Tovább csökken az állástalanok aránya. 

A nyilvántartott álláskeresők száma 4,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a 2019. januári zárónapon 254 200 álláskereső szerepelt, mintegy 13 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

2019 első hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett.

Januárban 36 600 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 9,5 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 4,7 százalékkal kevesebb volt.

Az álláskeresők 8,7 százaléka, 22 200 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Baranya megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Alig van munkanélküli a hivatalos statisztika szerint

Fotó: Pixabay

Az év első hónapjában 35 600 volt a 25 év alatti és 64 700 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,0, illetve 25,4 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint januárban 140 400 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 47,9 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 44,7 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 15 700 új betölthető álláshelyet jelentettek be januárban, ezek 30,5 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 4800 volt, amelynek 89,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legtöbb támogatott álláshelyet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Békés megyében hirdették meg.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Észrevettem, mert a közeli szőlőhegyen elég sok be nem jelentett napszámos dolgozik éhbérért.
Etessétek a birkákat.
nevemnick
Észrevettem, mert a közeli szőlőhegyen elég sok be nem jelentett napszámos dolgozik éhbérért.
Etessétek a birkákat.
Eladott Ország
A KSH már rég nem a tényszerűségről szól. A közmunkát és a külföldön dolgozókat is beleértve és azt aki egy napon legalább 1 órát dolgozott. Az egy éve vagy annál régebben állás nélkül lévő, tartósan munkanélküliek aránya (az összes 15-64 éves munkanélkülin belül) pedig 43% körül van...csak azt nem tudom, hogy ebben Habony gipszfaragó művész is benne van e?! Köszönjük a drága miniszterelnök úrnak, hogy szárnyal a foglalkoztatottság! Ne hallgasson, a sorosista hangokra, hogy azért van mindez, mert minimum félmillió magyar lelépett az országból és migráncs lett. Csak irigyek a drága miniszterelnök úr sikereire.
Aki Én
@félkegyelmű Shikari: ...tényleg jó. Beleszámolja a 6-8 százezer külföldön dolgozót, a közmunkásokat, és mindenkit, aki legalább 4 órát dolgozik hetente.
Told a propagandát aljas, így te is munkavállaló vagy.
namihami
Ez a statisztikai eredmény utoljára a Rákosinak és a Sztálinnak sikerült.
Dicső elődök méltó utódja.
papa.49
,,Csak annak a statisztikának hiszek amit magam hamisítottam,, nyilatkozta régen egy rengeteget szivarozó angol lord )))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.