Az Index megszerezte az MTA és a kormány közti múlt heti tárgyalás jegyzőkönyvét. Ezek alapján a kormány az akadémia vagyonára hajthat egy alapítványi konstrukció révén. A kutatók pedig elveszíthetik közalkalmazotti státuszokat. 

A kormány azt akarja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) önként adja oda a székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát egy új alapítványnak, melynek a törvényi kereteit csak most kezdi tárgyalni a parlament. A Corvinuséhoz hasonló alapítványi struktúrát a múlt heti tárgyalásokon Palkovics minisztériumának és Trócsányi ügyvédi irodájának emberei ismertették az Akadémia vezetőivel. Ha az Akadémia belemegy, a kutatóintézetekben dolgozók elvesztik a közalkalmazotti státuszukat, és a kormány a jövőben parlament szavazás nélkül dönthet a finanszírozási kérdésekről.

A parlament most hétfőn már el is kezdi tárgyalni annak az újfajta, nagy vagyonokra szabott alapítványi konstrukciónak a törvénytervezetét, melybe kivinnék az MTA kutatóintézeti vagyonát. Erről a vagyonkezelői alapítványi (trust) formáról idáig azt lehetett tudni, hogy ebben a modellben működne július 1-től az idáig állami Corvinus Egyetem. A minimálisan 600 millió forinttal létesíthető, kedvező adózást ígérő vagyonkezelő alapítványokat komoly vagyonok kezelésére hoznák létre, egyrészt nagy családi vagyonokra, másrészt, és a Corvinus és az MTA szempontjából most ez az érdekesebb: közérdekű célt szolgáló intézmény fenntartására.

Az Akadémia minden vagyonát elvenné a kormány, hogy egy új alapítványnak adja

Fotó: MTI

Az, hogy az Akadémia vagyonát is elalapítványosítanák, múlt szerdán derülhetett ki az MTA vezetésének. Aznap mi Lovász László MTA-elnökkel készítettünk interjút arról, hogy miben bízik még a Palkovics-féle minisztériumi tervekkel kapcsolatban, meddig tud ellenállni az Akadémia a pénzügyi zsarolástól az intézmények elvételével való fenyegetésig sok mindenről szóló változatos kormányzati nyomásnak. Lovász László már ekkor jelezte, hogy elindulnak Palkovics László minisztériumával, az ITM-mel a tárgyalások.

Szerdán kezdődtek az egyeztetések az ITM és az MTA között, melynek most az Indexhez is eljutott a jegyzőkönyve. Ez alapján ez elég egyoldalú volt, lényegében a minisztérium képviselői ismertették az alapítványi terveket az Akadémiával. Ez azt jelenti, hogy mostantól lényegében hivatalos: a kormány el akarja venni az MTA-tól a vagyonát és a kutatóintézeteit, hogy egy új alapítványnak adja azokat. 

A minisztérium részéről ennek az új vagyonkezelői alapítványi formának az előnyeiről igyekeztek meggyőzni az MTA-t, azt hangsúlyozva többek között, hogy angol és német modellen alapszik, az idáig érvényben lévő alapítványi szabályozásnál pedig azért is jobb lenne, mert kevesebb benne a megkötés, és alkalmasabb a rendes gazdálkodásra.

Hogy ez mennyire sikerült, még nem tudható: az MTA egyelőre csak meghallgatta a részleteiben még nem ismert tervezetet, arra egyelőre nem reagáltak. Az alapítványi forma azonban feltehetően inkább a kormány számára lenne jóval kötetlenebb, és nem tisztázott, hogy a kutatóintézetek és a tudomány milyen garanciákat tudna megőrizni a felkínált konstrukcióban. Ami már most valószínűsíthető:

- A parlament nem szavazhatna az akadémiai költségvetésről, a kormány országgyűlési hozzájárulás nélkül befolyásolhatná, hogy mire mennyit költene

- A jelenlegi törvényekhez képest alacsonyabb védelem illetné meg az akadémiai intézeteket

- A kutatók és a többi munkatárs elvesztené a közalkalmazotti státuszát

A „mai ismereteink” a magánnyugdíjpénztársak államosítása óta nem biztos, hogy mindenkinek teljesen megnyugtató. Az alapítványok működése menet közben is könnyebben módosítható: hogy mennyire könnyen, az most még előre nem látható, különféle nehezítéseket be lehet építeni a rendszerbe. A vagyonkezelői alapítványokról szóló törvényjavaslatot most hétfőn kezdi tárgyalni az Országgyűlés, a Trócsányi igazságügyminiszter által benyújtott javaslat szerint azonban lehet például időközben megváltozott körülményekre vagy jogszabályi követelményekre hivatkozni – a félelmek szerint könnyen előidézhető olyan helyzet, amelyben az alapító okirat módosítható.

(Index)

80 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kell az MTA székház szállodának malackának...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Kell az MTA székház szállodának malackának...
JAJMÁR
Ez az orbánilliberális demokrácia rendszer lényege!
Nessy
Na, akkor az is eltűnik mint a MANYUP pénz!
Aztán majd Matolcsi elmeséli, hogy miért is lett belőle magán vagyon!
Qqberci
Hogy is volt?
„És ezen alkotmánynak első fundamentum kövéül kívántuk mi következő ajánlásainkat tenni; gróf Széchenyi István egy esztendei jövödelmét, Vay Ábrahám nyolcezer conventionális értékű forintokat. Gróf Andrássy György tíz ezer conventionális értékű forintokat. Gróf Károlyi György fél esztendei jövödelmét.”
Széchenyiék tehát nem azt mondták, hogy "majd legyen O1G bandájáé". Meg kell tehát nézni az eredeti alapító okiratot és annak jegyében lehet eljárni! (Pl Pénztáros Lőrinc felajánlhatja egy évi bevételét az MTA-nak!)...
Pálinkafőző Rézüst
mészáros akadémiai alapítvány... A két keverttörpe mindent visz...
RonaGyuri
akinek ez nem tetszik az biztosan aberrált! =))
kereső
t más főnemesek is jelentős összegekkel támogatták, sőt volt aki jelentősebb összeggel is mint Széchenyi: Sina Simon (80 000)[3], Herceg Batthyány Fülöp (50 000), Károlyi György gróf (40 000) és még többen.[4]

Hamarosan József nádor 10 000 forinttal, Teleki József - a Társaság későbbi első elnöke - pedig családi könyvtárával járult hozzá az Akadémia létrehozásához.

1825. november 8-án a Széchenyi, Károlyi, Andrássy és Vay a nádorhoz, az alsó- és felső táblához már írásban is benyújtotta ajánlatát, november 21-én pedig az alakítandó tudós társaság épülete tervének alaprajzát. József nádor bizottságot nevezett ki az alaprajz megtárgyalására, s ebben Széchenyi is aktívan részt vett.

1827. augusztus 18-án a bizottság munkálatai - nem kis részben József nádor kitartó lobbi munkájának köszönhetően[1] - a királyi szentesítést is elnyerték. Az alapítást törvénybe iktatták.[5] Az országgyűlés ebben a törvénycikkben mondta ki a társaság megalapítását.

Működésének megkezdése

Johann Ender: „Borúra derű” – A Magyar Tudományos Akadémia allegóriája[6] (1831)
Tényleges működését 1830-ban kezdhette meg Magyar Tudós Társaság néven, miután az uralkodó elfogadta az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi tagválasztó ülésen Teleki József személyében megválasztotta - akkori nevén elölülőnek - első elnökét, Széchenyi Istvánt másodelnökké, Döbrentei Gábort pedig titkárrá nevezték ki. Az első rendes tagokat - összesen 23-at - ugyanezen napon a Teleki József vezette Igazgató Tanács nevezte ki. A tiszteleti tagok száma 24 volt.[7]

A Magyar Tudós Társaság első közgyűlését 1831. február 14-én tartotta.[7] A társaság szervezeti szabályzatát az A magyar tudós társaság alaprajza és rendszabásai (Pest, 1831) c. kiadvány közölte. Ennek értelmében 42 rendes, 24 tiszteleti és meghatározatlan számú levelező tagot fogadhatott tagjai közé.

A következő osztályokat hozták létre:

nyelvtudományi,
bölcseleti,
történeti,
matematikai,
természettudományi,
törvénytudományi...
Nessy
@Shikari: Aztán megint "büszkék" lehetünk a "magyar" Nobel díjasainkra, és világhírű tudósainkra, akik külhonban értek el eredményeket!
És mi lesz a MTA épületével? Kinek kell majd lakhelyül, vagy egyéb célra? Igaz, hogy eddig a tudást szolgálta, de akármelyik marha veszi is igénybe, okosabb nem lesz! Bár ki tudja? Ha egy "akadémikus"mindent feledve lehet szervilis pártkatona?
kereső
1825. november 8-án a Széchenyi, Károlyi, Andrássy és Vay a nádorhoz, az alsó- és felső táblához már írásban is benyújtotta ajánlatát, november 21-én pedig az alakítandó tudós társaság épülete tervének alaprajzát. József nádor bizottságot nevezett ki az alaprajz megtárgyalására, s ebben Széchenyi is aktívan részt vett.

1827. augusztus 18-án a bizottság munkálatai - nem kis részben József nádor kitartó lobbi munkájának köszönhetően[1] - a királyi
Az Akadémia vezetése
Az Akadémia titkára először Döbrentei Gábor volt, majd az irodalomtörténet-írás atyja, Toldy Ferenc következett, utána a történész és jogász Szalay László, 1865-ben Arany János. 1866-tól Eötvös József lett az intézmény elnöke, aki 22 éves korában került az Akadémia tagjai közé, 1835-ben.

A Magyar Tudományos Akadémia név felvétele
1840-ben a Magyar Tudós Társaság nevet Magyar Tudományos Akadémiára változtatták. 1844-ben megnyitotta kapuit az MTA könyvtára.

Széchenyi István 1842. november 27-én az Akadémián mint másodelnök megnyitó beszédet mondott. Beszédében a hangsúlyt a nyelvművelésre helyezte, mivel a magyar nyelv megőrzését és művelését mindenek elé helyezte. 1860-ban országos gyűjtés indult az Akadémia székházának felépítésére. A kivitelezés Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével 1862 tavaszán kezdődött el Friedrich August Stüler tervei alapján. Az Akadémia 1869-ben szervezeti változáson esett keresztül, addigi hat osztályát hárommá (1. nyelv- és széptudományi, 2. történeti, bölcseleti és társadalomtudományi 3. matematikai és természettudományi) vonták össze. Ebben a szervezetben működött 1946-ig. Ekkor a természettudományok számát kettőre emelték.

Az Akadémia az 1870-es évektől az ország tudományos életének központja lett.
justhpeter
Gyakorlatilag megszűnik Magyarországon a kutatás, a fejlesztés, az innováció és minden más, amit ez a klepotokrata-keresztény, nemzeti csürhe nem ér fel ésszel. Az országnak meg marad az "Itt a piros, hol a piros" és a Dörmögő Dömötör szintje.
Nessy
@Shikari: remélem neked lesz igazad. De a jelenlegi "ettől elveszem, annak odaadom" , nem sok jóval biztat.
kereső
@Nessy: " Bizzon a fideszben"-mert nekik Magyarország az első! Miben reménykedsz mond?
Nessy
@Shikari: Na, ettől a "nagyobb és hozzáértőbb" beleszólástól mentsd meg Uram a tudományt! Ha ezt is olyan hozzáértéssel csinálják, mint pl. a közoktatást, akkor legfeljebb a langyos vizet lehet felfedezni. valamint a vöröshangyák nemi életét kutatni, és az idei kavics termést elemezni.
Commenter
Pálinkás József bízott a Fideszben, a Fidesz kormányban. 17 év kellett neki mire rájött most, hogy valóban kikkel is ült egy kormányban.Most már hogy átlátott a dolgon neki is, és sajnos úgy tűnik az Akadémiának is késő. Majd lesz valamilyen akadámia a pfla-n kívül is. De az MTA már soha többé nem lesz ugyanaz.
Nessy
@kereső: Koromnál fogva már semmiben.
Kormányunk ront vagy megsemmisít, de nem henyél, és a végén marad a puszta lét!
SystemError
@Shikari: Nemzetáruló féreg vagy, ahogy a pórázod másik végén álló tetvek is. Különben is mit pofázol olyanba, amihez aztán kilóméterekől sincs semmi közöd. Tudományos élet és te, hahahahahaha :)
kereső
@Nessy: 13:25 nem tőlem kérdezted,de szerintem szálloda- tiborcznak.
Olyan patináás épület-és az a rengeteg kincs ami ott fel van halmozva.Kell az új báróknak.
Az Akadémia vagyona 500 milliárd-épületekben,kutatóhelyekben,és felhalmozott művészeti kincsekben(könyvek,festmények-a múltkoriban olvastam,hogy a Széchenyi festmény egymagában 700 milliót ér/
És ami nem mérhető pénzben- az a szellemi vagyon amivel jelenleg rendelkezik- az majd olyan kontárok kezébe kerül mint palkovics, parragh,széles gábor. Gyász-és könnyek. Itt meg azon rugózik az ellenzéki képviselő,hogy "rabszolgatörvény"-nem mintha nem lennne fontos,mert az- de nézd meg azokat, akiket érint- el vannak,minta befőtt.
A legnagyobb magyar által létrehozott vagyont most lopja el a magyar történelem legkártákonyabbja.
Commenter
@kereső: a legnagyobb magyar a saját vagyonából alapította a MTA-t. orbán mit alapított? Semmit, ha úgy vesszük. De valamit mégis: új államot és országot melyben dívik a kleptokrata autokrácia, a tudás elfojtása, a kutatás megsemmisítése, az oktatásügy lebutítása.Mindez demotivál. Kedvét szegi mindenkinek kivéve az adófizetők pénzén hízó narancsrezsimnek,és agyilag is bávatag híveinek. Ezt a szellemi tőkét amit orbán már ellopott nehéz lesz pótolni és csak generációk múltán lesz lehetséges. Azemberminiszter ma is azt bírta mondani, hogy emelik az ápolók bérét. Igen, valószínűleg úgy ahogy a különböző beígért szűrőprogramok is megvalósultak szakorvos híján...
CsipkeRózsa
@kereső: 18:24

Ezeknek valóban minden kell.
Sámannus
Mélyszántás megyen az Akadémián, de most nem ültetnek, hanem irtanak mindent amit még nem romboltak le.
kereső
@CsipkeRózsa: Nem elég nekik,hogy ellopják a jelent a jövőt -az Akadémiával a multunkat is ellopják.Nagy eleinknek az 1860-as években akadémiai szinten kellett a bölcsészet tudománya, a társadalomtudomány, a művészetek tudománya. Most?
Kivéreztetik az ELTE bölcsészeit, megszüntetik a társadlomtudományi karokat a kutatást.Mit akarnak? Sötét középkort a 21.században?- mert a vallás azt közvetiti.
Commenter
@kereső: Bölcsészek?Szociológusok? Pszichológusok? Tanárok? Kutatók? Azok meg minek? Lila ködös romkocsmákban ténfergő senkik mondta orbán. A társadalomtudományokat "szerencsésen" összemosták a gender szakkal, ami üldözendő. Átírták a történelmet, hamisítják a múltat, manipulálják a jelent, elveszik a jövőt. Sötét középkort akarnak, mert félnek a rohamléptekkel száguldó 21 századtól, a digitalizációtól a Z generációtól és mindentől ami a legújabb neo-kereszténydemokrata ideológiájuktól idegen.Egyszer majd visszakérjük a múltunkat, a jelenünket egy jobb jövő fejében. Nem tarthat ez a rezsim örökké. Ha elfogy a gazdasági háttere, összeomlik.
Lepényleső
Ébresztő emberek? Veletek teszik ezt is meg? Alighanem,s hogy ebből bárki kimarad,
abban ne reménykedjen? Mihelyt sorra került már mindenki,indul az új kör,amit fognak
egyre szorosabbra venni?
ittott
már Sztálin elvtárs is okádott a társadalomtudományoktól. -ra. -miatt.
kereső
@Commenter: És ráadásul,ugye ismerjük az allapitványok "természetét",amelyek elveszitik köz-jellegüket, a megfelelő kezekben-MNB!
JAJMÁR
Ők akarják megmondani mi a tudomány, mert azt ki más tudhatná? és ha kutatnak, akkor mi a kutatás tárgya, meg a célja, és hogy mit kell feltalálni. És kézzelfogható haszna legyen. Az a lényeg.
Nem ám, hogy olyasmit kutassanak, amit nem kell! NEM KELL! Nekik.
Commenter
@kereső: van még pár "alapítvány" az erdélyiek megsegítésére létrehozott alapítványok egymilliárd Ft ment a határon túli kisiskolásoknak, az üldözött keresztényeknek stb és akkor a strómanokról az oligarchákról még nem is esett szó.
papa.49
@Commenter: Kérded a csutitetű mit alapított MAFFIA ÁLLAMOT !!!
Commenter
@papa.49: Azt,az olaszok meg csak bámulják a magyar "cosa nostrát"... az semmi ehhez képest, amit itt ez csinált.
papa.49
@Commenter: Oszt. most hol bújkál a ,,nagyvezír,, ???
Talán Izraelben, vagy másutt ???
Miért nincs a ,,MUNKAHELYÉN a ,,BÁTOR HARCOS,, ???
Mert fosik, hogy még makogni se tudna a kérdésekre !!!
desiro
récsöl a kuratórium elnöke, majd az akadémia elnöke oszt minden rendben van.
Commenter
@papa.49: ez ugyanaz, mint amikor ellenzékben be sem járt a parlamentbe, mert építgette a polgári köröket, de azért a képviselői fizetését szépen felvette. Közeleg március 15-e és az EP választások + az elcsalt tavalyi választások évfordulója. Megmondta már, hogy ő nem válaszol érdemben kérdésekre, csak olyan szlogenekkel mint a boldog karácsonyt, amikor épp arról kérdezték hogy miért barátkozik diktátorokkal és köztörvényesekkel.
SystemError
@Shikari: Nem értem az összefüggést, szerintem te sem, ahogy általában a szar dumáidnak értelme nincs a náci fröcsögésen kívűl..:)
SystemError
@Shikari: Tudok, 90 években, amikor a Deák téren és a Hősök terén elkaptuk őket akkor jöttem rá mekkora nulla gecik..:) Te is ilyen telebaszott búvárruhás vadhajtás nyomi vagy?:) Na azok nem azok...:) Olvasgass, hogy milyen hullámok voltak itt a 90-es években. Te egy bérelt csicska vagy, aki az identítádzavarát kopaszra borotválta és a fidesznek meg kellenek az ilyen agyatlan majmok Egy igazi skinhead amúgy leköpné a hazaárúló, tetű fajtádat...:)
tulipan
Létezik még vaklami, ebben az országban, amit Mordekháj Oberführer vezete, mocskos, kapzsi náci narancsos horda még nem markolt fel???
SystemError
@Shikari: "liberális, kommunista, globalofasiszta " Te hugyagyú:) A felét értenéd annak, amit ide hánysz, akkor értelme is lenne, annak, amit írsz. Persze ahhoz a szakmunkâs utân nem Kubatovhoz kellett volna állni, hanem továbbtanulni..:)
Macskaszem
"2021-től jelentősen megcsappannak az EU-s források, az egyetlen terület, ahová több pénz jut, a tudományos kutatás és az innováció.

Nos, erre a pénzre fáj foguk, ezt akarják megszerezni oly módon,hogy vazallusaik által irányított áltudományos intézeteket hoznak létre, a meglévő intézményeket pedig felszámolják. A másik cél pedig az MTA hatalmas értéket képviselő ingatlanvagyonának, elsősorban a Széchenyi téri épületének lenyúlása, hogy Mészáros Lőrinc alakjában Orbán Viktor vagyonát gyarapítsa. Palkovics nem is csinált ebből titkot, amikor azt mondta,

“Az MTA kap majd egy másik épületet…”

És valóban. A duma majd az lesz, hogy minek egy ilyen tudományos tevékenységet nem végző tudós klubnak egy ilyen hatalmas épület."
varosikurir.hu/vasarhelyi-maria-magyarorszag-egyetlen-igazan-versenykepes-huzoagazata-a-vilagpiacon-a-tudomany/
tulipan
@desiro: Követjük a románokat a "géniuszok" kijelölésében?? BRAVÓ!!!
SystemError
@Shikari: Ismételgetésből nem fogsz megélni, kivéve, ha ez a féreg fideszes munkád..:)
tulipan
@Shikari: Higgadj le már, narancsos nyugger! Vége van már annak, amikor még lapot osztottak neked! Indulj inkább farhátat venni, ha egyáltalán jut rá...?
tulipan
@Shikari: Az a legnagyobb bajod, te narancsködös idióta, hogy egy szót nem értesz ebből! Rendőrnek talán még jó lehettél, mert csak üvölteni kellett, meg erőszakoskodni a Hitlerájban! Mára már oda is selejt lennél! A HANGSZÓRÓKKAL MÉG ÜVÖLTENI SEM KELL!!!
tulipan
@Shikari: Értelmet? Te??? Na neeee...!
papa.49
@Commenter: a 11.03. ra. Nem azért nem válaszol a folyosón feltett kérdésekre mert nem akar, hanem azért mert ANNYIRA HÜLYE, HOGY NEM TUD SEMMIT MONDANI PAPÍR NÉLKÜL !!!
tulipan
@Shikari: Mikor láttlak a táblával, narancsos seggnyaló, vándorcigány,???
arcmás
Orbán, a diktátor innovációja a néphülyítés.
A diktátorok már csak ilyenek... ilyen gecik.
Én csak arra várok, hogy kitörjön a... aminek ki kell törnie.
Mi lesz ott, akkor?
MINDEN !!!

Tik-Tek, Tik-Tek... KETYEG AZ ÓRA, GECIK !!!
Ki lesz akkor Magyarország mellet, a magyar emberkét, és kik ellenük?

A magyar terrorelhárítók a legnagyobb terroristák - a magyar terrorbolygó biztosítékai.
Te TEK-es, miért vagy TEK-es?
Testnedv.

Az van, hogy az lesz.
Nem érted?
Mindjárt gondoltam.
Ja, hogy azt hiszed megint vicceltem?
Nem, nem vicceltem.
Lesz minden akkor - te meg te meg az írén.

De tényleg lesz ott minden.
Az a baj velem, hogy halhatatlan vagyok.
Én ezt utálom!
Miért?
Ha elárulnám, meg kéne, hogy üljelek.
Magamat nem bírom - emlékszel, halhatatlan vagyok -, ezért másokat kell.

Jönnek a TEK-esek...

www.youtube.com/watch?v=z8_hgvNJdAE
arcmás
Orbán öl butít és nyomorba dönt.
Orbán még él, de a sírja már most meg van gyalázva.
Orbán gyalázatos.
Commenter
@papa.49: dehogy nem tud. A boldog karácsonyt megy papír nélkül is! A Himnusz első versszaka már nem annyira.
papa.49
@Commenter: Már ne is haragudj, de ismertem régen egy fazont Pesten aki eljátszotta hogy ,,hülye,, pedig több esze volt mint ennek a tökgyalunak...Az is mindig azt a szokványos 3-5 mondatot ismételgette !!!
Commenter
@papa.49: "tökgyalu"... :D nem lehet a dolgokat elégszer hajtogatni hogy rögzüljön a mantra. "Tanulni, tanulni tanulni".. azért a csutinak is megvan a magához való esze, rafkó és sunyi. Tanítja ő is a birkáit: soros, soros, soros, migráns, győzelem. Ja most ott az új ellenség Jean Claude Junckner.
papa.49
@Commenter: Én nem hiszem, hogy ,,olyan okos lenne,, mert amit mond, meg tesz az ellentétas azzal, hogy okos lenne, ez egy igen egyszerű ,,ösztönemberke,, nem egyéb, ha jól megfigyeled egy 3 éves óvodás szintjén reagál bármilyen hirtelen eseményre ...
Commenter
@papa.49: A viselkedését már szakemberek sora elemezte. Az tény hogy csípőből támad és durvul ha úgy érzi sértik, a vitapartnert sem koránál, sem tudásánál fogva nem tekinti igazából partnernek hanem lekezeli. Méghozzá "humoros" módon de igazából nagyon is tahó módon teszi ezt. Nekem erre a legutóbbi példa a rabszolgatörvény megszavazása volt: volt már olyan miniszterelnök aki a teljes parlamenti káoszt, törvénytelen szavazást elnézve zsebre tett kézzel állt és röhögött, (kinevetve ellenzéket és választópolgárokat, munkáltatókat és munkavállalókat)miközben a házelnök már rég rászabadította volna tehetetlen dühében a fegyveres őrséget a tiltakozó ellenzékre?
SystemError
@Shikari: Gondoltam, hogy a 90-es évekkel megfoglak..:), hogy egy kis pöcs vagy, aki ugat itt össze-vissza, de fogalma nincs semmiről. Hány éves lehetsz te, ha nyugger neked valaki, aki a 90-es években volt kamasz. Azért huszonéves vagy már kis pöcs? :) Hát eddig se tartottalak egy anyját is eladó féregnél többre, de azt hittem elvtelen vagy és tudod miről beszélsz, de ez így a legviccessebb te kis takony! :)
SystemError
@Shikari: Mennyi lehetsz te tényleg, ha én 40 se vagyok és nyuggerezel. 18 vagy már kis baszadék náci vakarcs? :)
tulipan
@Shikari: Látom, érzékenyen érint ez téged nyugger! Irány a farhát bolt!Köszi a felvilágosítást narancsos seggnyaló nácikám! Én nem is tudtam, hogy van ilyen bolt!!! Netán te vagy a tulaja és ez a reklámszöveged???
tulipan
SystemError: Nyugi, ez a narancsos seggnyaló mindenkivel ezt igyekszik eljátszani! Ez a narancsos reklámja!!!
tulipan
@Shikari: Ejnye ! A te anyádba, te narancsos seggnyaló köcsög!
magyarbakancs
Ezeknek a állkeresztény szaroknak semmi nem szent
tulipan
@Shikari: Ejnye ! A te anyádba, te narancsos seggnyaló köcsög!
tulipan
@magyarbakancs: Csak az, ami a hatalmi és anyagi "érdekeiket " szolgálja"!!! :(
tulipan
@Shikari: Ejnye ! A te anyádba, te narancsos seggnyaló köcsög!
SystemError
@Shikari: Naaaa, ezzel majd óvatosan a sitten, mert azonnal szájba vernek érte. Meg a horogkeresztet sem mutogatnám a picsádon, mert céltáblának veszik. Nagyon összeszoktak törni bent az ilyen kis identitászavaros kamaszok. Nyugodtan képzeld el az agresszív kitöréseid ellentétét, de ne izgulj lesz aki megvigasztal majd :)
SystemError
@Shikari: Nem ezt írtam, hanem burkoltan, hogy belőled lesz köcsög fizikálisan is..:
tulipan
@Shikari: Miben is reménykedesz Te román narancsos seggnyaló, ennyire? Olyan jó dolgod volt neked, a börtönben a kopaszok között?? :)
SystemError
@Shikari: Reményeid neked vannak meg propaganda képek, amiket másokra erőltetsz pénzért. Én csak a tényekből objektívan elemzek. Az ilyen kis pöcsök, mint te, ha fiatalon elszállnak, mert valamiért azt hiszik lettek valakik, hát ezek a kis majmok nem szokták jól kezelni, ha már nem lehet mindent... Ekkor elkövetnek valami hibát és utána évekig kivert foggal szopnak a csillagban. Erre neked 5-10 évet adok, de ezt már régóta mondom neked. Azt hiszed a barátaid, akik most nagyon nyomnak..:) Az első ingadozásnál basznak ki majd a kukába(hogy nem is ismertük)
Clavigo
@Shikari: Szolgálatba helyezted magad,,,bozgor ?
Clavigo
@Shikari: Vasárnap van romano,,,, Felétek még nem találták fel a naptárt ?
Peller Anikó
Na faszfej pofasszorok, battyányi küre, gyerünk egy lyó kis békamenetre éljenezni.
Lepényleső
Csak semmi feltételes mód,mindenre megvan már az utód? Az MTA nyakán is szorul a rabsic
drót? Mi meg nézzük bambán,reménykedve,hogy a bánnak ellenünk ne jöjjön meg kedve?
SystemError
@Shikari: Mindig jól esik olyan valaki vérét szívni, akit erre fizetnek. Ha tömik beléd a közpénzt, akkor szórkoztassál már minket legalább! :)
tulipan
@Shikari: Ezt nevezik valódi, agyatlan narancsnyik beszólásnak! Te kretén román cigámy!
SystemError
@Shikari: Magadat szivatod, miközben velem beszélgetsz. ? Na nem rabolom az idődet, mert azt is én fizetem..Ez a legvicesebb ebben, hogy mi fizetjük, hogy az arcunka hazudjatok!:)
SystemError
@Shikari: Jaj de megijedtem te kis köcsög:) 5mp alatt a fogaidat köpködnéd takony náci, ha egyszer szembetalálkoznák. Persze az ilyen kis buzik nem mutatkoznak szemből...csak otthonról irogatnak még anyuci nem kapcsolja ki a neted :)
creativehun
Az angol és a német példát ne hozzuk ide...ott nem rablóhorda garázdálkodik és nem arra megy ki a játék,hogy a közvagyont magánkézbe játssza át!
creativehun
@Shikari: Fura...rémlik mint ha "az emberek önként szeretnek 40 óránál többet dolgozni" hírnél nem lettél volna kérlek ilyen fidesz szimpátiával átitatva!
SystemError
@Shikari: Így van takony bérkommentelő, jól mondod!
SystemError
@Shikari: Mert tied túl jól szopik, hogy félbehagyassam vele..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.