Magyarország és Málta érti a migrációs válság súlyosságát és azt, hogy választ kell adni erre a kihívásra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Szijjártó: Magyarország és Málta érti a migrációs válság súlyosságát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Carmelo Abela máltai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 27-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető Carmelo Abela máltai külügyminiszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a két ország egyetért abban, hogy nemzeti hatáskörben kell tartani a migránsoknak nyújtott szolgáltatások kérdését. Egyetértenek abban is, hogy a határsértés nem adminisztratív kérdés, hanem bűncselekmény; a migráció nem alapvető emberi jog; az illegális bevándorlást Európa határaitól a lehető legtávolabb kell megállítani, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van – tette hozzá.

Megjegyezte:

az ENSZ globális migrációs csomagjáról ugyan eltérően szavazott a két ország, Málta olyan nemzeti nyilatkozatot tett a csomag mellé, amely sok közös pontot tartalmaz a magyar állásponttal.

Szijjártó Péter szerint a tengeri határ megvédése több kihívást jelent, mint a szárazföldié, de lehetséges. A tengeri határ megvédésének alapja, hogy az EU-nak be kell fejeznie a meghívásként értelmezhető bevándorláspolitikát, amely újabb és újabb tömegeket inspirál, hogy az életveszélyt is vállalva induljanak meg Európa felé – mutatott rá.

Kitért arra:

a magyar és a máltai kormány a nemzeti szuverenitást fontos kérdésnek tekinti, és ha vannak is vitáik, azokat a kölcsönös tisztelet alapján rendezik, ami jó alap az együttműködéshez.

Közölte: a két ország támogatja egymást az ENSZ-en belüli törekvéseikben, így Magyarország támogatja Málta pályázatát a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagságára.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy már háromezer magyar él Máltán, és tavaly 28 ezer magyar turista utazott oda.

Ez a szám idén várhatóan tovább nő, mert április 1-jétől már Debrecenből is lesz közvetlen légi járat Máltára – tette hozzá.

Közölte: mindebből feladatok is adódnak, hiszen egyre nő a konzuli esetek száma, ezért konzulátust nyitnak Vallettában.

Megjegyezte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 88 százalékkal nőtt, így értéke elérte az ötvenmillió eurót.

Carmelo Abela elmondta: a migráció globális kihívás, ezért az országoknak együtt kell megoldást találniuk erre a helyzetre.

Kiemelte: Magyarország és Málta nemcsak partnerek az EU-ban, hanem kiváló kétoldalú kapcsolatokat is ápolnak. Van, amiben egyetértenek, és van, amiben nem, de mindig megértéssel viszonyulnak egymáshoz – fogalmazott.

Egy a Brexitre vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter közölte: az Európai Bizottság még mindig nem mérte fel, milyen károkat okozott azzal, hogy nem tudta elérni Nagy-Britannia benntartását az unióban. Óriási hibát követett el, amikor nem segített a korábbi brit miniszterelnöknek, hogy változtatásokkal vonzóbbá tegye a briteknek a maradást, mint a távozást – magyarázta.

Úgy vélte, nagy veszteség, hogy egy ilyen súlyú gazdaság, egy BT-tag, egy nukleáris hatalom távozik az unióból.

Elmondta: a kormány munkacsoportot hozott létre, hogy felkészüljön a Brexit hatásaira, és felkészült a megállapodás nélküli kilépésre is.

Carmelo Abela is arról beszélt, hogy fontos partnert veszítenek el Nagy-Britannia távozásával. Meg kell érteni, hogy nemcsak politikai, gazdasági kérdésről van szó, hanem vannak emberek, akik a jövőjükért aggódnak a kialakult helyzet miatt – tette hozzá.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
Fax kivan! Az összes zászlórúdon ott lebeg a birodalmi sas és a máltai muki halálra röhögi magát a Péteren?
libellle
Már nincs az a lehetöség hogy megzavarodjon mert már teljes zavarodás van szegénynek a fejében.
F_Viktor
Milyen érdekes, hogy a megbeszélés eredményét a két fél mennyire másképpen látta :-)))
A zselés pubi megint egy nagyot lódított...
papa.49
Futsalosmajom megint hazudsz , Málta a saját bőrén érzi a menekültek okozta dolgokat, te mag csak ugatsz mint a szomszéd kutyája !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.