Persze nyilván nem arról van szó, hogy valaki már tűkön ülve várja a pillanatot, amikortól tömheti a gyermekét csokoládéval, de fontos kérdések ezek, amik minden szülőben felmerülnek. Inkább előbb, mint utóbb.

Hány éves kortól lehet csokit enni? És mennyit?

Fotó: Pixabay.com

Nyilván mindannyian vívtunk már közelharcot a pénztárnál vagy a nagyobb gyerekektől elcsent csokidarabok kapcsán, így azt azért nem árt tudni, hogy mikortól nem kell minden ilyen esetben kőkeményen odatennünk magunkat.

A csokoládé finom is, jó is

A csokoládé amennyire mumus, annyira jótékonyan is hat szervezetünkre. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen a kakaótartalma, és mennyit eszünk belőle, de a jó minőségű (magas kakaó- és alacsony zsírtartalmú), kevés cukrot tartalmazó csokoládék mértékletesen fogyasztva felpörgetik az anyagcserét, és jót tesznek a szívnek és az ereknek is.

A gyerekek között viszont nagyon-nagyon kevesen akadnak, akik a 70 százalékos étcsokoládét választanák a cukros tejcsoki helyett, és utóbbi már egyáltalán nem tartozik az egészséges csokoládék közé, úgyhogy fogadjuk meg a jótanácsot: minél később és minél kevesebb tejcsokoládét kapnak a gyerekek, annál jobbat teszünk velük.

Egyéves kor alatt semmiképpen se!

A másik fontos szabály, hogy egyéves kor alatt semmiképpen se adjunk a gyerekeknek csokoládét. Ha tejcsokoládéról van szó, ennek az az oka, hogy a túlzott fogyasztása elhízáshoz és a tejfogak gyors romlásához vezethet. Ha pedig valamilyen okból magasabb kakaótartalmú étcsokoládét enne a kisgyerek, élénkké, álmatlanná válhat, felborítva ezzel a normál bioritmusát, a kakaó ugyanis a kávéhoz hasonlóan koffeint tartalmaz, amire a picik érzékenyen reagálhatnak. A csokoládé ráadásul székrekedést is okozhat, ami amúgy is jellemző probléma gyermekkorban.

NLCafé

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.