Tavaly a honvédelmi tárca tartotta magát legjobban a költségvetési törvényhez, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium külön-külön több száz milliárd forinttal túllépte a tervezett kiadásait.

Az államháztartás tavaly 1174 milliárd forinttal költött többet a költségvetési törvényben elfogadott kiadási tervnél, így összesen 21 318 milliárd forintból gazdálkodhatott az állam – ismerteti a Világgazdaság a Pénzügyminisztérium és az Államkincstár adataira hivatkozva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 709,4, a Belügyminisztériumra 404 milliárddal

költött többet az adóbevételek többlete és a kormányzati döntések következtében. Az uniós kiadásokat viszont nem sikerült olyan mértékben csúcsra járatni, ahogy tervezték – itt 393 milliárddal elmaradtak a tényleges kiadások a tervezettől –, ám így is 1896 milliárdot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

Az állam több mint ezeregyzász milliárd forinttal lépte túl a terveket

AZ MTI szemléje szerint több költségvetési soron jelentős megtakarítást ért el a büdzsé: a Paks II. beruházás a tervezettnél jóval lassabb ütemben halad, így

az eredetileg tervezett 106,6 milliárd forinttal szemben mindössze 14 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés az állami atomerőmű-fejlesztő cégnek.

Az állam másik óriásberuházása tavaly a Puskás-stadion építése volt: eredetileg 64,5 milliárd forintot különítettek el a számlákra, ezzel szemben mindössze 60 milliót fizettek ki tavaly. Mivel még épül a stadion, a kifizetés csak átcsúszik 2019-re.

A Modern városok programban is volt csúszás, az eredetileg tervezett 171,5 milliárd forinttal szemben 116,2 milliárd forintot fizettek ki a projektekre, vagyis mintegy 55 milliárd forint megtakarítás keletkezett 2018-ban – olvasható a gazdasági napilapban.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Jöhet a plakátkampány! Hogy ebben is jobbak vagyunk mint az unijós átlag !
JOGA VAN TUDNI !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@RonaGyuri: Rossz kérdés, terven felül.
papa.49
@RonaGyuri: Már túllépték a 600 milliárdot ...
RonaGyuri
@justhpeter: tudom költői kérdés volt
RonaGyuri
@papa.49: pontosítsunk mely időszakra???
namihami
"" A Soros vitte el! Meg a Gyurcsány!""
A békameneteseknek a Kossuth tér sarkán van a gyülekező, onnan indul a menet Brüsszelbe. Majd ők megmutatják Európának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.