A szülőszobák és a kórtermek felújításával és átalakításával családbarát szülészetet alakítanak ki a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, hogy az anyák, a gyerekek és a családtagok is emberibb, természetesebb és biztonságos környezetben tartózkodhassanak – közölte a kórház főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Halász Gabriella elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumától csaknem 161 millió forintot nyertek a gyermekágyas – benne a koraszülött – részleg és a szülőszobák felújítására, új eszközök beszerzésére.

Felidézte, hogy az intézmény Magyarországon az elsők között lett bababarát kórház, de ehhez képest is jelentős ugrás a jövő év júniusára befejezni tervezett átalakítás.

Emberibb, a 21. századnak megfelelő körülmények között lehetnek majd együtt az anyák és a csecsemők, valamint akár a családtagjaik is

- jelezte.

Vajda György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa elmondta: évente mintegy 1300 gyermek születik a zalaegerszegi kórházban. A szülések többségében komplikációmentesen jönnek világra a csecsemők, de az esetek egy részében szükség van a kórházi környezetre, amit ezzel a beruházással szeretnének úgy átalakítani, hogy az családbarát legyen.

Gárdos László, a gyermekosztály főorvosa ehhez azt is hozzáfűzte, hogy a zalaegerszegi már most is azon kevés kórházak egyike, ahol a koraszülött, 1500 grammnál kisebb súlyú csecsemőkkel is egy szobában lehetnek az édesanyák. Fontos, hogy ezt a környezetet is modernizálják, illetve lehetővé váljon, hogy a több hónapos tartózkodás idején akár az apák is bent lehessenek.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kormányzati szándék szerint szeretnék növelni Magyarországon a születendő gyerekek számát, amihez szorosan hozzátartozik, hogy a kórházakban is 21. századi körülmények fogadják a kismamákat.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az aprófalvas, elöregedő megyében nagy kihívás, hogy növekedjen a születések száma, ehhez pedig szükség van arra a környezetre, ahol anyagilag és egészségügyi szempontból is biztonságban érezhetik magukat az emberek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arról tett említést, hogy a zalai megyeszékhelyen 2016-ban volt egy forduló, azóta kisebb mértékben ugyan, de újra folyamatosan növekszik az újszülöttek száma.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Családbarát kormány márpedig csak egy van. A legbarátibb családtámogatásnak én mégis azt tartom, amikor a várandós anyát teszik ki a csecsemőjével az utcára télvíz idején kilakoltatás címén. Ez halmozottan baráti. És mindamellett keresztényi. Az elmúlt 30 évben senki annyi gonoszságot nem művelt a magyar családokkal, mint éppen ez maffiabanda, kezdve a devizahitelek ránk szabadításával, folytatva a nyugdíjvagyon ellopásával, a földek elrablásával, a visszamenőleges törvénykezéssel, a szociális ellátórendszer szétverésével, az oktatás lezüllesztésével, a társadalom megosztásával, a rabszolgatörvény elfogadásáig. És nem azért hagyom abba, mert elfogyott a gazemberségük...
Apu vagy anyu miért nincs otthon 5-re? Szerintem se apu se anyu nem lesz otthon 5-re, vagy szombatonként. Mi lesz azokkal a gyerekekkel szombatonként, akiknek mindkét szülőjét túlóráztatják és nincs nagyi? Azokra majd vigyáz Novák Katalin, mert akkora szíve van őnekije? Hát mert így apu meg anyu majd jó sok pénzt kap, és akkor gazdagok lesznek. Majd valamikor, harminc vagy ötven vagy soha év múlva.
Eladott Ország
Nagy valószínűség szerint a Kásler vezette EMMI-nek nem tetszett az, hogy egy magánember azon dolgozik, hogy jobbá tegye a hazai egészségügyet. Ez állami feladat – még ha ezt nem is végzi el – ezért más ne segítsen. Hasonlóan a civil szervezetekhez. A rendszer nem tűri meg azokat, akik még képesek emberek maradni, ugyanis azokat emeli fel és helyezi vezető pozícióba, akik ennek az országnak a söpredékei. A harcot azonban nem érdemes feladni, mert az a sötétség győzelméhez vezet. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/02/Untitled-1.jpg
Hogy ez embertelen a XXI-ik században? Az bizony, mégis a mai napig bevált módszer az ország több intézményében is. Erre kínált az Orosvári Zsolt által kezdeményezett gyűjtés egy megoldást, azonban igencsak úgy tűnik, hogy ugyan több kórház is köszönte és elfogadta az ágyakat, voltak olyanok is – Heim Pál, Debreceni Gyermekklinika -, ahol azokat a beteg gyermekükkel a kórházban éjszakázó anyukák nem használhatják. Hogy mégis miért nem? Egyrészt túl nagyok, másrészt pedig nem higiénikusak! Igen jól olvasták, a kórház vezetése szerint a földön, egy pokrócon feküdni nem az, ellenben egy összecsukható kempingágyon az. Primitív és gonosz hatalomfitogtatás. Ezek ilyenek. Máshoz nem értenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.