Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt kedden díszebéd keretében tárgyalt a világ egyik legrégebbi keresztény közössége vezetőjével, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkával Budapesten, a Karmelita Kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor: Magyarország a keleti keresztény egyházak támogatásával tud segíteni Szíriában

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát és kíséretét Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kaiser Ákos

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci rítusú keleti katolikus egyház, amely a Római Katolikus Egyház saját jogú részegyháza, székhelye Szíria fővárosában, Damaszkuszban van, pátriárkája a 2017-ben megválasztott Jusszef Abszi.

A melkita görögkatolikusok az Antiókhiában élő első keresztény közösségekig vezetik vissza származásukat, egyes teológusok szerint ez a világ legrégebbi, folyamatosan létező keresztény közössége.

A világban élő melkita hívek száma másfél millió főre tehető, közülük ma már csupán 80 ezren élnek Szíriában, a háború és az üldöztetések miatt sok melkita család kényszerült az ország elhagyására.

A mai budapesti megbeszélésen elhangzott: mivel jelenleg nincs közvetlen diplomáciai kapcsolat Magyarország és Szíria között, a kormány "Hungary Helps" (Magyarország segít) elnevezésű programja a helyi keresztény egyházak humanitárius programjainak finanszírozásán keresztül nyújt segítséget az elvándorolt lakosság hazatéréséhez.

Orbán Viktor a tanácskozáson közölte:

az egyházak vezetői által benyújtott javaslatok alapján a magyar kormány megkezdte a humanitárius segélyek közvetlen eljuttatását a szükséget szenvedő közösségekhez.

2016 ősze és 2019 januárja között Magyarország összesen 7,63 milliárd forintot különített el az üldözött keresztény közösségek helyben maradásának támogatására.

A magyar kormány alapelve változatlan: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt Európába hozni – közölte Havasi Bertalan.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Engem ugyanis egyáltalán nem érdekel, hogy ki keresztény és ki nem az. Védeni a kiszolgáltatottakat, elesetteket, bajba jutottakat kell. Egyszerűbben: védeni az embert kell. Színtől, vallástól függetlenül. De ezt a védést nem a bolygó túlsó felén kellene kezdeni, hanem mondjuk Salgótarjánban. Vagy Bogyiszlón. Vagy az ország bármelyik településén, ahol baj van. Márpedig baj van gazdagon.Aztán nézzék meg ugyanazokban a kórházakban a gyerekosztályt, ahol a szülők a retkes kövön töltik az éjszakát, hogy ott tudjanak lenni a beteg gyermekük mellett. Majd pedig húzzanak végig egy műszakot az ápolónőkkel, orvosokkal. Akik szintén vagy keresztények, vagy nem. De emberek. Ha ezen túl vannak, látogassanak meg egy olyan családot, amelyik utcára kényszerült, mert nem tudták fizetni a törlesztőt. Ők nem csak hajléktalanok lettek, de örökre azok is maradnak, mert esélyük sincs kivergődni a bajból. Elbukták ugyan az otthonukat, de még hosszú évekig fizetni fogják a törlesztőt, miközben lakbért is fizetniük kell. Megélhetésre már vagy marad, vagy sem és kilátás sincs arra, hogy ez valaha jobb lesz. Esetleg a keresztényvédők elsétálhatnak egy olyan rokkant embertársunkhoz, akinek megvonták a rokkantjáradékát a nagy felülvizsgálati akció keretében, minimális támogatásból kénytelen megélni – 22 800 forint -, miközben nem talál munkát, hiszen rokkant és nem alkalmas a közmunkára sem, ám még a szükséges gyógyszerekre sem futja, nemhogy fűtésre és megfelelő táplálékra. El lehet még látogatni azokhoz a nyugdíjasokhoz is, akik 28 500 forintból igyekeznek életben maradni. Vagy azokba a falvakba, ahol 80 százalékos a munkanélküliség és a közmunka az egyetlen megélhetési forrás. Meg lehet tekinteni a nyomor különféle arcait, ehhez nem kell másik kontinensekre menni, még csak a határt sem kell átlépni. Kimondottan felszólítom a kormányt, hogy elsősorban azokat a honfitársaimat védje meg, akik nem képesek megvédeni önmagukat. A hülye kormánytól, például.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
@simmering73: Gondoljunk bele ha Vona állna ott vagy Gyurcsány mit hazudozna a fidesz?
Mindenkin segítenek mint jó keresztény,csak rajtunk nem.
nezelodo
@simmering73: 17:53. Nem tudhatod, nincs-e köztük még egy egykori KISZ titkár, esetleg egy volt kubai gerilla, vagy egy besúgó (békepap) a hazájában?!
justhpeter
@Mirabilis: Valamit benézhettél. Mondjuk Varga miniszter fontos bejelentését. De így sem szabad komolyan venni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.