A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) – összhangban Kövér László házelnök javaslatával – felkéri az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének – többek között ezt tartalmazza a fórum budapesti plenáris ülésén pénteken elfogadott zárónyilatkozat.

"2020 legyen a nemzeti összetartozás éve" – ezt kéri a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma a kormánytól

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülése az Országház Vadásztermében 2019. március 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A dokumentumban – amelyet az MTI-hez is eljuttattak -

a résztvevők felkérik a kormányt és az Országgyűlést, hozza meg a hatáskörébe tartozó mindazon döntéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzet méltóképpen emlékezhessen a trianoni tragédiára, tiszteleghessen száz év egymást követő magyar nemzedékeinek nemzethűsége előtt annak érdekében, hogy ezen emlékév által is erőt meríthessen önazonossága jövőbeni megőrzéséhez.

A KMKF felkéri az állandó bizottságot, kezdje meg azon előkészületeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a 2020-ban esedékes plenáris ülésen – majd azt követően ismétlődően – a fórum elfogadhassa a magyar nemzetrészek önazonossága megőrzésének jogi, politikai és szociológiai környezetét számba vevő jelentését 2019-re – valamint folyamatosan az ezt követő esztendőkre – vonatkozóan.

A dokumentumban rögzítették: a KMKF tagszervezetei üdvözlik, hogy Magyarország kormánya 2019-et a külhoni magyar gyermekek évének nyilvánította.

A fórum a nemzet megmaradása és gyarapodása szempontjából rendkívül fontosnak tartja a magyar kormány által bejelentett, a gyermekvállalást ösztönző családtámogatási intézkedéseket, és kéri a magyar nemzetpolitika illetékeseit, vizsgálják meg a program kiterjesztésének lehetőségét a külhoni magyar közösségekre.

Kitértek arra is: egy erős Kárpát-medencei EP-képviselet napirenden tudja tartani Brüsszelben a Kárpát-medencei magyar közösségek számára fontos témákat. A KMKF egyöntetű támogatásáról biztosítja a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés/Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését kívánja elősegíteni. A kezdeményezés csakis egy erős Kárpát-medencei magyar összefogással lehet sikeres – írták.

A KMKF elfogadhatatlannak, az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a nemzeti kisebbségek szerzett jogainak korlátozását.

Kifejezi, hogy a magyar nemzetrészek szolidaritást vállalnak a jogsértést elszenvedő, anyanyelvéhez és a hosszú hagyományokra visszatekintő anyanyelvű oktatási rendszeréhez ragaszkodó kárpátaljai magyarsággal. Felkéri a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel a Kárpát-medencei magyarság oktatási és nyelvhasználati jogainak védelmében.

A dokumentum szerint a KMKF megerősíti meggyőződését, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek megmaradásának és gyarapodásának záloga a lehető legszélesebb körű önrendelkezés kivívása.

A fórum örömét fejezi ki, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében számos településen sikeresen valósultak meg a program céljai, és üdvözli, hogy a program folytatódik. Javasolja a támogatások eredményeinek nyomon követését is.

A KMKF üdvözli Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatását, amely történelmi esemény lesz nemcsak az erdélyi, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is, és szorgalmazza a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
azaz? mert eddig ebből az összefogásból nekünk csak a számla fizetése jutott!!! Nem lehetne úgy inbtézni, hogy kivételesen - ha már ünnep van - nekünk is lenne valami hasznunk a dologból???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Na, ez is pár milliárdunkba fog kerülni! "Összetartóan" tartja majd mindenki a markát! Minket, honiakat kivéve, mindenki "magyar" lesz!
qxy
A kormány meg az összetartás? Ez már gyanús. Magyarra le fordítva.-
Minden Magyar aki nem itt adózott, dolgozott, sokan azt sem tudják hol van Magyarország, kaptok a Magyarok pénzéből kurva sokat de ennek az az ára hogy rám szavaztok. Ha nem szavaztok, egy fillért sem kaptok.Tartsatok össze és még a holtak is keljenek fel szavazni.
namihami
Milyen felemelő, mi több, nemes cél lehetne ez, ha közben nem a kassza csengetése lenne a cél.
Sajnos a határontúli "" igazmagyarok"" eddigi potyázása ezt messze nem igazolja.
desiro
Ti rühes, bolhás tetves, barmok nem kellett volna megosztani az országot, hülyékre (fidesz) és normálisokra.
polar450
Szimpi ez az "együvé tartozás"!
Nekik is!
Meg a magyar adózók milliárdjai is!
Nessy
@polar450: A lé határozza meg a tudatot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.