Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet – mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta: a kormányzat szándéka egyáltalán nem az, hogy bármilyen bizonytalanságot fenntartson a kutatókban, hanem az, hogy egy jobban működő rendszert teremtsen.

Palkovics László: a kutatás, a tudomány és az innováció kiemelt érték

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A kutatást, a tudományt, az innovációt a kormány kiemelt értéknek tartja – közölte a miniszter, hozzátéve: az alapkutatások finanszírozása sem kerül veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alkalmazott és az alapkutatások között.

Hozzátette: az kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre.

Palkovics László szerint a kormány szándékai egyértelműek a kutatásfinanszírozási rendszer átalakítási koncepciójának tavaly őszi közzététele óta, ez a dokumentum pedig a sikeres német és brit példákból indul ki. Mint felidézte, a Corvinus esetén is az egyetemmel közösen sikerült kialakítani a működési modellt, ahogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetésével is zajlanak a tárgyalások.

Az elvek világosak, ezek mentén lehet tárgyalni, aminek az eredménye lehet alapítványi modell, de más is – jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva, hogy az új rendszert a kutatókkal közösen szeretnék kialakítani.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az akadémiai kutatóintézetek az adófizetők pénzét költik el, jelen formában azonban erre nincs ráhatása a közösségnek. A kormány máshogy szeretné finanszírozni a kutatási tevékenységet, ettől nem félni kell, hanem meg kell látni benne a lehetőséget – emelte ki.

A miniszter a kormány alapelvének nevezte, hogy érték nem veszhet el. Nincs még döntés az alapítványi modellről, de látni kell, hogy nem csak közalkalmazotti státusban lehet kutatni, ahogy azt a vállalati kutatóközpontok bizonyítják – mondta el, hozzáfűzve: az állam tovább szeretné növelni a kutatói munkahelyek számát.

Palkovics László felhívta a figyelmet annak a fontosságára, hogy az európai kutatóintézetek is hatékonyan tudjanak reagálni a változó világ kihívásaira, hiszen az európai kutatás most nem versenyképes Amerikával vagy Kínával szemben.

Mint elismerte, 2002 óta a kutatásra fordított közösségi források szintje nem változott, ebben elmondása szerint van tennivaló, ám ennek a hasznosulás áttekintésével kell együtt járnia.

A miniszter elárulta, hogy pénteken találkozik legközelebb az MTA vezetésével és gyors megegyezésben bízik.

Palkovics László elmondása szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium megújítaná a szakképzést is. A Szakképzés 4.0 című munkaanyag nem tartalmazza a tankötelezettség korhatárának emelését, a kormány szerint ugyanis a korhatárnak nem önmagában van jelentősége. A fontos az, hogy a fiatalok értékelhető tudással hagyják el az oktatási rendszert.

Ennek érdekében műhelyiskolákat nyitnának azok számára, akik nem fejezték be az általános iskolát, ők részszakképesítést szerezhetnének így – közölte.

A miniszter kifejtette: a szakképzés terén szeretnének még szorosabban együttműködni a vállalatokkal, akár az ösztöndíjrendszer megújításában is. Emellett el kell végezni az iskolák modernizálását: az infrastruktúra, az eszközpark, a tananyag és a szaktanárok fizetése terén is – fűzte hozzá.

Program indulhat a nők részmunkaidős foglalkoztatásának elősegítése érdekében, valamint létrehoznának egy munkaerőpiaci előrejelző rendszert is – számolt be a kormány terveiről Palkovics László.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@fideszes gyökér: Megvédik mint a MANYUPOT, a termőföldet, a Nemzeti Parkokat, a műemlék kastélyokat, a szemétszállítást, közműveket, az EU-s támogatásokat a megyei lapokat, és a többi sajtóterméket a tv csatornákat, takarékszövetkezeteket stb, amit a zsenialitás egyre gyarapít, a sort hely és idő hiányában felesleges folytatni.
Nessy
Az a baj, hogy amit pártunk és kormányunk "megvéd", annak befellegzett!
Működésképtelenné válik, az "érték" meg eltünik a kegyencek zsebében!
Qqberci
Kiemelt érték: lenyúlható ingatlanok és műtárgyak...
justhpeter
Palkovics is akadémiai szinten van. A szélhámosság akadémikusa. Mint a főnöke.
Nessy
Néha megdöbben az ember, hogy honnan lehet ennyi pancsert egybe gyűjteni.
A tervező megtervez valamit, ami létrehozható 100 egységből. A kivitelező felülbírálja, és 200 egységért vállalja, majd a bekerülési összeg 300 egység. Most akkor itt ki az, aki nem ért ahhoz, amit csinál?
Gyors kutatás? Ezt már a középkorban felfedezték a szoba tudósok. Fogtak három tanulmányt, és írtak belőle egy negyediket! Ma már írni sem kell. Internet, ctrl c - ctrl v, és pár nap alatt kész!
Ki él elefántcsont toronyba ? Azok akik mondják a fiktív szövegüket, ami fényévekre van a tényektől.
Egy egy team éveken át kutat egy adott molekulát, egy jelenséget
ami néha zsákutca, néha átütő siker! Ha ezt nem finanszírozták volna eleink, sok mindennel lenne szegényebb a tudomány, a technika!
Tényleg ijesztően megyünk vissza az időbe!
Sámannus
Az lehet és az is hogy elkúrtok mindent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.