Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings, egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolva a lépést.

Felminősítette Magyarországot a Fitch Ratings
Fotó: Pixabay

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy

egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz"-ról.

Az új osztályzat kilátása stabil.

Egy héten belül ez a magyar szuverén adósságkötelezettségek második felminősítése. Múlt pénteken a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) szintén egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról.

Az S&P új magyar osztályzatának kilátása szintén stabil.

A Fitch és az S&P lépése nyomán a három piacvezető globális hitelminősítő közül jelenleg

már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással.

A Moody's e besorolása a Fitch és az S&P módszertanában a "BBB mínusz"-nak felel meg.

A magyar besorolásokra immár mindhárom hitelminősítő stabil kilátást tart érvényben.

A múlt heti és a mostani felminősítés előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt pozitív kilátást tartott érvényben a magyar szuverén adósbesorolásra, a Moody's osztályzati kilátása azonban évek óta stabil.

A Fitch már korábban utalást tett a magyar államadós-besorolás idei felminősítésének lehetőségére.

A közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében a cég felidézte, hogy – a tanulmány bemutatása idején – a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tartott nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ez "felfelé ható minősítési lendületet ad" a térségnek 2019-ben.

A magyar államadós-besorolás pénteki felminősítésének indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy saját számítási módszere alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó külső magyar adósságráta a 2013-2017-es időszak 34,4 százalékos átlagáról tavalyig 10,2 százalékra csökkent.

A Fitch megjegyzi, hogy a listáján hasonló besorolással szereplő szuverén adósok nettó külső adósságrátájának mediánértéke jelenleg 7,8 százalék.

A hitelminősítő szerint

a magyar külső nettó adósságráta csökkenésének fő okai között van a folyómérleg-egyenleg folyamatos – jóllehet most már szűkülő – többlete, a stabil külföldi működőtőke-beáramlás, valamint az Európai Uniótól érkező folyósítások.

A Fitch elemzése szerint a külső likviditási ráta is jelentősen, a 2012-2017-es időszak 95 százalékos átlagáról 138 százalékra javult, jóllehet továbbra is elmarad a hasonló besorolású szuverén adósok 153,5 százalékos mediánértékétől.

A hitelminősítő szerint az, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg tavaly az erőteljes hazai kereslet ellenére is a GDP 1,1 százalékára becsülhető többletben maradt, a magyar gazdaság, különösen a szolgáltatási szektor versenyképességének javulását tükrözi.

A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar folyómérleg-egyenleg GDP-arányos többlete az idén 0,8 százalékra csökken, elsősorban a gyengébb külső kereslet miatt, de 2020-ban ismét 1,1 százalékra bővül.

A cég hangsúlyozza, hogy

a magyar folyómérleg-pozíció mindenképpen kedvező a Fitch listáján "BBB" besorolással szereplő többi szuverén adóséhoz képest, ezek mediánszintje ugyanis jelenleg mínusz 1,3 százalék.

A Fitch Ratings várakozása szerint a magyar folyómérleg-egyenleg és a nettó közvetlen külföldi tőkebeáramlás értéke a 2019-2020-as időszak átlagában a hazai össztermék 2,4 százaléka lesz, vagyis ez a mutató szintén meghaladja a "BBB" besorolási kategória 1,7 százalékos mediánértékét.

A hitelminősítő szerint a felminősítés tényezői közé tartozik az is, hogy a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta változatlanul lefelé tartó pályán van.

A Fitch előrejelzése szerint ez a mutató a 2012-2017-es időszak 75,2 százalékos átlaga után az idén 68 százalékra, 2020-ban 66 százalékra csökken.

Jóllehet a GDP-arányos magyar államadósság-ráta még mindig magasabb az azonos besorolású szuverén adósok 38,5 százalékos jelenlegi mediánszintjénél, a Fitch azonban úgy ítéli meg, hogy a viszonylag erőteljes magyar finanszírozási rugalmasság – amely a devizában denominált adósság alacsony arányából és a nem rezidens befektetők kezén lévő államadósság-hányad csökkenéséből ered – részben enyhíti a kockázatokat.

A Fitch megjegyzi, hogy a magyar adósságszolgálati teher alacsonyabb az azonos besorolású adósok mediánjánál.

A cég az EU-hoz fűződő viszonyt taglalva megemlíti, hogy

erősödnek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályok.

A Fitch elemzői azonban nem várják, hogy a hetedik cikkely szerint eljárás az idén jelentősen előrehaladna, bár megítélésük szerint az EU-folyósítások 2021-től javasolt csökkentése kiélezheti a viszonyt.

Az elemzés szerint a magyar bankszektor stabil, tőkeellátottsága bőséges, a nem teljesítő kinnlevőség-hányad csökken, a tavalyi harmadik negyedévben már nem haladta meg az 5,6 százalékot, miközben a hitelkiáramlás változatlanul erőteljes.

A 4,8 százalékosra becsült tavalyi gazdasági növekedés valószínűleg ciklikus tetőzést jelentett, de a beruházási aktivitás és a háztartási fogyasztás az előrejelzési távlatban továbbra is robusztus mértékben hozzájárul majd a magyar gazdaság növekedéséhez – jósolja a Fitch Ratings pénteki elemzése.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Azert még sokat kell még gyurni orbaneknak hogy elérjék azt a szintet amin átvették a kormányt Bajnaitol.
simmering73
Sokat kell még gyurnia ennek a briganti kormánynak, hogy elérjék a tíz évvel ezelőtti szintet. De a megvezetett barmának ez már teljesítmény.
kereső
&P BBB negative Nov 17 2008
Fitch BBB stable Nov 09 2008
Moody's A3 negative Nov 07 2008
Fitch BBB+ negative Oct 15 2008
S&P BBB+ negative watch Oct 15 2008
S&P BBB+ negative Mar 14 2008

Gratulálok! Hiszen a 11000 milliárd Eu-s pénz, az autógyárak termelésének dacára sem érte el Magyarország a 2008-as pénzügyi válság időszakának minősitését. Az a gaz Gyurcsány, az!!
Sámannus
Ja, hogy a gazságszolgáltatás helyzete is erősen javul.
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 23:17; Investors Service tartja nyilván Magyarországot a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "Baa3" besorolással. Bulgária jobban teljesít "Baa2 besorolású. Innentől kezdve a hurráoptimizmus vége.
a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fwww.portfolio.hu%2Fimg%2Fupload%2F2016%2F09%2Fhitemin160916este-20160916.png&key=-b_0nYKpM8RfK2_b548UsQ&w=600&h=350
Ez már a jóéjt poszt! a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-q_R3sTD7Ltc%2FUPSiHAb2FUI%2FAAAAAAAAGts%2FtV00EDxY1yg%2Fs512%2F135.gif&key=pAiPRQz5NYTdPRbVyr9vtg&w=600&h=512
Akkor Szlovákia A+ fokozata már csak négy lépés.
tudode
Államháztartási ismeret nélkül "is" felvetődhet a kérdés a magyar külső adósságpozíció gyors javulását illetően, hogy beleszámítják-e a Paks2, illetve a kinai selyemúttal kapcsolatos, és egyéb külpiacról felvett adósságot, akkor OK lehet, ha nem akkor a BUKSZA miniszter könyvelési SZEMFÉNYVESZTÉSE!
advocat
És? A krumpli ettől még rohadt drága.
tudode
@kereső: .
Akkor überelik a szocikat a HAZUDTUNK ekkor, meg akkor!
.
Az ADÓSSÁG akkor is az, ha ide, oda, dugdossák!
.
Még így is hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az ALKOTMÁNY, vagy milyen bíróság BELEBÖFÖGHESSEN a gazdaságot érintő mutyiKÁKBA!
kereső
@tudode: nem böföghet bele! Orbánék első 2/3 -ának terméke volt a törvénymódositás. Mondjuk már előtte se böföghetett volna bele, de beleböfögött a szociális népszavazás volt az élő példa- mondjuk azzal az indokkal tette,hogy a vizitdij, a kórházi napidij, a tanulási hozzájárulás nem érinti a magyar költségvetést. Hát persze!Meg az anyám tyúkjának az esze tokja!
Mindhárom kőkemény költségvetési tétel volt!
Eladott Ország
@Pegero: Ide esett valahová a hitelminősítő besorolásunk...
m.cdn.blog.hu/va/varanus/image/Fabius/k%C3%A9p/orb%C3%A1n%20hitelmin%C5%91s%C3%ADt%C5%91_1.jpg
A Standard & Poor’s (S&P) a pénzpiacok péntek esti zárását követően megerősítette Szlovákia A+/A-1 fokozatú adósbesorolását, amit a nemzetközi hitelminősítő szerint ráadásul egyelőre semmi sem veszélyeztet, az ország kilátásait így stabilnak értékeli.
i.pinimg.com/originals/f9/81/bb/f981bb9aa9082845144a96156a48b06f.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.