Nem hibázott az a felügyelő, akinek elvette fegyverét egy elítélt pénteken a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermében – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kommunikációs főosztálya az MTI-vel.

BvOP: Nem hibázott a felügyelő, akinek elvette fegyverét egy elítélt
Fotó: MTI/BvOP

A közlemény szerint a BvOP belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint a fogvatartott előállítását végző biztonsági felügyelő

"feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el".

Kifejtették: a bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló rendelet szerint a "büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását.

Az előállító biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani. Az intézkedés nem vonatkozhat a vezető és a lábbilincs eltávolítására"

- írták.

A megtámadott felügyelő megsérült, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházba szállították, ahol a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és helyettese meglátogatta – tették hozzá.

A 35 éves Sz. Károly a Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületében az ítélethirdetés után támadta meg a biztonsági felügyelőt, akinek a fegyverét is sikerült elvennie.

A szökött rab az épületből kiérve megállított egy autót, és vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy segítse a menekülésben.

A rendőrség ezután elrendelte a főváros rendőri zárását, és hajszát indított a menekülő férfi elfogására.

A rabot végül a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél sikerült feltartóztatni.

Mivel a rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire nem állt meg, a rendőrök többször rálőttek a férfira, majd elfogták. A mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Kéremszépen...egy fegyvert viselő személy, legyen az bárki, az úgy kell feleljen a rá bízott lőfegyverről mint akár ha atombombaőr lenne. Ha !!! mégis megváltozna a fegyelmi helyzet akkor sem szabad a saját fegyverét olyan helyzetben hagyja ahol bárki elérheti. Az a helyzet, hogy agyebíró, veszélyes elemeket szabadít fel a fegyveres őr akkor sem szabad bízzon sem a delikvensben sem senkiben.
...a hírek alapján a bírót felköttetném.
36
@CsipkeRózsa: Biztos lehetsz benne, hogy gyorsan lesz szigorítás.
papa.49
@Pálinkás Pál: Nálad az igazság !!!
sokanvagyunk
Azt se értem, miért kell veszélyes alakokat, akiket végre sikerült hűvösre tenni folyamatosan furikázni és nem helyben ítélkezni - talán mert így kényelmesebb? -, (egyébként naponta milliók mennek a munkájuk után mert az a francnak se jön helybe nekik), ez viszont mint a példa is mutatja, egy fél várost beriadóztatott, veszélybe sodorta a lakosságot, csatatérré változtatva a környéket.
Cicamama55
@levarosbukta: Azt én is! Ebben egyetértünk! :))
Levendula
Persze, hogy nem hibázott. Mi hibáztunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.