Csütörtökön kezdődik a Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban, ahol négy napon át a legjobb építészettel és városdizájnnal foglalkozó filmekkel várják a közönséget – hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki, Kult30 című műsorában.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) rendezésében megvalósuló, vasárnapig tartó rendezvény A Petrila bolygó című alkotással kezdődik csütörtökön este.

Polyák Levente, a Budapesti Építészeti Filmnapok szervezője a műsorban elmondta: a kezdetektől az a céljuk, hogy az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdései jelenjenek meg a fesztiválon. Az idén a klímaváltozás, a túlépítés, a kontrolálatlan technológiai fejlődés mellékhatásaira fókuszálnak, illetve azt vizsgálják meg, hogy hogyan fogunk élni egy olyan világban, amely túlmelegedett, vagy túlságosan lehűlt, ahonnan hiányoznak a legalapvetőbb lételemek.

Mint mondta, minden évben arra törekednek, hogy minél szélesebb választékot mutassanak be, portréfilmek, dokumentumfilmek, játékfilmek, magyar és nemzetközi alkotások is helyet kaptak a programban. Az idén számos olyan film – köztük a nyitófilm – látható, amely azt mutatja be, hogy például egy kiüresedett, funkcióját vesztett bányászvárost hogyan lehet újjáéleszteni a kultúra és a művészet eszközeivel.

A szervező elmondta, hogy a rendezvénynek egyre több látogatója van, és sikerült az elmúlt egy évtizedben egy olyan helyszínt létrehozni, amelyben mindenki kötetlenül tud beszélni az építészet és az urbanisztika legfontosabb kérdéseiről.

A seregszemlét az idén Apokalipszis később szlogennel rendezik meg. A 17 filmből álló válogatást 11 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik. A fesztivál széles közönség számára kínál új nézőpontokat a városi átalakulások nyomonkövetéséhez.

A filmnapokon vetített alkotások többek közt olyan kérdésekre keresik a válaszokat, hogy mennyi építkezést bír el még a bolygó, demokratikusabb lesz-e a városfejlesztés a videojátékok vagy a drónok használatával, valamint hogyan változik az építőipar, ha a földszinti bejáratok helyét a tetőtéri leszállópályák veszik át.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.