A kormány megbízásából pénteken benyújtja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler: a családvédelmi törvénytervezet "a nemzet megmentésének törvénye"

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kásler Miklós úgy fogalmazott,

a törvénytervezet a nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye, középpontjában a család támogatása áll.

Kiemelte, 2012 óta a gyerekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett, a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ennek realizálódásához.

Az új intézkedéseket ismertetve elmondta,

a legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást minden házaspár igényelheti, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagja legalább három éve biztosítási jogviszonyban áll.

A kölcsön törlesztését az első gyerek születésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál további három évre felfüggesztik és a tartozás 30%-át elengedik a harmadik gyerek születésekor pedig teljes egészében elengedik a támogatás összegét.

A kormány kiterjeszti továbbá a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt a használt lakásokra is.

Jelenleg új lakásra két gyerek esetén 10 millió, három gyerek esetén 15 millió forintos kedvezményes hitelt lehet kérni.

Július elsejétől ugyanezt a támogatást használt lakás vásárlására is fel lehet használni, és ugyanettől az időponttól a hitelhez és a csokhoz kapcsolódó eddigi 35 millió forintos értékhatárt is eltörlik – ismertette a miniszter.

Közölte, az akcióterv bővíti a jelzáloghitelekhez nyújtott gyerekvállalási támogatást is, eddig ugyanis a harmadik és további gyerekek születése esetén 1-1 millió forintot írtak jóvá, júliustól azonban már a második gyerek születése esetén is elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésénél pedig négymillió forintot.

Az autóvásárlási támogatás a három vagy több gyereket nevelőknek jelent segítséget, új hétszemélyes autó vásárlásához 2,5 millió forint erejéig vagy az autó árának 50 százalékáig

– mondta el.

Hozzátette, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák nyugdíjba vonulásukig tartó személyi jövedelemadó (szja) mentessége jövő évtől lép életbe, és szintén 2020-tól lesznek jogosultak a még nem nyugdíjas korú nagyszülők a gyedre, ha mindkét szülő dolgozik és ők ezt kérik.

A kormány továbbá a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát az országban, így minden házaspár el tudja majd helyezni gyermekét bölcsődében

– mondta Kásler Miklós.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy Európában Magyarország fordítja a legtöbb pénzt a családok támogatására, 2010-hez képest már kétszer nagyobb összeget, 2000 milliárd forintot, ami a GDP 4,8 százaléka.

Az intézkedések részleteiről szólva elmondta, a babaváró támogatás törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, és csak akkor kamatmentes a hitel, ha az igényléstől számítva öt éven belül megszületik az első gyermek.

Ha három gyerek születik a családban, ebből egyetlen fillért sem kell visszafizetni

– hangsúlyozta az államtitkár.

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatban emlékeztetett: fél évvel ezelőtt egy kétgyerekes család a csok mellé semmilyen hitelt sem tudott felvenni, most azonban már új építésű ingatlanra, júliustól pedig a használtra is lesz ilyen lehetőség.

Hozzáfűzte, hogy

a fennálló jelzáloghitel-tartozások elengedésében is nyitnak a kétgyerekesek felé.

Példaként elmondta, hogy ha egy házaspár három gyereket tervez és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját és a 10 millió forintos csokot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 35 millió forintos támogatáshoz jutnak, a harmadik gyerek születésekor pedig a babaváró kölcsönt egyáltalán nem, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatási összeget nem kell megelőlegezni, közvetlenül a kereskedőnek utalják át.

Kiemelte,

a négygyerekes nőknek járó szja-mentességhez hasonló sehol sincs a világon, Magyarország az első, amely ezt bevezeti, és a nagyszülői gyed sem jellemző más országokra.

Elmondta, a bölcsődefejlesztéssel az a céljuk, hogy 2022-re minden családnak segítsenek, amelyben dolgoznak a szülők, és nekik se kelljen mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk a gyerekek elhelyezésekor.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Koszos körmű, veled meg a dakota főnökkel az országot már nem lehet megmenteni
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
desiro
kásler anyádat ne, kezeld mert meghal!!
nevemnick
Koszos körmű, veled meg a dakota főnökkel az országot már nem lehet megmenteni
szép új világ
Hogy is van ez? Egyszer mi vagyunk a legjobbak, tanulhatna tőlünk a Nyugat, szárnyal a gazdaság, aztán meg hirtelen meg kell menteni a nemzetet (nem sorostól és nem is a migránsoktól)
Ki érti ezt?
simmering73
Ha sokáig maradtok, ennek a nemzetnek harangoztak.
tudode
Bazi nagy MELLÉKTERMÉKET az orruk alá akkor, amikor KIEMELT ez, az, amaz a családok pedig szüljenek Kövér bá'-nak orrba, szájba unokát ADÓSSÁGRA!
.
A hajBÓKOLÁS helyett azért lehetne ÜZENNI valahonnan ÖFÉNYESSÉGÉNEK, hogy ne ICCELJEN ezzel az egy, két példával, illetve ne GARÁZDÁLKODJON:
.
---- Még 1 milliárd forint TAO érkezett a felcsúti fociba
444.hu/2019/03/08/meg-1-milliard-forint-tao-erkezett-a-felcsuti-fociba
.
---- 1500 milliárdot költött az Orbán-kormány sportra
444.hu/2018/04/04/1500-milliardot-koltott-az-orban-kormany-sportra
.
---- 2,6 milliárdos állami támogatást kapott az Orbánt reptető Garancsi cége
24.hu/belfold/2019/03/05/garancsi-allami-tamogatas/
.
És a TAPIZÁSNAK se szeri, se száma, de egy BÉBI 3,3 milliót érne KÖLCSÖNRE!
.
A NARANCSKÖDDÉ vált lóvéból akár OG1 megye is felépülhetett volna, nem csak akkor, amikor ÉG A TALPUK ALATT AZ ANYAFÖLD!
nevemnick
Behúznak egy csomó fiatalt a csőbe, akik ugyanúgy fognak járni, mint a devizások, pláne, hogy már pedzegeti a kormány, hogy őszre várható gazdasági válság.
papa.49
Bolondkásler mikor döglesz már meg siettetném szívesen )))))))))))))))
Commenter
@papa.49: az ilyen él el 100 évig jó egészségben...
papa.49
@Commenter: Az egymenetes fojtó a megoldás )))))))))))
papa.49
@Commenter: Az előbbi gyors, és hatékony ))))))))))))))
Commenter
@papa.49: az is hatékony lett volna ha csak a OOI-ban marad örökös igazgató. Kevesebb kárt okozott volna mint miniszterként, bár ott is emberéletek voltak hosszú évtizedeken át a kezében.
justhpeter
@papa.49: @Commenter: Miért akartok folyton jót Káslernek ? A barátotok ?
papa.49
@justhpeter: Hát persze NEGATÍV ÉRTELEMBEN ))))))))))))
cikicakk55
Aztán még is hogy gondolja ezt a kormány? tegyük fel van a férjen 3 éves munkaviszonya. Törlesztik havi 50.000 ft. kiadással az első gyerekig. Majd 3 évig nem kell fizetni,ha szerencséjük van,akkor mire letelik a 3 év,addigra jön a második,mire annak a 4 éve is letelik,jön a 3.gyerkőc. Ez így szépen is hangzik,de azt is jelenti,hogy apukának folyamatosan kell,hogy legyen munkaviszonya. Mostanában azonban egyre több cég húzza le a rolót. Mondjuk tudtak venni a fiatalok egy házat,vagy lakást a kölcsönből. Na de 3 gyerek+ két szülő rengeteg kiadás egy hónapra. Gondolom a lakás ,vagy ház berendezésére hitelt kell felvenni.Fizetni azt, a rezsit,nevelni 3 gyermeket,iskoláztatni,öltöztetni,.Jóval több mint amit az állam mézesmadzagként el húz a fiatalok orra előtt.Egy gyerek kb 20 milla mire saját lábára áll. Még is miből tegyék ezt meg a fiatal családok? Ez tényleg olyan mint a Ratkó korszak,csak még nem tiltották be az abortuszt. na de még hatalmon vannak,az is előjöhet. Óriási élmény lesz a sok éhező,didergő,rongyokba öltöztetett gyerekeket látni. Nem normálisak ezek. Mi nem az Ő fizetésüket kapjuk havonta,hanem a minimál bért.
justhpeter
@cikicakk55: Nem kell ezen gondolkodni, ez szélhámosság.
papa.49
@cikicakk55: Nem is az a cél hogy a ,,kisemberek,, boldoguljanak, hanem a cél az, hogy akiknek van már pénzük az állam kontójára, építsék a házukat !!!
Commenter
@cikicakk55: "Ez tényleg olyan mint a Ratkó korszak,csak még nem tiltották be az abortuszt. na de még hatalmon vannak,az is előjöhet" az ír példát is alapul véve, és akkor majd jön (a külföldnek) az "abortuszturizmus" vagy ami még rosszabb a zugorvosok...
kissé felnőttem
Segéduralkódó gondolkodni is illene ja hiánycikk? Ennyi zagyvasághoz diploma minek? kábulunk a 10 parancsolatodtól is eléggé. a 70 év felettieket meg le sem szarjátok de azt meirjátok ugye, hogy a magány öli meg az idősseket és ellene semmit nem tesztek??? na takarodj valamerre
namihami
Ez lesz kinevezve a Kasler-féle XI. Parancsolatnak? Vagy ez az Orbán-féle Sokadik Parancsolat? Esetleg nevezzük nevén a gyereket és a Fidesz-féle Sokadik Átb@szási Parancsolat lesz a Párton belüli neve? Amit persze nem kell a hülye tömeg tudomására hozni.
verőce21
A kormányzat azt teszi, amire az emberek felhatalmazták, vagyis az ország érdekében kormányoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.