Egyedülálló felmérés készült a lakosság egészségi állapotáról. A Debreceni Egyetem szakemberei a hazai lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkoztak.

Egyedülálló, több mint 420 ezer adatot tartalmazó adatbázist készítettek debreceni kutatók a lakosság, azon belül az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotáról, a vizsgálódás folytatódik.

A Debreceni Egyetem népegészségügyi kara 2016-ban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) 1,5 milliárd forintot nyert a kutatásra, amelyben a hazai lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkoztak.

Összeírták, hogy milyen állapotban vannak a magyarok

A program keretében külön hangsúlyt kap az északkelet-magyarországi romák egészségügyi állapotának felmérése, eddig ugyanis a cigányságnak sem az egészségi, sem pedig a halálozási mutatóiról nem voltak megbízható adatok – közölte Ádány Róza professzor, a kutatás vezetője.

Ilyen jellegű felmérést még soha nem végeztek Magyarországon

– tette hozzá, megjegyezve, hogy a kutatás – amelybe

kétszer 500 embert vonnak be – a dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási szokásokat, a fizikai aktivitást feltáró kérdőíves felmérésből, a túlsúly, az elhízás mértékének meghatározására szolgáló fizikális és laboratóriumi vizsgálatsorozatból, illetve az adatok feldolgozásával a genetikai tényezők és az egészségügyi állapot összefüggéseinek feltárásából áll.

A pályázati programban részt vevő hat munkacsoport a népegészségügyi kar irányításával azonosítja a legnagyobb súlyú népbetegségekre:

a szív- és érrendszeri-, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotokat, kockázati tényezőket, és népegészségügyi cselekvési tervet határoznak meg mérséklésükre.

A nemzetközi szinten is újszerű kockázatbecslő eljárások alkalmazása, és az azok eredményei alapján meghatározott beavatkozások révén érdemben javulhat a magyar lakosság egészségi állapota, ezáltal pedig a gazdaság teljesítőképessége – olvasható a közleményben, amely leszögezi:

a projekt második évében zárult reprezentatív, kérdőíves, fizikális és laboratóriumi vizsgálatokon alapuló felmérés eredményeként már rendelkezésre áll egy széleskörű, már több mint 420 ezer adatot tartalmazó adatbázis.

A szűrővizsgálatok hatékonyságának növelését is célul tűzték ki a debreceni kutatók: a régió két súlyponti kórházának adatait felhasználva mintegy 12 ezer olyan beteget azonosítottak, illetve vettek gondozásba, akiknél egy gyakori genetikai betegség, az úgynevezett familiáris hypercholesterinaemia (öröklődő zsíranyagcsere-zavar) veszélye állhat fenn. Ennek a betegségnek a szűrése hazánkban még nem megoldott. Hiánypótló a hátrányos helyzetű lakosság mentális egészségének és egészségműveltségének felmérése is, amit 1200 fős mintán végeznek el a projekt keretében, az adatok elemzése jelenleg is tart – közölte az egyetem.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az OECD jelentése szerint (Health at a Glance 2017) brutális és ijesztő a magyarok egészségi állapota, köszönhetően annak is, hogy a minden bírálatot csuklóból álhírnek nevező, Sorossal hadakozó kormányunk az OECD-országok átlagának alig több mint a felét költi lakosainak egészségére. Osszák be, mi? Újabb magyar siker: a várható élettartam tekintetében csak Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzzük meg. Miközben a legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát, és a lakosság egyre tovább él, Magyarországon a születéskor várható 76 éves élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Debrecen? Felejthető. Egyértelműen Fidesz barát az egész társaság. Vagy jó részük. Tévedhetek.
papa.49
Ez is csak egy ócska statisztika lesz nem a lakosság egészére vonatkozik !!!
Nessy
Érdekes kutatás. Csak azért 1000 - 1200 fős mintából, egy régión belül, csak az adott régióra és populációra vonatkozóan lehet következtetéseket levonni. Egyébként egy szóban leírható az eredmény: siralmas!
Nessy
@papa.49: Regionális, adott populációra vonatkozó statisztika. Nagyképűség azt írni, hogy a "magyarok állapotának felmérése".
Viszont ha korrektül dolgozzák fel az adatokat, sok értelmes dolgot lehet belőle megtudni, és azokon esetleg javítani. Persze, nem verbálisan, hanem tevőlegesen.
tudode
Ki tudja ahhoz viszonyitva, hogy a népegészségügyhöz tartozóan úgy, ahogy NYAKUNKON maradt pártunk, és kormányunk törődik a népegészségüggyel, és hipp, hopp több STADION árán 2013-tól
.
---- Nem lesz kötelező a tbc-szűrés
hvg.hu/itthon/20130109_Nem_lesz_kotelezo_a_tbcszures
.
Ezek után ki a fene tudja MIT KÖPKÖDNEK egymásra a halandók, azzal szemben, hogy aki még az ÁTKOSBAN is nem ment el tüdőszűrésre, a REND ŐREI cipelték el, megfelelő bünti kirovása mellett!
papa.49
@Nessy: Gondolod, hogy ilyen mélységben érdekli ez a téma őket ???
Szerintem nem, hanem arról van szó kb. 100 oldalnyi hazugságért fizetnek valakinek, aki összeollózza az adatokat, oszt. jónapot !!!
Eladott Ország
Az OECD jelentése szerint (Health at a Glance 2017) brutális és ijesztő a magyarok egészségi állapota, köszönhetően annak is, hogy a minden bírálatot csuklóból álhírnek nevező, Sorossal hadakozó kormányunk az OECD-országok átlagának alig több mint a felét költi lakosainak egészségére. Osszák be, mi? Újabb magyar siker: a várható élettartam tekintetében csak Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzzük meg. Miközben a legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát, és a lakosság egyre tovább él, Magyarországon a születéskor várható 76 éves élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál.
Nessy
@Eladott Ország: Mi tehetünk róla, hogy ilyen ramaty állapotban vagyunk.
Nem használjuk ki a stadionokat, a magas szálló por koncentrációt tovább rontjuk a cigivel, nem fogyasztunk több zöldséget, gyümölcsöt, pedig egyre olcsóbbak. Sokan nem tudják a Tízparancsolatot.
Soroljam még?
Eladott Ország
Eurostat adatait szerint a magyarok negyede szívbetegségbe hal bele: szív- és érrendszeri betegség következtében ugyanis évente nagyjából 33 ezer magyar hal meg, ez pedig arányát tekintve duplája az európai átlagnak. Persze az sem javítja a helyzetet, ha kirúgjak a legjobb szívsebészeket ( Dr. Székely László) hatalmi harcokból kifolyólag.Szarabbul élünk de, legalább rövidebb ideig.
444.hu/2018/09/29/az-eu-s-atlaghoz-kepest-kirivoan-sokan-halnak-meg-szivbetegsegekben-magyarorszagon
Eriksson
@advocat: Legközelebb, ha betegellátásra lesz szükséged, kérdezd meg az orvost, hogy nem Debrecenben végzett-e. Mert ha igen, akkor felejtős.
Eriksson
@tudode: Elég sajnálatos, hogy nem kötelező, mert egyes régiókban mostanában újra terjed a TBC. A másik dolog amiért érdemes lenne, hogy a szűrések alkalmával egyéb tüdőbetegségekre is fény derülhet. Pl. a sokáig tünetmentes daganatra.
Tehát, ha nem is kötelező, nem árt évenként megvizsgáltatnia magát mindenkinek.
tudode
@Eriksson: .
Ez talány! Talán amiatt, mert a LÉT a TÉT, és erre nem jut figyelem, mint arra sem, hogy
.
---- Méhnyakrák: félezer elkerülhető haláleset
.
www.hazipatika.com/eletmod/rolunk_gondoskodik/cikkek/noi_sarok/mehnyakrak_felezer_elkerulheto_halaleset/20070419090138
.
És a jól működő TÜDŐSZŰRŐ ÁLLOMÁSOKAT megszüntették, centralizálták ezt az népeü. legfontosabb részét is.
Macskaszem
Nem csak az embereken és a szűrésen múlik, hanem ezen a kiváló egészségügyön is, Magyarország jobban teljesít a rákban is, mert nálunk kétszer olyan pusztító a rák, mint Európában.
Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben, a 65 év alattiak körében kétszer annyi áldozatot szed a gyilkos kór, mint a kontinensen máshol. A trend ráadásul növekvő. Gondolom, nem csak a rák esetében van ez ,jgy.
Eriksson
@tudode: Sokféle szűrés létezik, de az emberek nagy része valamilyen okból egyáltalán nem, vagy nem szívesen vesz részt ilyen vizsgálatokon. Aztán ha megvan a baj, akkor fogják a fejüket, hogy pedig ők mentek volna, csak hát...
Eladott Ország
@Nessy: ma, 12:14; És nekünk nem futja geotermikus, talajkollektoros hőszivattyús fűtésre, nyáron pedig Ibizára, közpénzből. Pedig ez lenne az igazi rezsistop, nem a Rezsiszilárd féle rizsastop.
emerencia
@Macskaszem: ma 12:50 Nincs itt semmi baj kedves NERtársak, csak nevelni kell a népet és nem konkrétan gyógyítani mert az macerás. A szocialista brigádmozgalomhoz hasonlatos mozgalmi munkával sokkal könnyebben lehet alaposan lehúzni az uniós pénzeket saját zsebre mint holmi színvonalas gyógyító munkával. Íme egy szokásos gyöngyszem: "A betegség kezelésekről az egészség megőrzés irányába próbáljunk elmozdulni. Ennek égisze alatt szeretnénk programokat szervezni, olyan szolgáltatásokat nyújtani a páciensek számára amik jelen pillanatban nem elérhetők a háziorvosi praxisokban. Elsősorban táplálkozási tanácsadásokkal, mozgásprogramokkal, életmód tanácsadásokkal, mentálhigiénés tanácsadásokkal próbáljuk azokat a betegségeket megelőzni melyek a vezető halálokokat képezik világszerte." - mondja a hölgy a videóban. szentendre.hu/a-szentendrei-praxiskozosseg-megnyito-unnepsege/

Nem, nem mondom, hogy mindezek szükségtelenek de ameddig emberek halnak meg lépten-nyomon a rossz szociális helyzet és az egészségügy lerobbant állapota miatt arcpirító ez a flancos konferenciázás a betegségmegelőzésről!

Vajon azok az orvosok és egyéb népnevelő, zsíros állami állásokban pöffeszkedő aktivisták akik jól zabálnak egy-egy ilyen eseményen nem gondolnak néha arra, hogy a vigyorgó habzsi-dőzsi helyett előbb inkább a konkrét gyógyító munka feltételeit kellene ebből a sok-sok pénzből megteremteni, hogy mi, határon belüli adófizető magyarok ne haljunk meg olyan sokan idő előtt a világ szégyenére?
emerencia
@Eriksson: 12:53 Igazad van, el kellene menni a szűrésekre de csak abban az esetben, ha találnak valamit meg is gyógyítanak a kor színvonalán és azt meg is tudod fizetni. Nagyon sokan azért is nem mennek el szűrővizsgálatra mert míg egészségesnek érzik magukat, nem szeretnének éppen ott egy fertőzést összeszedni a szokásos magyar körülmények között. Másrészt pedig úgy sem lenne pénzük a felfedezett bajt meggyógyíttatni idejében és/vagy a megfelelő segédeszközt beszerezni. (Pl.szem és fogak.) Én látom nap mint nap, hogy milyen sok ember kínlódik a rossz fogaival és nincs pénze rendes szemüvegre pedig szeretné mindkettőt rendben tartani. És még a nagyobb bajokról, rák, stb., nem is beszéltünk... Ja és még az is megemlítendő, hogy viszonylag kevés ember engedheti meg magának az összes szűrést. A lehetőségek esetlegesek.
Eriksson
@emerencia: Én tapasztalatból beszélek, deTe biztosan jobban tudod.
egyember
@tudode: Persze!. Mert ott, akkor diktatúra, terror volt. Most nincs(?!).
Borsodi
A Magyar nép kihaló félben van.Az egészségi állapotuk aggasztóan szar.
tudode
@egyember: .
Az a BERENDEZKEDÉS, amely van, az .. t a b u!
.
Fizikailag vannak, de JOGILAG one ász!
arcmás
Kurva szar állapotban vagyunk, mi magyarok.
Én például rákos vagyok. Vagy nem. Nem tudom.
Az a szerencsétek, hogy szarok a halálra, a fájdalomra, és mindenre, amit ti szerettek.
Elmúlik.
Milyen feltámadni?
Mint felébredni.
Szerinted Jézus miért halálalvásnak nevezte a halált?

Az egyik pillanatban elvéreztem - lószerszám a másik pillanatban meg a körházban ébredtem.
nem ennél, hanem a több emeletnyi zuhanásban összetörés után vádoltam Istent.
Miért mentetettél meg, miért nem hagytál meghalni!?
Már vége volt, nem fájt, sőt, szabadnak éreztem magam a másodperc tört részéig.

És tudod mennyi bánat, veszteség, fájdalom ér azóta?
Isten visszarángatott ebbe... a fertőbe, hogy tovább küzdjek a mindennapi fájdalmaimért.
Mert muszáj élni - ha már élsz, ha szar is, muszáj élni!
Nem tudom miért... Valamiért muszáj!
A muszáj pedig nagy úr.
Lepényleső
Leharcolt,- ha ember az első szóval ami eszébe jutott,dacolt.
Rockxy
A lumpenmagyarok rossz állapotban vannak.
Sámannus
Mondjuk rovancsot tartanak ki maradt még itthon. Kit lehet még hülyíteni. Ki nem fagyott meg a télen.
Sámannus
A múltkor is be ment a plehes Mári nénihez, és a röfivel is beszélt.
Sámannus
@bakcsubakka: Én szegény röfit sajnálom egyedül, mert az egész között ő az egyetlen aki közelebb van az értelmiséghez a szereplők között. Talán má ki is véreztették, mint ezek a muszka seggnyalók az MTA-t.
Sámannus
@bakcsubakka: Még annyit ehhez, hogy az MTA is foglalkozott hasonló témával, amit elfelejtettek kitenni a kirakatba, azért kezdett az egyik csókos csapat a maga módján "kutatni" Tuggyuk miért, azért hogy a sz@rt másra kenjék, mint ha a Flóri gyereknem is létezett volna a vérszívók között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.