Fogolyszökésért jogerősen két év két hónap fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Győri Törvényszék azt a férfi, aki 2017 szeptemberében kihallgatása után megszökött a Győri Járásbíróság udvaráról – tájékoztatta a törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Fogolyszökésért két év két hónap fegyházbüntetésre ítéltek egy férfit Győrben

Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy a másodfokú bíróság hat hónappal mérsékelte az első fokon eljáró Győri Járásbíróság ítéletét.

Z. Krisztián jogerős büntetését töltötte a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, ahonnan 2017. szeptember 11-én egy másik ügyben tanúkénti kihallgatása miatt átszállították a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Másnap délelőtt a Győri Járásbíróságon, kihallgatása után egy felügyelő levezette a vádlottat a bíróság belső udvarára, a sorompónál várakoztak a fogvatartottakat szállító járműre. A vádlott a felügyelő figyelmetlenségét kihasználva kihúzta a kezeit a rá felhelyezett bilincsekből és a sorompó lecsukódása előtt elmenekült.

A férfit nyolc nap múltán – lakossági bejelentés alapján – Győrszentivánon fogták el a rendőrök.

A másodfokú bíróság az ítélet indoklásában kimondta: nincs jelentősége annak, hogy a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő vádlott hosszú vagy rövid tartamú szabadságvesztés büntetését töltötte, amikor elszökött. Arra vonatkozóan nincs semmilyen adat, hogy a vádlott a szökést előkészítette volna, "csupán a kínálkozó lehetőséget használta ki arra, hogy a büntetés végrehajtása alól kivonja magát".

A fogolyszökés bűntettének felső büntetési tétele három évi szabadságvesztés, de a bíróság figyelembe vette, hogy a szökés nem feltétlenül csak az elkövető felelőssége, hanem az is felelős, aki az őrzését ellátja – mondta a szóvivő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.