A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.

Somoskőújfalu Somoskővel együtt négy évig Csehszlovákia része volt a trianoni döntés után.

 Lezsák Sándor: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a hazatérés napja 95. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a somoskőújfalui Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtárban 2019. február 17-én. A Nógrád megyei település a szomszédos Somoskővel együtt csaknem négy évig volt része Csehszlovákiának, mígnem a határmegállapítási bizottság javaslata alapján 1924. február 15-én visszacsatolták Magyarországhoz. Fotó: MTI/Komka Péter

Lezsák Sándor ünnepi beszédében szólt arról, hogy mennyire gyenge volt Magyarország a békeszerződés idején.

Mint mondta, az ország védtelenségét nem az első világháború megpróbáltatásai idézték elő, hanem azok a "nemzetellenes, idegen érdekeket szolgáló politikusok" – Szabó Ervin eszmetársai, Károlyi Mihály, Jászi Oszkár, Kun Béla –, akik Magyarország legkiszolgáltatottabb állapotában szerezték meg a hatalmat.

A proletárinternacionalizmus eszméjét követve akkor tették bűnné a nemzeti érzést és az országhoz fűződő hűséget, amikor arra a legnagyobb szükség lett volna

- tette hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott:

az ország "nemzetáruló vezetői" még egy békeidőben szükséges nemzeti minimum követésére is alkalmatlannak bizonyultak, és valójában ennek lett a következménye Trianon, a békediktátum.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, hogy ugyanakkor több település – minden katonai támogatástól megfosztva – felvette a harcot, és így vált Sopron a leghűségesebb, Balassagyarmat a legbátrabb várossá, Kercaszomor a legbátrabb faluvá.

Ez a hazafias szellem hatotta át Somoskőújfalu közösségi tudatát is, és az Országgyűlés 2017-ben ezért adományozta a hazatért falu címet a településnek

- mondta.

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés Csehszlovákiának ítélte Somoskőújfalut, Somoskő községet a várral együtt.

Krepuska Géza orvosprofesszor és Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. akkori igazgatója határkiigazítási kérelmére és Auer Pál jogi szakértőként történő közbenjárására, többéves tárgyalássorozat eredményeként a Népszövetségi Tanács 24. ülésszaka 1924. február 15-i hatállyal visszacsatolta Magyarországhoz a községeket és a környékbeli bányákat.

A Somoskői Váralja Egyesület elnökeként Angyal János 1999-ben kezdeményezte, hogy a hazatérés 75. évfordulóját határnyitással egybekötött megemlékezéssel ünnepeljék a várnál, 2002-től pedig a hazatérés napjaként ünneplik február 15-ét.

A 95. évfordulón a községi művelődési házban tartott vasárnapi megemlékezésen Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a hazatérés napja kiemelt helyet foglal el a többször átszabott, megcsonkított Nógrád megye történelmében; olyan örömünnep, mint a balassagyarmati "csehkiverés".

Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy méltó a történelmi esemény színhelyéhez a felújított iskola, a megújult óvoda és az idősek otthona, mint ahogy a Hazatérés Háza is. Hozzátette, a magyar falu program és a családtámogatási rendszer arra adnak reményt, hogy falun is van jövő.

Fritsch Ottó, a Krepuska család tagja, Krepuska Géza egyik unokája azt mondta a rendezvényen: a hazatérés napja annak a napnak állít örök emléket, amikor a trianoni szerződéssel elcsatolt országrészekből legalább egy kis darab visszakerült Magyarországhoz.

Tóth László, Somoskőújfalu független polgármestere úgy fogalmazott: van mit ünnepelnünk, számunkra minden nap ünnep, amelyet magyar földön élhetünk.

Az ünnepség végén a résztvevők koszorúkat, virágokat helyeztek el a Hazatérés emlékművénél.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@CsipkeRózsa: Vajon az mszmp. párttagkönyvét már kidobta ???
Mert az ilyen ,,mélymagyarok,, általában az ellenkező oldalról szoktak átsodródni, mikor az érdekük azut kívánja !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Lezsák Sándor a Trianon felelős, azért nem említette Sorost is.

Jó sok valótlant mondott.
papa.49
@CsipkeRózsa: Vajon az mszmp. párttagkönyvét már kidobta ???
Mert az ilyen ,,mélymagyarok,, általában az ellenkező oldalról szoktak átsodródni, mikor az érdekük azut kívánja !!!
desiro
sanyi nem a ti érdemetek, hogy vissza csatolták, most viszont nagyon sokat ártotok az országnak.
tudode
Szójátéknak is beillik az ÉLET művÉSZEK jogTÖK gyűjtőtáborában, eltraccsolgat köztük!
.
Nem marad le, sőt...!
.
---- Termálfürdő épül Lezsák Sándor főiskoláján
.
propeller.hu/itthon/3393810-termalfurdo-epul-lezsak-sandor-foiskolajan
.
Hogy EZEK a művÉSZEK mit gyűjtenek össze! Csak úgy, azé!!!
csak úgy....
egy szlovák falú,ha jól értem ,dísz pintyet csinát a sanyibácsiból. nem értettem jól,mert minek egy nógrádi faluba,lett dísz pinty!?
azt hittem,hogy vissza csatolt az öreg,az érdemei elismerése mentén,fehér lovon...
csak úgy....
@papa.49: 16:18 :) Naftalinban van sokaknál a múlt,talán egyszer még jól jön...
simmering73
Somoskőújfalu díszpintye? Havonta egyszer járok oda, majd köpök mindig egy hegyeset a tiszteletére.
Jozefina
Az idióta vén szenilisnek miért nem jut eszébe megemlíteni a Benes dekrétumot, amely a mai napig kollektív bűnösnek tartja nyilván a magyarokat!!!??? Elmeháborodott!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.