dajdl dum.
Ország gondját másokra hagyom,
Jaj, ha egyszer kétharmadozom.
Eladott Ország
Ugyan miből építkeznének a fiatal felnőttek, Európa egyik legszegényebb vásárlóerővel rendelkező földi paradicsomában.
Ugyan mi a megváltó Jóistenből lenne min. 20 % önerő és hitelképesség?
lampa laz
Csak a lopásaikról készítenek maguknak hatástanulmányt, h lássák annak nyereségességét. Ezeknek a szépen hangzó családsegítő programoknak is ők a nyertesei. Kispénzű ember ha ebbe belevág, bele is döglik, mert úgy el fog adósodni, h még az unokája is ezt fizeti. Ezzel családok életét teszik tönkre, mert ha a csok kedvéért meg is jön a kedv a házasságra, gyerek vállalásra, pár év elteltével az eladósodás ezt mind tönkre fogja tenni. Kedves hölgytársaim, akikkel felvetetnék ezt a rengeteg csábító milliót, jól gondoljátok meg, mert ti maradtok ott a végén gyerekekkel és adóssággal a nyakatokban, egyedül.
Ó-buda
@papa.49: szerintem nagy bukta lesz az egész...
DR PRÉDlKÁTOR
Mesteremberek nélkül nem lehet építkezni. Minden jó mester elment Magyarországról. Itt csak az idősek és a Mekk Elekek maradtak...
papa.49
@Ó-buda: Akik felveszik azok közül 100 ból legalább 50,60 belebukik !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.