A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az S&P döntését, mellyel a meghatározó nemzetközi hitelminősítők közül elsőként minősítette fel Magyarország államadóságát a befektetésre ajánlott kategória "BBB-" fokozatáról a "BBB" szintjére – olvasható a jegybank péntek estei közleményében. Szombaton az MNB alelnöke is közleményében reagált a hírre.

Segíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját, hogy a Standard & Poor's felminősítette Magyarországot

- szögezte le Nagy Márton, az MNB alelnöke szombati közleményében, reagálva a hitelminősítő bejelentésére.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) Londonban bejelentette, hogy egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról. Az új osztályzat kilátása stabil.

A lépés nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg az S&P tartja érvényben a legjobb szuverén adósosztályzatot Magyarországra.

Nagy Márton szerint a felminősítés lehetővé teszi az MNB számára, hogy az inflációra koncentráljon, és hogy fenntartható módon elérje célját, a három százalékos fogyasztói árindexet.

"Mindent egybevetve az S&P döntése segíthet nekünk abban, hogy még hatékonyabb monetáris politikát folytassunk" – írta.

Nagy Márton a Reuters hírügynökségnek szombaton adott interjújában részben megismételte a közleményében leírtakat, és kijelentette:

a felminősítés nem volt váratlan az MNB számára, de nagyon örvendetes.

Általa az S&P elismerte, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent Magyarország sérülékenysége, és sokat javult stabilitása, illetve a stressztűrő képessége.

A jegybank várja, hogy a többi nagy nemzetközi hitelminősítő is javít Magyarország besorolásán

- tette hozzá.

Kifejtette, további felminősítések akkor jöhetnek, ha Magyarország államadóssága tovább csökkent és az államadósság finanszírozásán belül törekszünk arra, hogy a finanszírozás forintalapú és belföldi, azon belül is főként lakossági forrásból valósuljon meg.

Elmondta, ennek érdekében jelentős mértékben fel kell gyorsítani a lakossági állampapírok értékesítését. Emellett kiemelten fontos a versenyképességet javító lépesek megtétele, hogy fenntartható módon tovább folytatódjon Magyarország felzárkózása.

Forrás: MTI, Portfolio

Címlapi kép: MTI/Balaton József 

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.