A többi ellenzéki párthoz hasonlóan az LMP is önálló listával indul az európai parlamenti (EP-) választáson, a listát Vágó Gábor vezeti.

Az LMP önállóan indul az EP-választáson, Vágó Gábor vezeti a listát
Fotó: Soós Lajos/MTI

Az LMP önálló indulásáról szóló kongresszusi döntésről Keresztes László Lóránt társelnök számolt szombaton sajtótájékoztatón. Arról, hogy a listát Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő vezeti, maga a politikus tájékoztatta az MTI-t a sajtótájékoztatót követően.

Keresztes László Lóránt közölte a kongresszus önkormányzati választási együttműködést érintő döntését is, eszerint a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével helyi szinten nyitottak olyan értékalapú együttműködésre más szervezetekkel, amely lehetőséget ad a valódi változásra, az ökopolitika megvalósítására. Hangsúlyozta: az együttműködés elvi kereteit határozták meg a helyi szervezeteik számára.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzati választáson tud-e értékalapú együttműködést kötni az LMP a Jobbikkal, a társelnök azt felelte: azon a választáson az együttműködésnek mindig helyből kell indulnia, nem szükséges, hogy pártvezetők leüljenek egymással tárgyalni. Az LMP ügyek mentén bárkivel együttműködik – erősítette meg.

Közölte azt is: hitelesnek tartják a Jobbik néppárti fordulatát, hiszen következménye van annak, ha például egy antiszemita megnyilvánulásra fény derül.

"Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton ügyeiről lehet vitatkozni, de sem Sneider Tamással, sem Gyöngyösi Mártonnal nem kívánunk az önkormányzati választáson együttműködni"

- válaszolt egy másik kérdésre.

A társelnök beszámolt arról is, hogy a Lehet Más a Politika kezdeményezés párttá alakulásának tízéves évfordulóján tartott kongresszus EP-kampánynyitó is egyben, de meghatározták 2022-ig tartó stratégiájukat is, vasárnap pedig az európai parlamenti programjukról határoznak.

A kongresszuson és a sajtótájékoztatón részt vett Thomas Waitz, az Európai Zöld Párt elnökségének osztrák tagja, aki üdvözölte, hogy az LMP világos zöldpolitika képviseletével méreti meg magát az EP-választáson, hangsúlyozva a klímaváltozás problémáját, amelyre szerinte közös európai választ kell adni.

Felvetette azt a problémát is, hogyan lehetne a multinacionális vállalatokat korrekt adózásra bírni. Mint mondta, az is európai szintű választ igényel, hogy amíg a kisebb vállalatokon behajtják az adókat, a nagyobbak, mint például az Amazon, elkerülik azt. A társadalmi igazságosság kérdését is közösen kezelendő feladatnak ítélte.

A politikus kérdést kapott arról, hogy egy liberális párt tagjaként hogyan értékeli az LMP együttműködését a Jobbikkal, amelynek politikusai többször keveredtek antiszemita botrányokba. Azt felelte:

valóban kritikus a Jobbikkal szemben, de látni kell, hogy a parlamenti demokráciában a kétharmados kormánytöbbséggel szembenéző ellenzéki pártoknak együtt kell működniük. Szólt a Jobbik átalakulásáról is.

Kijelentette azt is: Soros György üzletember és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének ábrázolása a kormánypártok plakátjain a harmincas évek fasiszta plakátjaira emlékeztetik.

Az LMP szombat este közölte, hogy EP-listájának második helyére Demeter Márta társelnök, a harmadik helyre Kendernay János elnökségi tag, a negyedik helyre Kóbor József, a párt Baranya megyei elnöke, az ötödik helyre Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára, a hatodik helyre Turcsán Szabolcs elnökségi tag, a hetedik helyre Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi önkormányzati képviselője került. A lista további tagjairól a párt Országos Politikai Tanácsa dönt – írták.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
Ezt az embert már egyszer nem kirúgták, vagy önként távozott a társulatból? Számomra ritka setét banda...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
adrenalink
Ezt az embert már egyszer nem kirúgták, vagy önként távozott a társulatból? Számomra ritka setét banda...
Gauntlet
Süllyedhet nézek ezek is elfelé! Kollaboráns mentalitás! Vagy viszitek a sok szavazatot elfelé, ami kéne a sok fideszes kiskirály ellen ! A munkátok fabatkát se ér - mert az összes javaslatotok KUKA!
Meg az összes bizottság is övék - a kormányé !
Eladott Ország
Nefeledjük: az LMP-sek visszalépése esetén az összes budai választókörzet ellenzéki lett volna! De b@szttak visszalépni... És nem lett volna újabb kétharmad, avagy nagyobbat kellett volna csalniuk a fidesznek, hogy meglegyen. Vágó a megélhetési bajusz. Kicsit elbizonytalanodtam: nem úgy volt, hogy az LMP jelöltje a fideszes listán indul? Vagy továbbra is megjátsszák az ellenzékit?
Eladott Ország
@verőce21: Az LMP nem fogja megugrani az 5%-os küszöböt, és az összes szavazat az EP választásokon nem megy át a fideszhez, itt nincs győztes kompenzáció. Nem megy át a fideszhez a be nem jutó pártokra adott szavazat.
Lepényleső
Na ugye,mégis van a fydesnek partnere,aki az ellenzék köpönyegét magára öltötte?
arcmás
Vágó Gáborban csalódtam.
Úgy látszik az "értelmesnek tűnés" kevés.
Az LMP a fideszt segíti - mindig, mindenben.
Az LMP a bizonyíték rá, hogy nem LMP.
Aljas emberek közpénzből való játszadozása egy egész ország kárára.

Mennyi magyar embert halt meg 2010 óta feleslegesen, a semmiért...
Azt a kurva életbe, hogy én mennyire dühös vagyok !!!
staro2
"Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton ügyeiről lehet vitatkozni, de sem Sneider Tamással, sem Gyöngyösi Mártonnal nem kívánunk az önkormányzati választáson együttműködni"

Megint a szokásos maszatolás.
Eladott Ország
4.bp.blogspot.com/-17yt_BjuKpI/WrFSSH-4rzI/AAAAAAAA_-0/MTQt13_90jkcUJha3aGmmWxJUVbEnD2VQCLcBGAs/s1600/FRISSPOGACSA.jpg
Orbánnál biztos nem száraz a pogácsa, még egy kis disznótorost is ad, mellé pálinkával. Vágónak úgyis az volt a kifogása, hogy nem kínálták meg viszkivel. Újabb 4 év Orbánnal. Ilyeneken múlott.
Nekem ez a versike jutott eszembe:
"Megy a munka, vígan halad
Vágom a fát magam alatt."
arcmás
Vágó Gábor egy olyan párt tagja, amelyik újra lehetővé tette a fidesz kétharmadot.
Biztos voltak a hitleri Németországban is jó fejek, meg vicces emberek. Milliók haltak bele. A saját honfitársaik is egy őrült miatt.

Az LMP annyira nulla, hogy nincs akkora nulla, amivel kitudnám fejezni, hogy az LMP mekkora nulla.
Schiffer meg egy geci. Csak. Nincs benne semmi jó - sosem volt, és sosem lesz.
Eriksson
Jó helye lesz ott, csak ne engedjék felszólalni, mert azt a napot is átkozni fogják az egybegyűltek, amikor ez a jótét lélek szóhoz jutott.
De mindegy is. A párt népszerűségét nézve valószínű, hogy marad itthon.
Commenter
@Eladott Ország: hová gondolsz? Csak a sajtótájékoztatón "részeg" Gyurcsány Ferenc ad száraz budget pogácsát, mi több még whiskyt sem ad mellé...
A Fidesz "hátán" fog bejutni a lmp az EP-be.
Eriksson
@Eladott Ország: Erről jut eszembe, hogy az ominózus eset milyen kínos volt a felek részére. Azóta se esznek egymás tenyeréből.
Clavigo
Lehet Menni ( a ) P..csába. ! Esetleg Tusványos még szóba jöhet,, nyalókák.
verőce21
@Eladott Ország: (08:10) Ismerem a szabályokat, tudom, hogy így van, ahogy írod.
Az EP választás az egyetlen, ahol nem biztos, hogy érdemes összefogni az ellenzéki pártoknak, mert szavazatarányossági alapon megy a mandátumok szétosztása. Előfordulhat, hogy egy 5%-ot el nem ért pártnak is lesz EP-képviselője. Nem egészen öt százalékért már jár egy mandátum.
verőce21
A bukástól való páni félelem bizonyítéka, amikor egy ellenzéki politikus sürgősen az EP-listán próbál oltalmat találni.
Eladott Ország
@verőce21: ma, 06:32; Vagy csúti az egyélőisten, a ránézve "veszélyes" embereket, elküldi a közvetlen környezetéből.
tegnap 19:38; Az ellenzéki pártok Lengyelországban mégis összefogtak, az EP választásokra. Einstein örökbecsűje szerint: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”
index.hu/kulfold/ep/2019/02/24/a_lengyeleknel_osszeallt_es_kozos_ep-listat_allit_az_ellenzeki_osszefogas/
verőce21
Menekülés Brüsszelbe!
De túl hosszú a menekülők sora, kevés a mandátum valamennyi, alig látható népszerűségű párt számára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.