Az anyanyelv megtartása, a nemzetiségi kultúra értékeinek megőrzése mellett a határ menti térségek gazdaságának megerősítése is a nemzetiségek megmaradását szolgálják – hangoztatta csütörtökön Felsőszölnökön Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kollégája Dejan Zidan a szlovén nemzetgyűlés elnökének társaságában látogatott el a Rába-vidék központjába.

Kövér László: a helyi gazdaság megerősítése is a nemzetiségek megmaradását szolgálja
Fotó: Soós Lajos/MTI

Kövér László elmondta: találkozójuk a szlovéniai Mura-vidéki Lendván kezdődött, ahol első sorban a múlt kérdéseinek feldolgozását, valamint jövőbeni kulturális együttműködés kérdéseit vitatták meg. Az eszmecsere második felében, a magyarországi szlovének által lakott Rába-vidéken pedig a helyi gazdaság fejlesztésével kapcsolatos elképzelések kerültek a nemzetiségi közösség vezetőivel folytatott megbeszélés fókuszába.

Úgy fogalmazott: a Rába-vidék fejlesztéséről szóló tervek már elkészültek és hamarosan a kormány asztalára kerülnek.

Az anyanyelv megtartásán túl egy nemzeti kisebbség megmaradását az is szolgálhatja, ha az anyanyelv használata egy határ menti térségben a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkülésével, helyi vállalkozók révén "gazdasági faktorrá" is válik

- hangzott el.

A magyar politikus hozzátette: az államok és kormányok feladata, hogy akár a jogi szabályozással, akár az infrastruktúra fejlesztésével segítsék a helyi gazdaság fejlődését, hozzájárulva a térség népességmegtartó képességének növeléséhez.

Az Országgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elismerően szólt arról az összefogásról és aktivitásról amit a Magyarországon élő tizenhárom nemzetség közül – viszonylag alacsony lélekszámukhoz képest – a szlovén nemzetiségi tagjai tanúsítanak.

Dejan Zidan szlovén házelnök úgy fogalmazott: az Országos Szlovén Önkormányzat és a térségi fejlesztési ügynökség együttműködésének köszönhetően olyan mintaprojektet sikerült kidolgozni, amely a határ mindkét oldalán hasznosítható elemeket tartalmaz és amelynek megvalósítása valóban erősíteni fogja a Rába-vidék és a Mura-vidék gazdaságát is.

Kovács Andrea a Rába-vidék fejlesztéséért létrehozott ügynökség vezetője az MTI-nek elmondta: az általuk javasolt tervek döntő többsége az infrastruktúra fejlesztését célozza. Szavai szerint ugyanis ez az alapja annak, hogy a térségben olyan vállalkozások telepedjenek meg, amelyek munkahelyet kínálnak például a Rába-vidék fiataljai számára.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Az itthoni gazdaság megerősítése a hasonló jó bánásmód itthoni gyakorlása is a magyarországi magyarok megmaradását szolgálta volna.
tudode
A HÁZMESTER lehetne annyira egoista, hogy ELŐSZÖR a bennszülött mély szegénységben élők NYELVÉVEL foglalkozna, már ami a GIMNAZISTÁK anyanyelven túli nyelvtudását illeti, hogy BELÉPHESSEK a kódisok gyermekei is a TUDÁS VÁRÁBA olyan módon, hogy már az alsó osztályokban is tanulhassanak a gyermeke, amikor a legfogékonyabbak EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁRKÉNT nyelveket, mint ahogy pl. Svédországban olyan természetes, mint ahogy feljön a Nap!!!
.
Nem kellene a CSEKONICS BÁRÓT játszani addig, amíg a BENNSZÜLÖTTEK milliók toprongyosak
kereső
Ja, az erdélyiek milyen jól járnnak.Lehetnek csicskák bánki erik/orbán földjein.
kamazuka
Gondolom a kollèga arra is kitèrt,hogy az ithoni egyèbkènt vesztesèges vállalkozások kitelepülvèn szlovèniába hipp hopp nyeresègessè válnak az euró jótèkony hatásai következtèben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.