A tavalyi egész éves bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 360 000 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt tavaly decemberben.

Átlagosan 239 400 forintot keresnek a magyarok

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 239 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 247 900 forintra becsülhető.

A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 10,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – írja a KSH.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 306 500 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 219 400 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 228 000 forintra becsülhető.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A lényeg az ÁTLAG szón van.
Talán illene megkérdezni a minimálbéreseket, az évi 3-6 havi közmunkán élőket és úgy általában a dolgozók 70%-át.
A többit a haverok teszik az átlaghoz...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@verőce21: A lakossági áremelkedést nem annak a 180 embernek 10-12 %-os bérnövekedése okozza, hiszen ilyen logikával, meg főleg, sokkal inkább a mindenlehetőségetlenyúló strómanok és felduzzasztott vízfejek ! No meg a piacgazdaságba benyúló rossz kormányzati intézkedések. A durván szétnyíló ollóról nem is szólva, mert egyébként emelkedhetnének az árak... de az alsó szára az ollónak nem bírja el!

Semmi köze ennek egy gyár maroknyi sztrájkoló csapatának, ők nagyon helyesen, kiállnak a saját érdekeikért.
Álljon ki mindenki! És söpörjük ki a szemetet... nem gondolod?
kokopelli
@Aki Én: A bér az elenyésző része egy autónál!A tervezés,a prototípus elkészítése,a szerelősorok
felállítása és bejáratása,a "szerelőcsarnok megépítése,a számítógépes installáció stb,stb!A bérek
vonzatai stb..stb! Ezen költségek mellett a pár %-os fizetésemelés az semmi! Az csak egy évente le-
játszott párviadal a munkáltató és a munkavállaló érdekképviseleti szervei között!A döntés után mind-
ketten győztek!Nekem volt szerencsém egy csomó autógyárat meglátogatni Emden (VW),Stuttgart
Sindelfingen, Untertürkheim (Mercedes),Zuffenhausen (Porsche),München (BMW),Ingolstadt (Audi)
stb...stb:,minden alkalommal 1-2 napra!Amennyibe azok a sorok kerültek (amikhez mi Hardware-t
szállítottunk),az mellett a teljes bértömeg smafu volt! Az energiaellátásról és a szociális létesítmények-
ről,raktárakról nem is beszélve! Aki azokat a létesítményeket látta,annak az éves bérkomédia szinte
éthetetlen!Mindig röhögtünk az un. bérharcokon! Árnyékbokszolás és semmi más!A két szakszervezet
be akarja bizonyítani a létjogosultságát! A munkaadóké (Gesamtmetall és a dolgozoké az IG-metall))
verőce21
@JAJMÁR: (13:07) Összezagyválsz hetet-havat. Értem én, hogy neked csak a kormányzati "lopások" fájnak és főleg az, hogy azok vannak hatalmon, akiket nem kedvelsz. Hogy miért? Azt Te sem tudod. Csak. Vagy mert a hataloméhséged diktálja. - A sárga föld gyógyítani fogja ezt nálad...
De van értelmes megnyilvánulásod is, hogy "az olló alsó szára nem bírja el". Na erről írok én. Nem a magam nevében, hanem a 2,6 millió nyugdíjas és járadékos szemszögéből. Mert persze, hogy jó, meg szép, meg felzárkózó ez a 11,3% országos átlag az aktív dolgozóknál, amiről történetesen szó esik, és az autó összeszerelők megérdemelnének ötször annyi fizetést is, mert Németországban annyiért csinálják a dolgozók ugyanezt a munkát. De nem bírja el azt a bért "az olló alsó szára"!
Persze, hogy kaphatnának az összeszerelők itt mondjuk 2-3-szor annyi bért is röhögve, mert nem a bérek teszik ki az autó árát - kénytelen vagyok ezt leírni, mert volt itt olyan zakkant is, aki azt írta, "jó lenne ha ingyen szerelnének, mert akkor ingyen lehetne adni a kocsikat" - de nem, nem erről van szó. A bérek töredékei az autó árának. Különben is, robotok szerelik már most is a munka nagy részét. (Na majd ezeknek próbáljál meg kocsikat eladni - mondja a vicc.) A fejlesztés és a gyár költségei nagyok. A bérek miatt is jönnek ide persze, de inkább a kedvező adózási feltételek amik idehozzák a gyártókat, azok sokszorosai a béreknek.
De ha itt a béreket magasra emelik, országosan is meg kell emelni mindenkinek - mert ez a vonzata. Persze, hogy nem a ~180 főről van szó! És újra vissza jutottunk oda, hogy nem lehet felelőtlenül emelni a dolgozók bérét országosan, mert egyidejűleg tönkre teszünk egy sor más réteget. Na erről írok én! Ezért nem örülök a bérkövetelő tüntetéseknek.
Jó lenne sokat keresni.- "S öt forintér kuglert venni." - Több jövedelmet akar? menjen el vállalkozónak! Nyugodtan annyi bért ad magának és a dolgozóinak amennyit akar. Nem csípi az átlagmunkás, a hivatalnok és a járadékos szemét.
JAJMÁR
@verőce21: Nekem általában a talajtvesztett, öntelt, élősködő, kártokozó szakbarbár réteg ténykedése fáj, mert minden szinten rombol, és ráadásul minden értéket lenyúl. Ehhez az egyhez ért.

Ha őket egy tollvonással kiiktatnánk, fellendülne minden ipar, gazdaság, megtisztulna a levegő!
Persze humánus módon, de legalább
JAJMÁR
a szaporodásukat meg kéne állítani.
verőce21
@JAJMÁR: Ti, a bolsevisták pedig a mennyiségnek a minőségbe való átcsapásában bíznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.