Két vádlott büntetését enyhítette, a többiekét helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön abban az ügyben, amely kedvezményes honosítással kapcsolatosan indult egy volt kormánytisztviselő és társai ellen hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Két vádlott büntetését enyhítették egy kedvezményes honosítási ügyben

A volt kormánytisztviselőt jogerősen öt év szabadságvesztéssel sújtották – közölte a táblabíróság az MTI-vel.

Az elsőrendű vádlott az akkori Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál dolgozott, ukrán, orosz és szerb kérelmezők kedvezményes honosítási kérelmének elbírálásakor aláírásával igazolta, hogy az említettek tudnak magyarul, noha tisztában volt azzal, hogy ez nem igaz. A kérelmezők több esetben magyar állampolgárságot szereztek. Az egyes eljárásokban a volt kormánytisztviselőt vádlott-társai segítették.

A nyolcadrendű vádlott, aki szintén a bevándorlási hivatalnál dolgozott, ugyancsak valótlanul igazolta több kérelmező magyar nyelvtudását, így román és szerb vádlottak szereztek kedvezményesen magyar állampolgárságot.

A Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban első fokon az elsőrendű vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és hét rendbeli hivatali visszaélés bűntette miatt 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte és 8 évre eltiltotta az állami tisztviselői foglalkozástól. Tizenhat társát szintén korrupciós, hivatali és igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények miatt felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották, az ötöd- és a hetedrendű vádlottat emellett eltiltották az állami tisztviselői foglalkozástól, az ötöd-, a tized-, a tizenketted- és a tizenharmadrendű vádlottat pedig pénzbüntetésre is ítélték. A másodrendű vádlottat a hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vád alól – bizonyítottság hiányában – felmentették.

Az ítélet a harmad-, a negyed- és a tizedrendű vádlott esetében első fokon jogerőre emelkedett.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon a tizenegyed- és a tizendkettedrendű vádlott büntetését enyhítette, esetükben – a Kúria egyik eseti döntésére tekintettel – a hivatali vesztegetés bűntettét felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettének minősítette és a felfüggesztett szabadságvesztést 1-1 évre, a próbaidőt 2-2 évre csökkentette. Egyebekben a táblabíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így az elsőrendű vádlott 5 év letöltendő és vádlott-társai felfüggesztett szabadságvesztése, valamint a másodrendű vádlott felmentése jogerőssé vált.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.