Kismértékben csökkent a nyugdíjasok száma tavaly januárhoz képest.

A Világgazdaság  a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján írta meg, hogy idén januárban

2 156 622 nyugdíjellátást folyósítottak, vagyis 6443 fővel kevesebben kaptak nyugdíjat vagy valamilyen nyugdíjszerű ellátást, mint egy évvel korábban.

Az MTI szemléje szerint minimális csökkenés mögött nem annyira demográfiai adatok húzódnak meg, inkább a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedése.

Az átlagos nyugdíj 134 ezer forint volt Magyarországon

A 2,15 millió nyugdíjas közül öregségi ellátást 2 031 674 biztosított kapott, 2019 januárjában az átlagos ellátás összege pedig 134,9 ezer forint volt.

Az öregségi nyugdíjasok között januárban 159,2 ezer olyan nőt tartottak nyilván, aki a negyvenévnyi szolgálati idő elérésével – még nem érve el a nyugdíjkorhatárt – vonulhatott nyugdíjba.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nagyobb részük pedig pont a feléből tengődik. Ezért szép a statisztika. A valósághoz semmi köze.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eszegfu
@kereső: Én ugy emlékszem, hogy a nyugdijat továbbra is a ONYF számolja ki és ennek az összegnek a kifizetése lett volna az Általad irt arányokban... bár tévedhetek is.
balos
Akkor,aki ezek után éhen hal vagy kilakoltatják az megélhetetlen?
Nessy
@eszegfu: 1988 után valorizálták a alacsony béreket nyugdíj számításhoz.. De annak előtte maradt a régi. Aztán jöttek a 90-s évek, a degresszív számítással, amikor jóval alacsonyabb alappal számoltak, mint a járulék fizetés alapja volt.
Akkor lenne valós a statisztika, ha sávosan számolnák az átlagot. mert van egy szűk réteg több százezres nyugdíjjal, de magas a 100 ezer alattiak aránya. Ahogy múlnak majd az évek, növekedni foga a számtani átlag, mert többen lesznek a magas nyugdíjasok. Igaz, a minimálbéresek lehúzzák majd.
A svájci indexálás elvételével, és a mag infláció számítással a jelenlegi nyugdíjak vásárló értéke csökken, és egyre szélesebbre nyílik az olló az átlagbér, valamint a nyugdíj között.
Tudod, már vitafórumot nyitottam a gáz és a villanyórával, hogy miután egyedül maradtam, szíveskedjen a fele fogyasztást mérni, de nem jártam sikerrel. Szerintük mindegy hányan ülünk a fűtött szobában a lámpa alatt.
eszegfu
@Nessy: Igazad van... Én még olyasmire is emlékszem, hogy pl. az én nyugdijam megállapitásánál a bruttóból indultak ki, majd 4 év mulva a férjem nyugdijánál már az SZJA-val csökkentett bérből. Egyébként tényleg nem érdekel, hogy milyen "maginflációból" indulnak ki, meg hogy számolnak, mert tény, hogy a nyugdijnál erőteljesebben növekednek az árak, szerintem is kisebb a vásárló értéke.
kereső
@eszegfu: 03:10,19:01.
Nem tudom, hogy milyen számitási módot alkalmaztak volna a nyugdijra a manyupok, de a jelenlegi állami nyugdijszámitást semmiképpen sem lehetett volna alkalmazni.Azt sem tudom, hogy volt-e már erre kidolgozott-előirt számitási mód. Hiszen azok,akiknek ott volt a pénze, még igen messze voltak-vannak a nyugdijkorhatártól.Ez már nem a felosztó -kirovó metodika alapján történhetett volna, ott mindenkinek egyéni számlája volt-és az szerintem független a ledolgozott évektől.A nyugdijbalépéskor felhalmozott összeget kellett volna járadék-ill. egyösszegű kifizetésként kiosztani.Mindenkinek egyénileg. Hiszen a különböző pénztárak között is eltérések voltak, az elért hozamokban. Gondolom, hogy a várható élethossz is meghatározó lett volna a kiifizetéskor. És ami a lényeg- a maradvány örökölhető lett volna. Most ha valaki meghal ,amikor épp betölti a korhatárt- sok,sok ilyen van, az évek során befizett összeg visszaszáll a költségvetésbe-mivel már nincs "gazdája"!!.,azaz nem a nyugdijkasszában marad.
eszegfu
@kereső: Tényleg nem vitázni akarok Veled sem... csak beszélgetünk... Én ugy emlékszem pedig, hogy az "állam" számolta ki a nyugdijat és annak idején 75 %-át kapta volna az államtól. A MGNY pénztárak szabályzatában pedig rözitették a járadék számitást, aminek elemei a megtakaritott összeg és a várható élethossz volt. A várható élet hossza is érdekes... a m.o. átlag életkor nőknél majdnem 79, a férfiaknál 72,5 év, u.akkor a nyugdijkorhatár 65 év. Akkor a nőknél pl. 14, mig a férfiaknál 7,5 évre osztották volna el, igy ha valaki tovább élt, akkor már hiányzott a nyugdijának az 1/4 része. Eredetileg örökölhető is volt. Véleményem szerint akkor is ezt a "vonalat" kellett volna erősiteni -- ez lenne az igazi öngondoskodás -- kevesebb lenne a ktv. terhe...több lábon állna a nyugdij rendszer, ahelyett, hogy itt évek óta riogatnak, hogy pár évtized mulva már nem lesz állami nyugdij. Közben évről évre várjuk a nyugdijemelést, a kormány meg igyekszik "megnyirbálni", mint pl. a gyerektelen embereknek kevesebb legyen a nyugdija. Pedig, ha a ktv-be folyik be az emberek nyugdijjáruléka, akkor bizony biztositani kellene a mindenkori kormánynak a nyugdijat. Tényleg nagyon nagy baj volt a MGNY pénztárak "szétverése"... megettük ma a jövőnket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.