Európa akkor lesz erős, ha a családok Európája lesz, mert ha a migránsok Európája valósul meg, akkor gyenge lesz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó: "Nem kérünk a kioktatásból!"
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Századvég Alapítvány által Európa jövője: család vagy migráció címmel szervezett konferencián a miniszter közölte, az EU előtt álló kihívásokból viták fakadnak, és ezek a viták az európai parlamenti választásban csúcsosodnak majd ki, amelynek a tétje, hogy erős vagy gyenge lesz Európa.

E kérdés szinonimája, hogy Európa a családok vagy a migránsok Európája lesz-e

- mutatott rá. Hozzátette: abban, hogy melyik úton halad majd a kontinens, az európai polgároknak döntő szavuk lesz májusban.

Szijjártó Péter szerint az erős Európa eléréséhez engedni kell a versenyt az unión belül is, vissza kell adni az európai polgárok és családok biztonságát, folytatni kell a bővítést, meg kell őrizni a keresztény kultúrát és európai identitást, továbbá tisztességes vitát kell folytatni a következő uniós költségvetésről, amelynek a családokat és nem a migránsokat kell a fókuszba helyeznie.

Kifejtette: az újonnan felálló európai intézmények

remélhetőleg migrációellenes és erősen Európa-párti álláspontot visznek majd, és a következő EP, valamint Európai Bizottság az európai családok oldalára áll a migránsok helyett.

A külügyminiszter az EU előtt álló kihívások között említette a biztonsági helyzetet, az ukrajnai konfliktust, az energiabiztonság megteremtését, a tömeges illegális migráció okozta terrorfenyegetettséget, a Brexitet és a párhuzamos társadalmakat.

Megjegyezte: sokszor letagadják azt a tervet és szándékot a brüsszeli bürokrácia részéről, hogy továbbra is migránsokkal árasszák el a kontinenst.

Szijjártó Péter úgy vélte, nem baj, ha vita zajlik az EU jövőjéről, de az baj, ha azonnal érzelmi síkra terelődik a vita, és ha valaki nem az európai mainstream álláspontot képviseli, azt azonnal megbélyegzik.

A vitákat a kölcsönös tisztelet és józanész alapján kell megvitatni – mondta. Hozzátette:

"mi erre készen állunk, de a kioktatásból nem kérünk".

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a családok Európájának megvalósítása nemcsak demográfiai, hanem kulturális, lelki kérdés is.

Úgy látja, a migráció logikus, működőképes válasznak tűnik, "ott, ahol sokan vannak".

Ugyanakkor amikor Európa feladja saját identitását és a multikulturalizmus oldalára áll, felmerül a kérdés, hogy mihez lehet integrálódni – fogalmazott. Hozzáfűzte: csak a fogyasztói társadalom marad a közös identitás.

Balog Zoltán szerint helyes döntés volt a "Soros-tervet" állítani a küzdelmük középpontjába,

mert az egy olyan szemléletet jelenít meg, amely a legnagyobb veszélyt jelenti: az open society (nyílt társadalom) filozófiáját, amely alapján "aki beenged, az jó, aki kizár, az rossz".

Pedig csak azt kell beengedni, ami jó, és ami rossz, azt ki kell zárni – mondta.

Arról is beszélt, hogy a keresztény hit és kultúra közötti különbség abban rejlik, hogy a hit személyes meggyőződés, amelynek védelme a keresztény közösség feladata, az ebből kinövő kultúra védelme pedig az állam feladata.

(MTI)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Akkor talán egy félművelt linóleumfocista sem kéne, hogy kioktasson mindenkit.
Ez a bárgyú fasz egy politikus, egy diplomata? Kibaszott szégyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@evacica: ő pl. "külügyminisztert" tanult! Szép pálya,mert rögtön a "futszál" pálya mellett volt,
ergo paralell végezte a szakmát!...(;-)
bencemacska
Pedig nagyon rá vagy szorulva a csökött agyaddal!
Nessy
A "kioktatás" a fidesz feladata, elsősorban Szijjártóé, őket viszont csak hódolat illeti, s nem bírálat! Feltételezem a "családokon" a saját családjukat értik.
Balogh tiszteletes! Hogy miben és kiben hiszek, az az én legbensőbb magánügyem! Ha már fizetem az egyházakat, akaratom ellenére, legalább a saját hitemet hagyják békén! Me, ott kezsdődik a kereszténység, hogy naponta verem nemzeti színű féltéglával a keblemet, hogy én mekkora keresztény vagyok!
Azért, mert "keresztény kultúra", remélem megcsodálhatom a Milói Vénuszt, Olvashatom Homéroszt , Ovidiust, Platont és a többi görög, római költőt, filozófust.
kokopelli
Igaza van,mert én ha ránézek,el sem kezdem az oktatást!Az idő pénz!
Falra hányt borsófőzelék lenne! Játszon a pad alatt azzal,ami vele egyidős!
papa.49
Zseléfejűfutsalosmajom MÁS SE KÉR AZ ÁLTALAD ADOTT KIOKTATÁSBÓL, ezt nem ártana tudomásul venni !!!
tulipan
Azt azért, jobb, ha tudod,te narancsos Kakadú, hogy mások meg, a narancsos tojásfejek kioktatásából NEM KÉRMEK!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.