Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Konzum Nyrt. és Opus Global Nyrt. április 8-ra, hogy döntsenek a két társaság fúziójának részleteiről – közölte az Opus és a Konzum csütörtök este a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A társaságok közzétették a közgyűlés előkészítő dokumentumait, amelyek tartalmazzák a Konzum beolvadásához kapcsolódó tranzakció főbb részleteit, az igazgatóságok által elfogadott átalakulási (egyesülési) tervet.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a Konzum és az Opus Global részvényeinek átváltását 2:1 arányban határozták meg.

A fúziót követően a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre. Az egyesült vállalat IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje (2018. december 31-i adatok alapján) meghaladja majd a 347 milliárd forintot, kapitalizációja (a 2019. március 6-i záróárfolyamok alapján) pedig eléri a 332 milliárdot – áll a közleményben.

A közzétett határozati kivonat szerint a közgyűléseken dönthetnek majd többek között a beolvadás időpontjáról és a beolvadás végrehajtásához szükséges kérdésekről, valamint 2018-as egyedi, nem konszolidált éves beszámoló elfogadásáról.

A tervek szerint az utolsó kereskedési nap a Konzum részvényekkel 2019. június 24., a jogutód társaság részvényei július 1-től foroghatnak majd a Budapesti Értéktőzsdén.

A cserearány megállapításakor a társaságok a 2018. december 31-i fordulónapra számított IFRS szerinti konszolidált saját tőkéjét vették alapul, mely tisztítás nélkül a Konzum Nyrt.-nél meghaladta a 73,8 milliárd, az Opus Global Nyrt. esetében pedig a 280,4 milliárd forintot.

Az egy részvényre eső saját tőke meghatározásakor a társaságok saját tőkéjét csökkentették a nem ellenőrző részesedések értékével, illetve a Konzum esetében a tőzsdei társaság tulajdonában lévő Opus Global részvényekből származó átfogó eredménnyel (6,5 milliárd forint) is. Így a Konzum Nyrt. esetében az egy részvényre jutó saját tőke 154 forint, míg az Opus Global-nál 314,1 forint lett.

Azok a befektetők, akik nem kívánnak részt venni az új vállalatban, ezen az értékben válthatják be részvényeiket a jogutód társaságnál.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.