Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum 2,1 milliárdért – videó

Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere beszél a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én. Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg. MTI/Balogh Zoltán

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre – hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester.

Mint emlékeztetett, a fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat.

Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik.

A páratlan szépségű, egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék

- mondta el.

Baán László elmondta, hogy a 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg.

Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat:

ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.

Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum 2,1 milliárdért – videó

A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 19-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt.

Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Sok a pénzünk, kell vele kezdeniük valamit.

Kíváncsi lennék, hol lesz a kép végállomása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Dikk mán, Lölő, van Van Dyck festményed a spájzban? Nincs? Akarsz egyet? Ott még van szabad hely. Jövőhéten már Récsöl feje lesz ráfestve...és Van Dick szobrot kapott a miniszterelnök úr. uploads.disquscdn.com/images/51dcba610a4c358b31e2c0247d766bdd98fb1aec242b872844271e00d9fd8e5b.gif?w=600&h=235
Szívesebben láttam volna a miniszterelnök úr megvédi Brüsszelben Magyarországot című festmény megvásárlását.
uploads.disquscdn.com/images/32fc8f294bfd27a13cd4e3b438190b726aac48c5f96f2703448c5f397fd219a5.jpg?w=600&h=460
SystemError
Vajon gyógyszerfüggő zsírsertésnek kellett a várba vagy a kokain függő és arcát nem vállaló, nyugdijas verő MR. Vitrinnek? :)
papa.49
@CsipkeRózsa: A végállomás a ,,puritán iroda,, lesz vagy esetleg a menza helyisége ))))))))))))))))))
Csak azt remélen részegen nem kezdenek a képre lövöldözni mint anno a kisgizdák !!!
arcmás
Most már Van dick is. - Kásler úr képében
Kásler lehetett volna úr is, de nem sikerült neki, mert túl sok a'zűr a fejében.
namihami
Végre!
De ne álljunk itt meg. Javaslom, hogy minden legalább négy gyereket szülő család, az eddigi pénzek mellé, kapjon egy-egy hasonló kvalitású és persze áru képet. Egyrészt a család megbecsülése, másrészt a gyerekek szépérzékének fejlesztése céljából.
Hiszen ha kell, akkor nincs vita. Ajándék pénz mellé ajàndék képet.
Telik a ""közpénz""jellegű adóból.
Aki Én
Már értem mire gondoltak, mikor azt mondták, hogy a magyarok nem tudna mit kezdeni a felhalmozódott vagyonnal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.