Markáns zöld programot, a nemzeti érdek és az emberek képviseletét ígérte az LMP európai parlamenti listavezetője és két társelnöke vasárnap, a párt kampánynyitó budapesti kongresszusának második napján tartott sajtótájékoztatón.

Demeter Márta társelnök szerint új Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség. A magyar emberek szerinte három hónap múlva arról dönthetnek, lesz-e valós képviselete a nemzeti érdeknek az unióban, a térség és az ország érdeke legalább olyan hangsúlyt kap-e, mint az alapító államoké. Pártja a multik Európája helyett az emberek Európájáért dolgozik majd – folytatta.

Az LMP markáns zöld programmal szólítja meg azt a több százezer magyar választót, aki zöldnek tartja magát – mondta Vágó Gábor listavezető, aki úgy fogalmazott: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót.

"A klímaváltozás ott van az apadó Dunában, az emelkedő zöldség- és gyümölcsárakban, ott van a poloskainvázióban" – mondta, hozzátéve: fel kell készíteni a társadalmat az emberek és főleg az óriásvállalatok kapzsiságának következményeire.

Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország ne legyen Európa kiszolgálója, se szeméttelepe. A dolgozóknak ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell kapniuk, mint Németországban, és ugyanolyan környezetvédelmi szabályoknak kell védeniük az itt élőket.

Programjuk harmadik fókuszának nevezte az őshonos kisebbségek jogainak védelmét, például a Romániában élő székely magyarokét, akiket az autonómia segíthet a helyben maradásban – mondta.

Az LMP legalább két európai parlamenti helyre számít – válaszolta egy kérdésre Keresztes László Lóránt társelnök, aki ismertette a párt listájának további hat tagját is. A második helyre Demeter Márta társelnök került, őt követi Kendernay János elnökségi tag, volt diplomata, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, biofizikus, Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára, szociálpolitikus, Turcsán Szabolcs elnökségi tag, tanár, ifjúságsegítő és Jakabfy Tamás közgazdász, önkormányzati képviselő.

Az önkormányzati választási együttműködés lehetőségeit firtató kérdésre azt mondta: a helyi szintű együttműködésnek mindig alulról kell indulnia, a helyi közösség számára hiteles jelölttel és programmal, amit nem a párthoz tartozás határoz meg.

A DK-val vagy az MSZP-vel történő esetleges együttműködésre vonatkozó kérdésre úgy felelt: nem gondolja, hogy bárhol előfordulna, hogy az LMP az MSZP-vel vagy a DK-val konkrétan közösen állítana jelöltet, de a területi szervezeteik az együttműködés számtalan formáját alkalmazni fogják majd.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Tényleg ne csináljunk úgy, mintha lett volna bármilyen reális esélye egy összellenzéki összefogásnak! Elég, ha csak az LMP támogatta Puzsér magatartására gondolunk. Már látom előre, most majd jön a legenda, hogy az Európai Zöldpárt miatt nem lett összefogás és amiatt nem lett leváltva Orbán - ráadásul egy önkormányzati választáson! Mert ebben nagyok vagyunk, az önámításban. Ungár Petike és a jó kurva anyja nem zavarja őket?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@Eladott Ország: megtesszük újra és újra. Az eredmény nem más lett, hanem ugyanaz, csak most narancsszínű. Sosem fogom megérteni, hogy miért is tudott a 8%-os választási eredményt elért fidesz felkapaszkodni a padlóról? Ott kellett volna hagyni, sőt. A csodára várhatunk, az már a mesékben sem jön mindig el.
Eladott Ország
@Commenter: Ezzel a fidesz nevű szarházi bűnöző bandával, egy történelmi esély szalasztott el az ország, hogy felzárkózzon Európához, ez nem maradhat büntetlenül. Lehúzhassuk az elmúlt harminc évet a WC-én.
ittott
@Commenter: mert széthazudta magát, és már akkor volt elég lopott pénzük. fialt a kőbánya. nem. ez képzavaros. jól ...
Commenter
@Eladott Ország: ez optimistán hangzik... :((( Ez a legnagyobb bűne amit írtál. A történelmi esély(ek) elmulasztása, de ott a múlt meghamisítása, kitörlése is, valamint nem létező kurzusok erőltetése. Az illiberális demokrácia (a két fogalom eleve kizárja egymást) nyolc évnyi kemény erőlködés után egy laza mozdulattal ment a kukába.
2010-ben még olyasmit mondott hogy Nyugati irányba tartunk de keleti szél fúj. Hát most már keletre tartunk és 100%-ban keleti szél fúj. Már rég nem lesz a világon amikor egyszer majd valakiknek itt mindent újra kell kezdeni és újra kell építeni, és ez nagyon keserves lesz. Lehet hogy nem is lesz már lehetséges.
bencemacska
@Commenter: ma, 09:51
Osztom a pesszimizmusodat!
Commenter
@bencemacska: :( az a baj hogy beláthatatlan annak az útnak a vége amire ezzel az "emberrel" léptünk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.