A Magyar Narancs szerint a szakszervezetek már kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát, ami a munkabeszüntetés előszele lehet.

A Magyar Narancs értesülései szerint sztrájkot előkészítő kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a BKV-nál a két legerősebb szakszervezet.

Sztrájk jöhet a BKV-nál is?

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 4.0/Kemenymate

A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége azért tervezi a munkabeszüntetést, mert csak három hónap után kaptak béremelési ajánlatot erre az évre. Ráadásul az ajánlat sem volta akkora, mint amekkorát szerettek volna: az érdekvédelmi szervezetek 13 százalékot kértek, a cég öt százalékos emelést ajánlott. (Emellett a családtagoknak járó ingyenes bérletet is újra bevezetné a két szakszervezet.)

"Ha a BKV sztrájktörvényi kötelezettségének megfelelően összehívja (a kollektív munkaügyi vitát – a szerk.), és hét nap után sem születik egyezség, a szakszervezetek bejelenthetik a sztrájk időpontját. Mivel a Fidesz 2011-ben jelentősen szűkítette a sztrájkhoz való jogok körét és kiterjesztését, az érdekvédők előbb várhatóan bírósági kontrollra küldik kezdeményezésüket.

A kétszintű bírósági eljárás 15 napot vehet igénybe, így, ha nem lesz megállapodás, április elején akár munkabeszüntetés kezdődhet. A személyszállítási törvény alaposan korlátozta a BKV-sok sztrájkolási lehetőségeit: az első napon minden órában és minden viszonylaton 66 százaléknyi szolgáltatást kell biztosítaniuk. A második naptól már csak viszonylatonként napi átlagban 66 százalékot ír elő" – olvasható a Magyar Narancs cikkében.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egyre többen csatlakoznak a különböző nagyvállalatok szakszervezeteihez és sztrájkbizottságaihoz, ami nem feltétlenül annak a jele, hogy túl rózsás lenne itthon a helyzet. Főleg úgy nem, hogy a kormány kiszolgálja a multikat, amivel egyidejűleg kiszolgáltatja az ott dolgozókat is. A profiton kívül más nem érdekli őket, ezért is fordulhat az elő, hogy a betöltetlen munkahelyekre – pl. Hankook gyár – inkább vesznek fel olcsóbb ukrán és mongóliai munkásokat, akik sokszor még a nyelvet sem beszélik, mintsem hogy megfizessék a magyar munkavállalókat. Pontosan akkora megbecsülésük van, mint mondjuk az egészségügyben dolgozóknak, vagy a tanároknak Magyarországon. Nem elég azonban, hogy a túlórát lenyeletik velük, de még el is várják, hogy ezt nagy mosollyal az arcukon tegyék. Hogy mennyire jó ötlet több százezer munkás idegrendszerével és fizetésével játszani, az hamarosan kiderül. Nem lepne meg azonban, ha egy nap végleg betelne a pohár és már nem csak felmérésekben nyilvánítanának véleményt ezek az elégedetlen emberek, hanem az utcán is. Tavaly decemberben kipattant egy szikra, amely – ma úgy tűnik – nem volt elegendő a tűzhöz. Akkor és ott még nem, de nincs kizárva, hogy a következő szikra már begyújtja az egész kócerájt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.