A Waffen-SS tagjaiként ők is jogosultak a kiegészítő nyugdíjtámogatásra. 1944-ben már kényszersorozták a magyarországiakat az alakulatba, szóval nem mindenki volt ott sem hithű náci.

A Bild még múlt héten cikkezett arról, hogy világszerte 2033 ember kapja az úgynevezett "Hitler-nyugdíjat" (nyugdíjkiegészítő juttatás) a német államtól, amiért anno a Waffen-SS kötelékében szolgált és harcolt.

48 magyar kap "Hitler-nyugdíjat" a német államtól

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0 de/Bundesarchiv Bild 101III-Wiegand-117-02, Russland, Kradschütze, Beiwagenkrad

Az EuroNews cikke szerint a kiegészítő juttatás összege 435 és 1275 euró között szóródik, ezt havonta kapják az arra jogosultak. Ez forintba átszámolva 139 ezer – 408 ezer forint közti összeget jelent. A munkatáborokba deportáltaknak, a túlélők mindeközben havi 50 eurónyi kiegészítő támogatást kapnak a lap szerint.

A Blikk cikke szerint a létszámból 48-an magyarországiak, azonban ez nem jelenti azt automatikusan, hogy mindannyian náci eszméket vallanának.

"Marchut Réka, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban csak a szigorú feltételeknek megfelelő önként jelentkezők közül válogatták ki azokat, akik magukra ölthették a halálfejes fekete egyenruhát, addig 1944-ben már kényszersorozással töltötték fel az SS létszámát. A Magyarországon élő svábokat például eleve nem a hadseregbe, hanem az SS-be hívták be" – olvasható a cikkben.

A történész a Blikknek elmondta, 

az SS-be 42–43-ban önként belépők elveszítették magyar állampolgárságukat, akiket viszont behívtak 44-ben, azok nem. A zűrzavaros időkben később valaki vissza tudta szerezni magyar állampolgárságát, valaki nem. Így csak ennek alapján utólag már nagyon nehéz megítélni, hogy a német nyugdíjkiegészítést kapó honfitársainknak valóban nem volt más választásuk, avagy lelkes támogatói voltak az ideológiának.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Soron következnek a KL-ek őrei és kápói.
Hiszen azok se önként mentek oda.
vadsanca
Úgy gondolom megérdemlik. De mi van azokkal az Ukránokkal, akiknek mink fizetünk közel ennyit? -Persze a szavazatokért.-
Én megtiltanám a határon túliak szavazati jogát a magyar belpolitikában. Mink hány ország belügyeibe szólhatunk bele, Sz.Petike ugrál mint a szöcske, de nem igazán tudja mit akar. Nem lehet, hogy ez csak egy "látványugrándozás"?
Lepényleső
A hűséget meg kell fizetni? Azonban így akkor ők az átlagtól jobban is fognak élni. Akkor
érdemes volt harcolni? Főleg ha a győzteseket látják nyomorogni?
tulipan
Akárhogy nézem, ezek most már, minimum 90+ évesek! Nem is a mostani juttatásuk elgondolkoztató, hanem hét az egész 70 évnyi ??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.