Levélben fordul az Európa Tanács főtitkárához és az Európai Parlament elnökéhez Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke és Fejér László Ödön, Székelyföld szenátora a Romániában terrorvád miatt 5-5 évre ítélt székely fiatalok ügyében.

Lomnici Zoltán csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette, az európai vezetőknek címzett levélben arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Klaus Iohannis román államfő méltatlanná vált tisztségére, a teljes romániai népesség képviseletére azzal, hogy nem hajlandó foglalkozni az erdélyi magyarságnak fontos esettel. Emlékeztetett, a román köztársasági elnök korábban elfoglaltságára hivatkozva utasította el Fejér László Ödönnel közös megkeresésüket, amellyel személyesen kívántak közben járni a székely fiatalok érdekében.

Klaus Iohannis ezzel azt üzeni, hogy nem érdekli a 1,5 milliós magyar kisebbség sorsa – jelentette ki a volt főbíró, hozzátéve, a román államfő az elmúlt években is rendre szemet hunyt a magyarságot ért legdurvább jogsértések felett.

Lomnici Zoltán aláhúzta, szeretnék, ha az Európa Tanács és az Európai Unió is kivizsgálná, hogy a román köztársasági elnök milyen indokkal hárította el egy népcsoport képviselőjének meghallgatását.

Fejér László Ödön elmondta, bízik a bebörtönzött fiatalok ártatlanságában, mivel elképzelhetetlennek tartja, hogy igazak lennének az ellenük felhozott vádak. A szenátor köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Fidesznek az ügyben nyújtott támogatásért, egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok a terrorizmus vádjával pecsételik meg a székelyeket.

Hangsúlyozta, felháborító, hogy a szintén kisebbségi háttérből érkező, a jogállam fontosságát hangsúlyozó román köztársasági elnök a minimális tiszteletet sem adta meg az audiencia elutasításával, hatalmával visszaélve pedig az egész magyar kisebbséget megsértette.

Lomnici Zoltán emlékeztetett, a román legfelsőbb bíróság különleges tanácsa április elejére hozta előre az ügy újbóli megvizsgálását, amelyen akár az ítélet hatályon kívül helyezéséről is döntés születhet.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Ez az ugyan már fiúk ti sem vagytok különbek, sőt, de erről inkább ne beszéljünk.?
Nessy
Ez nem más állam belügyeibe való beavatkozás???Románia nem szuverén nemzetállam?
desiro
Meg mondta a viktor, nix ugri-bugri!
Miért nem fogadtak szót?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.